Blog Van zzp naar zmp… euh wat?!

Mobypeople matcht tijdelijke behoefte aan verkeerskundigen met de juiste vakspecialist. Die vakspecialisten zijn over het algemeen onze eigen mensen. Maar zo nu en dan vliegen we graag de expertise in van een ervaren zzp’er. Verschillende van hen vertelden al eens hoe ze die samenwerking zien.

Maar waarom werkt Mobypeople eigenlijk met zzp’ers samen? Jan Burger vertelt.

Sociaal en samen, dat zijn niet de eerste dingen waar ik aan denk bij zzp’ers. Althans, dat was mijn eerste idee.

Je regelt alles zelf. Je bent van niets en niemand afhankelijk. Die vrijheid en onafhankelijkheid zijn natuurlijk vaak de basis van het zzp-schap. Maar die ondernemer is ook een mens met onzekerheden, verbeterpunten en behoefte aan sociale interactie. Net als ieder ander. Daar ben ik wel achter gekomen…

Elkaar opzoeken

In de afgelopen jaren heb ik veel samengewerkt met zzp’ers binnen de wereld van verkeer & vervoer. En in die periode heb ik steeds vaker de mens achter de ondernemer leren kennen. We delen dezelfde passie voor verkeer en het verbeteren van deze wereld. Ieder op onze eigen manier en met eigen ambities, maar wel binnen hetzelfde vakgebied en vaak bij dezelfde klanten.

Steeds vaker rees dan ook de vraag waarom we elkaar niet vaker opzoeken. In de eerste plaats door samen opdrachten in te vullen natuurlijk, maar ook door het delen van kennis en ervaringen daarbuiten.

Zelfstandig is niet alleen

Een paar jaar geleden vulde ik mijn rol als accountmanager anders in wanneer ik een zzp’er bemiddelde. Minder zichtbaar, soms heel bewust. Vooral niet te veel mee bemoeien, dat vinden ze vast irritant. Tot ik mezelf de vraag stelde: waarom eigenlijk? En heb ik aan de zzp’er gevraagd wat hij/ zij wil? Vanaf dat moment ontstonden leuke en open gesprekken over hun kwetsbaarheden en behoefte aan feedback op het eigen functioneren.

Zelfstandig zijn betekent niet dat je alles alleen kunt of dat je je niet meer wilt verbeteren. Natuurlijk heb je een eigen visie en een schat aan ervaring om de juiste keuzes te maken. Maar soms heb je een ander nodig die je erop wijst dat een keuze niet de juiste was of dat een andere benadering of houding misschien beter is. Die rol vullen we als Mobypeople graag in en daar blijken veel zzp’ers ook ontvankelijk voor. Dit versterkt de onderlinge relatie en verbetert het functioneren.

Verbinding

Vanuit die basis zoeken we steeds meer de verbinding met zzp’ers buiten hun opdracht om. In beginsel door als zzp’er af en toe eens aan te schuiven bij een kennissessie, later door een kennissessie zelf voor te zitten en onze vaste collega’s te informeren over een thema of casus. Want – zoals zzp’er André al eens eerder zei – “het is zonde om die kennis voor jezelf te houden”.

De meeste zzp’ers waar we mee samenwerken vinden het hartstikke leuk. De inhoudelijke input vanuit onze vaste collega’s helpt hen bovendien ook verder. Kennis delen werkt twee kanten op. Inmiddels vinden we de verbinding ook in het schrijven van blogs, dienen ze als klankbord voor een vaste collega op dezelfde locatie en vullen we zelfs duo-opdrachten in.

Zmp dus

Kortom, mijn waardering en bewustzijn voor de mens achter de ondernemer is gegroeid en Mobypeople ziet een absolute meerwaarde in het omarmen van deze groep zelfstandige verkeerskundigen.

Een zzp’er zet je af en toe in als beschikbaarheid en opdracht toevallig bij elkaar komen. Een zmp’er (zelfstandige Mobypeople’er) ziet onze samenwerking als een waardevolle aanvulling op het eigen ondernemerschap. En andersom.

We koesteren deze relatie en streven ernaar om de verbinding te blijven versterken. Dat dragen we graag uit.

Op naar mooie avonturen!