Podcast 1,7 miljoen laadpalen in 2030. Hoever zijn we?

Naar verwachting rijden er in 2030 1,9 miljoen elektrische auto’s rond in Nederland. Samen hebben die ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig. Dat betekent dat er alleen al in 2021 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig zijn. In 2025 zijn dat er 550 per werkdag.

De tekst hierboven komt uit een artikel van ruim 2 jaar geleden. Als het goed is zijn er flinke stappen gezet met het plaatsen van deze palen. Of niet? Een rondje langs de velden vertelt me dat er nog flink wat werk aan de winkel is. 

Elektrische auto’s in Nederland

In Nederland is het aantal elektrische voertuigen het afgelopen jaar sterk toegenomen. In oktober werden 310 duizend uitsluitend op elektriciteit rijdende auto’s geregistreerd bij de RDW. Dat is een sprong van 65 duizend ten opzichte van begin 2021 en 136 duizend meer dan begin 2020. Bijna een verdubbeling binnen een jaar dus, dat is opmerkelijk. Elektrisch aangedreven auto’s maken namelijk nog steeds slechts 3,3 procent van alle in het land geregistreerde auto’s uit.

Aantal laadpalen in Nederland

Eind november 2022 telde Nederland 107.000 openbare laadstations en meer dan 3.200 openbare snelladers – waarmee we de hoogste laaddichtheid van Europa hebben. Het vinden van plaatsen om een elektrisch voertuig op te laden wordt steeds makkelijk. Via de ANWB vind je een uitgebreide lijst van alle laadstations en snelladers die in Nederland beschikbaar zijn.

Waarom gaat het zo langzaam?

Als er in 2030 1,7 miljoen laadpalen geplaatst moeten zijn, dan is er nog veel werk te doen. Simon Friso vertelt in dit interview wat hij merkt in het proces bij de gemeente waar hij werkzaam is. 

En moeten we wel zoveel laadpalen willen?

Volgens dit artikel van RTL Nieuws vreest de Nederlandse autobranche dat het elektriciteitsnetwerk het niet aan kan. De vraag naar stroom voor het opladen van elektrische auto’s en vrachtwagens de komende jaren is te groot voor ons energienetwerk. Dus of we er heel rouwig om moeten zijn dat we de beoogde aantal niet halen…?