Blog Even kennismaken met junior verkeerskundigen Thom en Willem

Thom van den Broek en Willem van den Berge zijn recent gestart bij Mobypeople als junior verkeerskundige. Wat zijn hun ervaringen tot nu toe? Hoe ervaren ze hun rol als interim professional?

In deze blog geven ze hier uitgebreid antwoord op.

“Eerder tijdens mijn stage maakte ik al kennis met Mobypeople,” vertelt Willem. ” Tijdens het afstuderen was ik al aan het rondkijken voor een baan. Ik wist niet precies wat ik wilde in de verkeerskunde en daarom was Mobypeople voor mij een mooie eerste stap. Het werken voor diverse opdrachtgevers met toch een vaste werkgever maakte het voor mij interessant.”

“Daar sluit ik me helemaal bij aan,” vertelt Thom. “Ik ben nu wel verkeerskundige, maar je leert het vak pas echt door ervaring op te doen. Dat had ik nog niet eerder bij een gemeente gedaan. Het is fijn dat ik bij Mobypeople mijn kennis kan laten gelden bij verschillende gemeentelijke organisaties.“

Van alles wat

Willem: “Ik ben in september in Katwijk begonnen en heb het erg naar mijn zin. Mijn opdracht is vooral praktisch en gericht op korte termijn. Dus projecten die we binnen twee jaar opleveren. Zo werk ik aan het laadpaalbeleid samen met twee andere collega’s, gehandicaptenparkeerplaatsen en behandel ik klachten en meldingen van bewoners.

Daarnaast heb ik een controlerende en toetsende rol op het gebied van tijdelijke verkeersmaatregelen. Ik houd in de gaten of alles volgens de richtlijnen verloopt. Maar ik word steeds meer betrokken bij projectadvisering. Dan kijk ik bijvoorbeeld mee naar de de heffingen voor het exceptioneel transport in een nieuw aan te leggen gebied, maar ook naar de verkeerskundige opzet van het nieuwe gebied. Ik vind het leuk om van alles wat te doen. Dit doe ik ook door zelf projecten op te pakken. Hier leer ik alleen maar van.”

Ik heb nu een mooie allround functie. Perfect om mee te starten

Willem van den Berge

‘Het is voor mij echt een perfecte eerste klus’

Thom: “Mijn opdracht bij de gemeente Bernheze bevalt ook heel goed. Ik ben nu vooral bezig met het afhandelen van klachten en meldingen en behandel ik bestemmingsplanwijzigingen, omgevingsvergunningen en principeverzoeken. Daarnaast zit ik iedere week bij het omgevingsoverleg. Daar geef ik verkeerskundig advies bij verschillende plannen, voornamelijk op het gebied van parkeren en inritten. Door het omgevingsoverleg bij te wonen weet ik wat er speelt binnen de gemeente. Ze weten me steeds vaker te vinden voor advies. Het is leuk dat je daarbij betrokken wordt.

De combinatie van op kantoor en thuiswerken vind ik heel fijn. De eerste weken kon ik bij de gemeente volledig terecht en het was prettig om meteen in de eerste periode mijn collega’s te leren kennen. Het is voor mij echt een perfecte eerste klus. De gemeente is vergelijkbaar met de gemeente Drimmelen waar ik zelf woon. Het klikt goed met het team.

Helaas zien we door corona onze collega’s van Mobypeople wat minder. Op terugkomdagen, bijeenkomsten en via onze whatsapp groep blijven we toch in contact met elkaar. Terugkomdagen zijn waardevol om elkaar te leren kennen en kennis te delen.”

‘Deze waardevolle ervaring nemen we weer mee’

Willem: “Ik vind mijn rol nu heel leuk en het is een mooie allround functie om te starten. Ik doe veel ervaring op en leer wat nodig is om een goed verkeersbesluit te maken. Het leukste aan mijn werk vind ik het afwegen van meningen en belangen om vervolgens een duidelijk advies te kunnen geven. Waarom kan iets wel of niet? Soms moet je nee verkopen en dat is vervelend.“

“Het is inderdaad leuk om de meningen van bewoners te horen en te kijken wat we wel en niet kunnen doen,” vertelt Thom. “Je wilt uiteindelijk de bewoner tevreden stellen. Dat geeft energie.”

“Ik word steeds meer betrokken bij de beleidsmatige kant van verkeer. We bepalen hier welke richting we de komende jaren opgaan. Mijn teamcoach stuurt mij hier erg in aan en ziet potentie in mij om een beleidsmedewerker te worden. Ik vind het een leuke taak, maar mijn focus ligt nu op mezelf ontwikkelen als verkeerskundige. Ik zit goed op mijn plek en wil hier nog wel eventjes blijven. Het is goed dat ik nu van alles wat meekrijg. Dan kan ik dit later ook meenemen.”

Willem: ”Ja, deze waardevolle ervaring nemen we weer mee naar een volgende opdracht. Ik zie mezelf ooit nog wel bij een iets grotere gemeente werken. Ik vind daarnaast openbaar vervoer een interessant onderwerp, omdat het veel mensen raakt en je met heel veel partijen te maken hebt. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”