Interview ZZP’er aan het werk: Zaadjes planten voor veiliger verkeer

Mobypeople matcht tijdelijke behoefte aan medewerkers met de juiste vakspecialist. Die vakspecialisten zijn onze eigen mensen, maar vaak genoeg werken we samen met een zzp’er bij de invulling van een opdracht. Zelfstandig alleskunner Anna van der Stok vertelt over haar opdracht bij Veilig Verkeer Nederland.

Het contact met Mobypeople begon bij de gemeente Amsterdam waar Anna op een opdracht zat en Harald ontmoette. Ze bleven in contact en dat leidde vorig jaar tot een opdracht bij Veilig Verkeer Nederland (VVN)

Zaadjes planten voor veiliger verkeer

ZZP’er Mobypeople Anna van der Stok

Als het gaat over verkeersveiligheid, dan waren de 50+’ers een onderbelichte doelgroep bij VVN. Daar moet verandering in komen, juist nu uit recente ongevallencijfers blijkt dat ouderen vaker slachtoffer zijn.  “Als we deze groep nu veilige gewoontes kunnen bijbrengen, dan kunnen ze die voortzetten als ze 75+’ers zijn,” legt Anna uit.

“Daarnaast willen we de doelgroep 75+ handvatten geven om veilig te blijven deelnemen aan het verkeer. Deze doelgroep is zich er deels bewust van dat ouder worden met gebreken kan komen. Het is van belang om de onbewuste groep bewust te maken. De bewuste groep moeten we voorzien in de juiste hulpmiddelen om zo lang en veilig mogelijk deel te nemen aan het verkeer. 

Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van verschillende producten en campagnes om verbinding te maken met deze doelgroepen. Hier kunnen ze cursussen volgen of slimme tips lezen om actief te blijven in het verkeer. Een opfrisquiz verkeersborden bijvoorbeeld. Daarnaast lopen er nog een aantal andere projecten zoals de aanpassing van de huidige website. Daarmee hopen we deze doelgroepen beter aan te kunnen spreken en te informeren, allemaal “zaadjes die we planten voor veiliger verkeer.”

Innovatie en frisse blik: een nieuwe benadering binnen VVN

Psychologische gedragsvorming meenemen in alles wat je doet. Dat is de nieuwe benadering die Anna tevens probeert te introduceren binnen VVN. Een frisse wind die soms schuurt, maar vooral veel vooruitgang brengt. En verbindt. 

Deze benadering sluit ook mooi aan op Anna’s persoonlijke slogan: “Technisch kan alles, maar het gaat om de mens die het maakt en de eindgebruiker die de innovatie of verandering moet omarmen.

Gedragsbeïnvloeding in combinatie met mobiliteit vind ik fascinerend. Ik merk dat ik daardoor ook anders denk en dus die frisse blik kan leveren. Zo had ik laatst een leuke discussie met een collega over de fietshelm. Het is namelijk leuk en ook nuttig dat iemand een fietshelm opzet, dan valt diegene minder hard op de grond. Maar kunnen we er niet beter voor zorgen dat diegene niet meer valt? Moeten we daar onze energie niet insteken? Dit soort discussie houdt ons scherp en maakt ons samen beter.” 

Het verschil van werken met non-profitorganisaties

Het CV van Anna is een palet aan diverse opdrachten in verschillende omgevingen. Vanuit haar eigen naam, haar stichting DISSS of, zoals nu, via een partij als Mobypeople. Ze is gefascineerd door alles wat te maken heeft met innovatie rondom veiligheid, mobiliteit en gedrag. Na opdrachten bij de overheid, in commerciële omgevingen en in de politiek zit ze nu op haar plek bij een non-profitorganisatie.

“Juist die combinatie vind ik fijn,” antwoordt Anna op de vraag wat ze het leukst vindt. “Iedere omgeving heeft z’n voor- en nadelen, maar overal kan ik bezig zijn met innovatie binnen mobiliteit. Zowel inhoudelijk als procesmatig. 

In een nieuwe omgeving is het fijn om te werken met een partij als Mobypeople. Het is altijd even zoeken aan de start van een opdracht. En dan is het fijn dat ik Harald of Jan altijd kan bellen om even te sparren.”

Ben jij zzp’er in de wereld van mobiliteit en verkeer? Dan werken we graag met jou samen. 
Niet omdat het moet, maar omdat het ons allebei vooruit helpt.