We delen graag onze kennis. Intern, om collega’s verder te helpen hun talent te ontwikkelen. Maar soms doen we dat ook met opdrachtgevers. Zo gaf Maarten een workshop over parkeernormen. Eerst binnen ons eigen team en daarna ook bij de Gemeente Vijfheerenlanden.
Bijna tien jaar lang ben ik voor de gemeente Hilversum bezig geweest met parkeren. Ik was daar zelfs Meneer Parkeren. In die periode moest ik de discussies over parkeernormen aanhoren en in een aantal gevallen ook zelf voeren. Deze ervaring op het gebied van parkeren leverde mij binnen Mobypeople het etiket ‘parkeerspecialist’ op.
Als er in de groepsapp bijvoorbeeld vragen voorbij komen over parkeren, wordt er meestal naar mij gekeken.
Workshop voor collega’s
Het was daarom erg leuk dat ik vorig jaar mijn kennis mocht delen met mijn collega’s van Mobypeople. Ik verzorgde een workshop over parkeernormen. Aan de hand van onderstaande vragen en een fictieve casus waren we een paar uurtjes zoet.
- Waarom passen we parkeernormen toe?
- Hoe gaan we om met de parkeervraag van verschillende functies zoals wonen, werken en recreatie?
- Wat moeten we met de parkeereis als deelmobiliteit wordt toegepast?
- Welke invloed heeft betaald parkeren op de parkeervraag? Luister de podcast voor het antwoord.
🎧Het antwoord op die laatste vraag geeft Maarten in deze podcast aflevering.
Ook voor opdrachtgevers
Een paar weken na de workshop werd ik benaderd door één van mijn collega’s. Hij had bij zijn opdrachtgever, de gemeente Vijfheerenlanden, enthousiast verteld over de workshop. De gemeente had interesse in een soortgelijke sessie voor een aantal ambtenaren, omdat daar onlangs een nieuwe Nota Parkeernormen was vastgesteld.
Zodoende heb ik eind vorig jaar mijn kennis over parkeernormen gedeeld met vijf medewerkers van de gemeente Vijfheerenlanden. We spraken 2,5 uur over parkeernormen en alles wat daarbij komt kijken. Uiteraard hadden we het over zaken die in die gemeente spelen.
Deelmobiliteit en parkeernormen
Maar we keken ook naar de toekomst. Deelmobiliteit is niet alleen iets voor stedelijke gebieden. Wat heeft dat voor effect in de gemeente? Wanneer je bijvoorbeeld een deelauto plaatst, verandert de parkeervraag. Zo gaan we er bij mijn huidige opdrachtgever, de gemeente Delft, vanuit dat 1 deelauto 5 eigen auto’s vervangt. Uiteindelijk kan dat bij grote projecten tientallen parkeerplaatsen schelen.
In een gemeente als Vijfheerenlanden ligt dat natuurlijk anders omdat het autogebruik daar verschilt van een sterk stedelijk gebied als Delft. Er is minder (frequent) openbaar vervoer en afstanden zijn groter dan in stedelijke gebieden. Maar door deze informatie te delen heb ik de verkeerskundigen en bouwplantoetsers stof tot nadenken gegeven. Na afloop van de workshop kreeg ik terug dat deze ‘zeer de moeite waard was’.
Zo is het fijn om bij Mobypeople niet alleen van waarde te zijn voor je eigen opdrachtgever of je Mobypeople-collega’s, maar soms ook voor andere klanten van Mobypeople buiten je eigen opdracht. Kennis kan zo verder gedeeld worden en de klant wordt echt als partner gezien en niet als afnemer van een product of persoon.
Meer weten over het Klant als Partner programma? Lees dan deze blog van Jan.