Blog Zo’n traineeship is een mooie kickstart van je carrière

Binnenkort gaan onze trainees weer van start bij hun nieuwe opdrachtgevers. We proberen ze zo goed mogelijk voor te bereiden, maar verhalen uit de praktijk geven pas echt een goed beeld. Hoe is het om trainee te zijn? Nieck Bentum vertelt.

Toen ik klaar was met mijn opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit in Leeuwarden heb ik bij verschillende bedrijven gesolliciteerd. Ik ben regelmatig op gesprek geweest, maar elke keer ging de functie naar iemand met meer ervaring. 

Tijdens mijn zoektocht naar een baan, kreeg ik een telefoontje van Eva. In het verleden had ik al wel eens contact met haar gehad over een stageplek en ze wilde nu peilen of ik interesse had in het traineeship van Mobypeople. Zo’n traineeship is een mooie kickstart van je carrière. Na je studie kom je toch wat lastiger aan een baan omdat je geen werkervaring hebt. Tijdens een traineeship doe je ervaring op en krijg je de nodige begeleiding.

Mijn traineeship heb ik gevolgd bij de gemeente Nunspeet. Nog tijdens dat traineeship kon ik ook aan de slag bij de gemeente Meppel als junior verkeerskundige, en daar zit ik nu nog steeds.

De kijk van anderen

Naast mij waren er nog vijf trainees aan de slag bij andere organisaties. Tijdens terugkommiddagen zagen we elkaar en bespraken we vanalles. Elke terugkommiddag was op de werkplek van een van de trainees. Leuk om bij anderen op bezoek te zijn. Daarnaast  helpt het zeker in het uitvoeren van je werkzaamheden als je dingen voorlegt aan de groep. Hoe gaan anderen met bepaalde zaken om?

Tijdens mijn traineeship heb ik veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je een goede inschatting maakt van klachten en meldingen. Ik nam alle klachten heel serieus. Als mensen de moeite nemen om een klacht in te dienen, is er echt iets aan de hand, dacht ik. Vaak zijn problemen heel groot als je het bekijkt vanuit de belevingswereld van degene die een klacht indient. Als je vanuit het algemeen belang kijkt, verandert dat vaak.  

Autoliefhebber

Dat is logisch, iedereen denkt vanuit zijn eigen belevingswereld. Ik ook. Mijn voorkeur in het werkveld gaat bijvoorbeeld uit naar naar gemotoriseerd verkeer en de bereikbaarheid van steden. Dat komt deels doordat ik zelf gewend ben veel met de auto te reizen. Ik woon in Ter Apel, landelijk gebied. Bij ons is het heel gewoon om vanaf je achttiende een auto te hebben. De ov-verbindingen zijn hier niet zo goed dus dan duurt het toch al gauw twee of drie keer zo lang om je bestemming te bereiken. 

Daarnaast ben ik een autoliefhebber. Ik volg alle races van de Formule 1 op de voet en in mijn vrije tijd ben ik graag met mijn handen bezig. Zo doe ik het onderhoud van mijn auto zelf, waardoor mijn voorkeur niet uitgaat naar een leaseauto. Als ik niet weet hoe iets werkt, dan zoek ik het op. Dan krijg je het meeste zelf wel voor elkaar.

Ben je benieuwd of een traineeship iets voor jou is? Neem dan snel contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.