Even bijpraten over het vak.
Hoe denkt die ene collega over dat thema of die uitdaging?
Bakkie erbij? Deze keer delen trainees Ilse en Daan hun ervaringen tot nu toe.
Ilse Krikken gaat in gesprek met Daan Butterman. Beiden zitten midden in het gedeelde traineeship dat vorig jaar augustus startte. Ilse begon het traineeship bij Mobycon en Daan bij Mobypeople. Nu is het tijd om van plek te wisselen en het verschil te ervaren tussen consultancy en detachering.

Over Ilse Krikken
Ilse studeerde Bedrijfskunde MER aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Daarna deed ze de Master Regional & Urban Mobility aan de Radboud Universiteit. Om de verschillen tussen consultancy en detachering te ervaren koos ze voor een gedeeld traineeship bij Mobycon en Mobypeople.

Over Daan Butterman
Na zijn bacheloropleiding Sociale Geografie volgde Daan de masteropleiding Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. De mobiliteitsvakken vond hij toen al het meest interessant. Waarom hij uiteindelijk voor het gedeelde traineeship koos lees je hier.
Ilse
“Het werk bij Mobycon is erg divers en ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten. Vanaf dag 1 zat ik lekker in de projecten met veel taken en verschillende dingen die ik mocht doen. Echt heel leuk. Dat vind ik het mooie aan dit traineeship: ik kan echt proeven van de verschillende kanten van de wereld van mobiliteit en verkeer. “Zijn die eerste acht maanden voor jou ook voorbij gevlogen Daan?”
Daan
“Die eerste acht maanden vlogen inderdaad voorbij. En bij mij is het ook goed bevallen. De eerste maand was er nog geen opdracht voor mij, dus liep ik voornamelijk met collega’s mee. Dat was al heel leerzaam. Bij Barneveld ben ik nu als junior verkeerskundige verantwoordelijk voor verkeersvragen. Als burgers zich zorgen maken over verkeerssituaties bijvoorbeeld. Of als ze denken dat er een drempel bij moet komen. Dan kijk ik met mijn collega’s of er echt iets moet gebeuren.
Daarnaast beoordeel ik vanuit het perspectief van verkeer of een bouwplan aan alle normen en eisen voldoet. Op basis van de adviezen van verkeer en andere afdelingen binnen de gemeente wordt een vergunning wel of niet verleend.
Dat zijn mijn basiswerkzaamheden. Daarnaast heb ik wat losse projecten zoals het het autovrij maken van een krappe weg waar ook veel voetgangers en fietsers gebruik van maken. Ook was ik betrokken bij de nieuwbouw van een school. In dit project bracht ik in kaart hoe er voldaan kan worden aan de parkeervraag zonder de verkeersveiligheid uit het oog te verliezen.”
Ilse
“Klinkt goed! Ik heb twee grote projecten opgepakt bij Zuid Holland Bereikbaar. Voor de Haringvlietbrug was ik verantwoordelijk voor de inkoop. Daar heb ik onder andere meegewerkt aan een uitvraag meervoudige onderhandse aanbesteding voor de inkoop van de landbouwveer en de fiets- voetveer. Ook dienden pontons & bruggen en de bagger- en constructiewerkzaamheden ingekocht te worden. Het andere project is de Heinenoordtunnel. Daar heb ik meegewerkt aan een fietsstimuleringsplan. Dat was ook super leerzaam.
Naast deze grote projecten nam ik het project DATEX II over van een collega. DATEX II is een data-uitwisselingsstandaard voor het uitwisselen van verkeersinformatie tussen verkeerscentrales, verkeersdienstverleners, verkeersoperators en mediapartners. Voor dit project mocht ik een plan schrijven voor het herontwerp van de nieuwe DATEX II website en het trainings- en educatieplan opstellen en presenteren in Londen. Dat was wel de kers op de taart tot nu toe.
Als laatste was ik aanwezig bij de werkgroep bijeenkomst van het projectteam GOW30. Daar mocht ik de notulen maken van de bijeenkomst die gericht was op eventuele wijzigingsvoorstellen van de werkgroep op het concept-rapport van destijds namelijk ‘voorlopige aanbevelingen inrichtingskenmerken GOW30. De definitieve versie is nu te vinden op de website van Rijksoverheid. ”
Daan
“Mooie zichtbare projecten zeg. Leerzaam lijkt me ook. Dat is voor mij ook wel echt de meerwaarde van dit traineeship. Je leert zo ontzettend veel in korte tijd. Vorig jaar rond deze tijd had ik weinig verkeerskundige kennis. Dat is nu wel anders door alle projecten en gesprekken met collega’s. Daarnaast heb ik ook meer inzicht gekregen in het werken bij een gemeente. Met alle politiek en verschillende belangen is dat een wereldje op zich.”
Ilse
“Klopt, het is inderdaad heel leerzaam. Ik heb voornamelijk geleerd om met veel verschillende partijen samen te werken. Communicatie en organiseren, daar gaat het om. Bij Mobycon ging het minder over de harde verkeerskundige skills. Ik kijk uit naar de komende acht maanden bij Mobypeople, het lijkt me leuk om dan meer specialistische verkeerskundige kennis op te doen. Wat zou jij willen leren bij Mobycon?”
Daan
“Mobycon heeft een duidelijke visie om de wereld minder afhankelijk te maken van de auto. Ik zou graag willen leren hoe je zorgt voor een dergelijke verandering. Wat komt er bij kijken en wat is er voor nodig? Over Mobycon gesproken. Heb je nog tips voor mij Ilse?”
Ilse
“Absoluut. Je gaat werken aan veel verschillende projecten. De ene week komt alles tegelijk, de volgende week is het beter verdeeld. Het is belangrijk dat je al je taken goed prioriteert.
Daarnaast is het van belang dat je zelf aangeeft wat je leuk vindt. Het is zonde van die acht maanden als je werkt aan projecten die je niet leuk vindt.
Als laatste wil ik je echt op het hart drukken om op tijd om hulp te vragen. Bij Mobycon staat iedereen voor je klaar om je te helpen. Probeer niet alles alleen te doen. Zijn er nog dingen waar ik op moet letten?”
Daan
“Zeker. Wat ik jou adviseer is om je administratie vanaf dag 1 goed bij te houden. De communicatie met iedereen gaat via zoveel verschillende kanalen. Zelf hield ik alles bij in een Excelbestand.
Mocht je net als ik aan de slag gaan met verkeersvragen, dan is het goed om in het achterhoofd te houden dat het niet per se gaat om de uitkomst. Het gaat om het proces. De burger wil voornamelijk gehoord worden. Dat is het belangrijkst. Laten we over acht maanden nog eens de ervaringen delen.”