Interview Samen kom je verder

Mobypeople matcht tijdelijke behoefte aan verkeerskundigen met de juiste vakspecialist. Die vakspecialisten zijn onze eigen mensen, maar we werken ook regelmatig samen met zzp’ers bij de invulling van een opdracht. Hoe zien zij deze samenwerking? Etienne van der Horst vervult een opdracht via Mobypeople bij de gemeente Zaanstad.

Opdracht Etienne van der Horst Zaanstad polaroid

Etienne vervult de rol van strategisch adviseur mobiliteit. “Daarnaast houd ik me – samen met Yorick en Jorg – met nóg twee dossiers bezig: het Zaans mobiliteitsplan en alles rondom duurzame mobiliteit binnen de gemeente.”

Pietje Bell

Etienne is niet de enige zzp’er die via Mobypeople voor de gemeente Zaanstad werkt. Ook Pieter Jan Stokhof vervult daar een opdracht. Als opgave regisseur kijkt hij of de zichtbaarheid van de afdeling Verkeer vergroot kan worden binnen de organisatie. Verkeer is nu namelijk versplinterd onder vijf verschillende afdelingen. Op het gebied van mobiliteit werken Pieter Jan en Etienne veel samen. 

In de praktijk komen de heren elkaar regelmatig tegen. Naast een wekelijks overleg sparren ze ook veel samen. Etienne: “We hebben beiden een brede blik op het werkveld. Het feit dat Pieter Jan en ik samen zijn ingehuurd door dezelfde partij geeft toch een bepaald Pietje Bell-gevoel. Daarnaast hebben we dezelfde arbeidsethos, zetten er gezamenlijk de schouders onder.”

Ben jij zzp’er in de wereld van mobiliteit en verkeer? Dan werken we graag met jou samen. 
Niet omdat het moet, maar omdat het ons allebei vooruit helpt.

Verkeerskundige problemen in Zaanstad

Zaanstad is een van de twintig grootste gemeenten van Nederland. De gemeente is een samenvoeging van de stad Zaandam met de dorpen Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Koog aan de Zaan, Westzaan en Zaandijk. Elke afzonderlijke kern moet verzekerd zijn van goede mobiliteit. 

Het overkoepelende beleid in Zaanstad is om meer in te zetten op fietsen, lopen, openbaar vervoer en elektrisch vervoer en minder op de auto. 

Door die diversiteit in kernen heeft het Etienne ook wat meer tijd gekost om ingeburgerd te raken. “Elke kern is anders, heeft zijn eigen karakter. Dat maakt het heel interessant. Wat in Wormerveer werkt, werkt  misschien niet in Krommenie. In de ene kern is de auto bijvoorbeeld prominenter aanwezig dan in anderen.

Zo is Zaandam echt een stedelijke kern, terwijl Assendelft meer landelijk gebied is. Er is daar minder ov beschikbaar dus zijn inwoners eerder aangewezen op de auto. In die gebieden stimuleren we extra het gebruik van elektrische fietsen, bijvoorbeeld door goede fietspaden aan te leggen.”

Visie hoeft niet altijd te ontstaan vanuit ervaring

Toeristische wereldattractie 

Daarnaast is de Zaanse Schans natuurlijk een toeristische wereldattractie die recht tegenover de kern Zaandijk ligt. Dat brengt ook weer uitdagingen met zich mee op het gebied van busvervoer en parkeren. De ov-verbinding moet goed en duidelijk zijn. Station Zaandijk heeft bijvoorbeeld de toevoeging Zaanse Schans gekregen om toeristen wegwijs te maken. 

Mobypeople pretendeert een frisse blik te brengen bij opdrachtgevers. Daar kan Etienne zich wel in vinden. “Ik ben geen star persoon en leer elke dag nog bij. Ik werk veel samen met een junior beleidsadviseur en laat me graag verrassen door zijn visie. Die kan anders zijn dan de mijne, maar als blijkt dat hij er ook goed over heeft nagedacht ben ik best geneigd zijn visie te volgen. Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik heb misschien meer ervaring, maar visie hoeft niet altijd te ontstaan vanuit ervaring. Alleen ga je sneller en samen kom je verder.” 

Loesje

“Mobypeople en ik werken al twee jaar samen,” vertelt Etienne. “Zij weten wat mijn ambitie is en kunnen de goede match maken. Zo was het eerste gesprek met deze opdrachtgever heel boeiend en interessant. Ik vind het leuk als meedenken wordt gewaardeerd. Niet alleen op mobiliteitsvlak, maar ook op het gebied van reorganiseren en teams opstellen. De klik was er vanaf het eerste gesprek. Dat gaf voor mij de doorslag.” 

“Ik probeer iemand goed te helpen bij zijn probleem, vraag of opgave. Dat doe ik niet alleen met mijn kennis, maar ook met mijn vaardigheden en met wie ik ben. Als ze mij vragen een project te leiden, ben ik niet iemand die met de vuist op tafel slaat. Ik doe het graag samen. Van Loesje heb ik mijn motto geleend: Waarom moeilijk doen als het ook samen kan?”