Koffie verkeer | Alles over het gedeelde traineeship

Even bijpraten over het vak.
Hoe denkt die ene collega over dat thema of die uitdaging?
Bakkie erbij? Deze keer delen trainees Ilse en Daan hun ervaringen tot nu toe.

Ilse Krikken gaat in gesprek met Daan Butterman. Beiden zitten midden in het gedeelde traineeship dat vorig jaar augustus startte. Ilse begon het traineeship bij Mobycon en Daan bij Mobypeople. Nu is het tijd om van plek te wisselen en het verschil te ervaren tussen consultancy en detachering.

Over Ilse Krikken

Ilse studeerde Bedrijfskunde MER aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Daarna deed ze de Master Regional & Urban Mobility aan de Radboud Universiteit. Om de verschillen tussen consultancy en detachering te ervaren koos ze voor een gedeeld traineeship bij Mobycon en Mobypeople.

Over Daan Butterman

Na zijn bacheloropleiding Sociale Geografie volgde Daan de masteropleiding Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. De mobiliteitsvakken vond hij toen al het meest interessant. Waarom hij uiteindelijk voor het gedeelde traineeship koos lees je hier.

Daan 

“Die eerste acht maanden vlogen inderdaad voorbij. En bij mij is het ook goed bevallen. De eerste maand was er nog geen opdracht voor mij, dus liep ik voornamelijk met collega’s mee. Dat was al heel leerzaam. Bij Barneveld ben ik nu als junior verkeerskundige verantwoordelijk voor verkeersvragen. Als burgers zich zorgen maken over verkeerssituaties bijvoorbeeld. Of als ze denken dat er een drempel bij moet komen. Dan kijk ik met mijn collega’s of er echt iets moet gebeuren.

Daarnaast beoordeel ik vanuit het perspectief van verkeer of een bouwplan aan alle normen en eisen voldoet. Op basis van de adviezen van verkeer en andere afdelingen binnen de gemeente wordt een vergunning wel of niet verleend. 

Dat zijn mijn basiswerkzaamheden. Daarnaast heb ik wat losse projecten zoals het het autovrij maken van een krappe weg waar ook veel voetgangers en fietsers gebruik van maken. Ook was ik betrokken bij de nieuwbouw van een school.  In dit project bracht ik in kaart hoe er voldaan kan worden aan de parkeervraag zonder de verkeersveiligheid uit het oog te verliezen.”

Daan 

“Mooie zichtbare projecten zeg. Leerzaam lijkt me ook. Dat is voor mij ook wel echt de meerwaarde van dit traineeship. Je leert zo ontzettend veel in korte tijd. Vorig jaar rond deze tijd had ik weinig verkeerskundige kennis. Dat is nu wel anders door alle projecten en gesprekken met collega’s. Daarnaast heb ik ook meer inzicht gekregen in het werken bij een gemeente. Met alle politiek en verschillende belangen is dat een wereldje op zich.”

Daan 

“Mobycon heeft een duidelijke visie om de wereld minder afhankelijk te maken van de auto. Ik zou graag willen leren hoe je zorgt voor een dergelijke verandering. Wat komt er bij kijken en wat is er voor nodig? Over Mobycon gesproken. Heb je nog tips voor mij Ilse?”

Daan 

“Zeker. Wat ik jou adviseer is om je administratie vanaf dag 1 goed bij te houden. De communicatie met iedereen gaat via zoveel verschillende kanalen. Zelf hield ik alles bij in een Excelbestand. 

Mocht je net als ik aan de slag gaan met verkeersvragen, dan is het goed om in het achterhoofd te houden dat het niet per se gaat om de uitkomst. Het gaat om het proces. De burger wil voornamelijk gehoord worden. Dat is het belangrijkst. Laten we over acht maanden nog eens de ervaringen delen.”