Blog Een vroege start, herinrichtingen en projectadvisering: De dag van Willem

Willem van den Berge is momenteel adviseur mobiliteit bij de gemeente Katwijk. Hij is een echte doorzetter met passie voor het vak.

Hier vertelt hij over zijn werkdag.

Eerder maakten we al kennis met Willem. Samen met Jurgen, Simon en Thom hoort hij bij de club kickstarters van Mobypeople. “Elke zes weken hebben we een supervisie middag samen met onze kenniscoaches waar we casussen bespreken en zaken waar we tegenaan lopen,” legt Willem uit. “We kijken met een frisse blik naar elkaars punten. Iedere keer spreken we af op een locatie waar een van ons werkt. Het is heel leuk om op deze manier eens wat andere gemeenten te zien.

Hiernaast spreek ik mijn eigen kenniscoach Koen elke vier weken over mijn ontwikkeling.”

Wil jij ook onderzoeken waar jouw talenten liggen en wat jouw ambities zijn in de wereld van verkeerskunde en mobiliteit?
Neem deel aan het kickstartprogramma

Hoe start je jouw werkdag?

”Ik ben een vroege vogel. Na mijn ontbijt klap ik rond acht uur mijn laptop open. Ik kijk eerst wat er op de planning staat. Vervolgens check ik mijn mailbox en zet het een en ander door naar mijn collega’s. Er komen bijvoorbeeld vaak meldingen binnen die voor Handhaving bedoeld zijn. Mails beantwoord ik direct in de ochtend, telefoontjes pleeg ik later op de dag. Verder vult mijn dag zich met een aantal vaste werkzaamheden.

Een à twee keer per week werk ik op het kantoor in Katwijk. Ik bezoek locaties om te kijken hoe het erbij ligt, ga langs bij bewoners of ik plan een meeting met collega’s.

Waar werk je op dit moment aan?

“Ik houd me bezig met een aantal kleine herinrichtingen. Zoals het toetsen van een nieuwbouwwijk. Wat gaat wel en niet goed. Als gemeente willen we dat het er zo netjes mogelijk bij komt te liggen. Hiervoor is afstemming nodig met veel soorten disciplines, je moet elkaar ergens tegemoetkomen.

Naast herinrichtingen houd ik me ook bezig met projectadvisering. Bij een paar kleine opdrachten trek ik zelf de kar, bij de andere adviseer ik. Zoals een oude bussluis die vervangen wordt door een fietsdoorsteek. Ik maak hier schetsen van en leg die voor aan bewoners. Van ontwerpproces tot uitvoering loop ik het project door met een ontwerpbureau. Het is fijn dat ik nu al deze verantwoordelijkheid krijg.”

Willem van den Berge-verkeerskundig adviseur mobiliteit bij de gemeente Katwijk-1

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

”Ik denk dat mijn verkeerskundige kennis een toevoeging is binnen het team. De meeste collega’s hebben een andere achtergrond die weer andere kennis en kijk op dingen hebben. We kunnen veel van elkaar leren. Ik zit wat meer op de richtlijnen en op ontwerp, zij op de bestuurlijke kant. Dus meer het politieke proces.

Daarnaast deel ik graag mijn kijk op bepaalde processen, wat kan er beter? Ik sta altijd open voor verbeteringen. Mijn nuchtere blik kan soms goede inzichten geven.”

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

“Ik ben nu medeverantwoordelijk voor een project op het gebied van civiele techniek. Denk aan wegonderhoud, verhardingen, wegenaanleg en riolering.

Daarnaast ben ik ook een plein aan het herinrichten omdat er veel foutgeparkeerd werd. Omdat de garageboxen eromheen bereikbaar moeten blijven, hebben we ervoor gekozen om er een speelplaats van te maken met meer groen.”

Wat doe je om contact te houden met jouw Mobypeople collega’s?

“We zien elkaar bijna om de week. Is het niet bij een cursus, dan is het wel bij een teamuitje of een kantoordag in Den Bosch. Daarnaast worden er in de groepsapp veel weetjes en grappige berichten gedeeld. Maar er worden ook inhoudelijke vragen gesteld.

Laatst heb ik samen met een aantal collega’s een tweedaagse cursus over adviesvaardigheden gevolgd. Zo iets draagt wel bij aan de verbinding van het team. Het was een super leerzame cursus met ook een stukje zelfreflectie. Hoe kun je bewoners bijvoorbeeld meenemen in je verhaal? Je moet de tijd nemen om goede vragen te stellen, luisteren en begrip tonen voor hun probleem. Niet alleen je eigen verhaal willen zenden. Je wilt dat mensen zich gehoord voelen en tevreden weglopen.”

Wat maakt jou een goede verkeerskundige?

“Als ik ergens aan begin, maak ik het ook af. Ik ben enthousiast en heb passie voor het vak. Ik krijg er energie van als ik iets tot een goed einde breng en de mensen tevreden zijn. Zoals wanneer we na een aantal aanpassingen zien dat de verkeersveiligheid in een gebied toeneemt. Maar ook bij een kleine herinrichting zoals het plaatsen van extra parkeerplaatsen. Ik ben zelfs een keer thuis bij bewoners uitgenodigd als bedankje. Daar doe ik het voor.”

Wat is jouw ambitie? Waar droom je van?

“Het vakgebied is heel breed en ik zou van alles nog wel wat willen leren. Zoals verkeerslichten, gedrag, ov en voetgangers.

Ik zie bij mijn huidige opdracht waar mijn interesses liggen. Beleidsmatige zaken vind ik bijvoorbeeld wat minder, maar daarnaast werk ik wel graag aan inrichtingsvraagstukken en praktijkzaken. Dit gebruik ik om de volgende stappen te zetten in mijn ontwikkeling.”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Ik maak altijd een to do lijst voor de volgende dag. Welke dingen zijn blijven liggen, wat heeft prioriteit en wat kan ik later in de week oppakken. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent en goed voorbereid je werkdag te starten.”