Blog Consultancy of detachering? Ontdek het tijdens een gecombineerd traineeship

Als starter in de wereld van mobiliteit en verkeer, kan het moeilijk zijn te kiezen tussen detachering en consultancy. Beide hebben hun eigen unieke voor- en nadelen, en het is lastig om te weten welke voor jou geschikt is.

Daarom bieden wij samen met onze zusterorganisatie Mobycon een gecombineerde traineeship. Starters ervaren tijdens zo’n traineeship het beste (en het slechtste) van twee werelden. Aansluitend kunnen ze een doordachte keuze maken voor één van beide. 

In dit artikel staan we stil bij de verschillen tussen detachering en consultancy en tussen Mobypeople en Mobycon. Ook maken we kennis met Daan Butterman, de eerste die dit gecombineerde traineeship doorloopt. Hij is gestart bij Mobypeople.

Detachering versus consultancy

Een consultant is een professional die door zijn werkgever wordt gevraagd voor een specifieke taak of project van een klant. Werken als consultant biedt jou de flexibiliteit om te werken voor verschillende opdrachtgevers, in verschillende projectteams samen met je collega’s.  

Detachering gebeurt meestal als een organisatie iemand nodig heeft om een functie voor langere tijd te vervullen. In het geval van detachering ben je onderdeel van het team van de opdrachtgever. Als gedetacheerde werk je op interim basis bij verschillende opdrachtgevers, die jou inlenen. De ene keer werk je drie maanden bij een opdrachtgever. De volgende keer misschien wel een jaar. Ook is het goed mogelijk dat een opdracht (meerdere keren) verlengd wordt.

Mobypeople versus Mobycon

Kies je voor Mobypeople, dan kies je voor detachering. Werk je liever als consultant? Dan ben je aan het juiste adres bij Mobycon. Maar dat zijn niet de enige verschillen tussen de beide bedrijven. Zonder al teveel in hokjes te denken probeer ik hier de grootste verschillen te schetsen. 

De collega’s bij Mobycon voelen zich verbonden met de inhoudelijke missie om de wereld minder afhankelijk te maken van de auto. Zij werken aan afgebakende opdracht met een plan van aanpak en op te leveren eindresultaat. Dit gebeurt vaak op de kantoren Delft, Zwolle of Den bosch en niet bij de klanten op locatie.

Bij Mobypeople is de missie vooral gericht op de ontwikkeling van haar adviseurs. Als organisatie is het verbeteren van de wereld ingekaderd vanuit de verkeerskundige ambities van haar klanten. Daar kunnen wij het verschil maken. De collega’s van Mobypeople duiken graag voor langere tijd de overheidswereld in en voelen zich thuis in politiek-bestuurlijke omgevingen. Zij werken voor, maar dus ook bij klanten.

Twee keer acht maanden om de juiste keuze te maken

In een gecombineerd traineeship krijg je een contract voor zestien maanden. Acht maanden ben je een Kickstarter, zoals we dat noemen bij Mobypeople.  De andere acht maanden werk je als consultant bij Mobycon. Bij beide organisaties ben je vanaf dag één onderdeel van het bedrijf en ben je welkom op kennismiddagen, Mobydays en andere evenementen. 

Gedurende deze periodes krijg je als starter alle tijd en ruimte om de bedrijven én de werkwijzen te leren kennen. Na de periode van zestien maanden kun je vervolgens een keuze maken.

Daan Butterman

Daan Butterman startte op 1 december met zijn traineeship bij Mobypeople: “Toen ik begon met me wat serieuzer te oriënteren op wat ik zou kunnen gaan doen op de arbeidsmarkt leken twee opties mij interessant. Enerzijds leek het me leuk om aan de slag te gaan bij een adviesbureau en aan losse projecten te gaan werken, maar anderzijds leek gedetacheerd bij een gemeente aan de slag gaan me ook wel wat. Kortom, ik wist nog niet precies wat ik wilde. 

Met dit gecombineerd traineeship kan ik zowel het werken bij een adviesbureau als het gedetacheerd werken bij een gemeente combineren. Ik hoef nu nog geen keuze te maken en kan de verschillen ervaren in de praktijk. Dat is voor mij de grootste kans die het traineeship biedt, en dat ook nog eens rondom het thema mobiliteit waarvoor ik zeer veel passie heb.” 

Het is de bedoeling dat Daan na acht maanden het stokje overdraagt aan Ilse, die haar traineeship startte bij Mobycon.

Proeven aan detachering en consultancy

Een gecombineerd traineeship biedt starters een geweldige kans om te proeven van zowel detachering als consultancy. Dit kan hen helpen een weloverwogen beslissing te nemen over wat het beste bij hen past. Ons gecombineerd traineeship laat starters het beste (en het slechtste) van beide werelden ervaren, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken over hun carrièrepad.