Blog Een frisse start, verkeersveiligheid en gedrag: De dag van Lennert Kuip

Lennert Kuip is een verkeerskundig adviseur met een passie voor verkeersveiligheid en gedrag. Sinds dit jaar werkt hij aan een opdracht voor de gemeente Rotterdam. Hier vertelt hij over zijn werkdag.

Hoe ben je deze werkdag begonnen?

“Ik ben de dag gestart met een frisse douche. Fris is het zeker want ik douche koud af. Dan ben ik gelijk wakker en heb eigenlijk geen koffie meer nodig. Na mijn ontbijt zwengel ik rond negen uur mijn laptop aan. Ik vind het fijner om tot wat later door te werken in plaats van vroeg opstaan.”

Waar werk je op dit moment aan?

“Ik ben begin dit jaar gestart bij de gemeente Rotterdam met een opdracht op het gebied van verkeersveiligheid. Een ontzettend gave opdracht waarin ik me bezig mag houden met het verbeteren van het Rotterdamse verkeersveiligheidsmodel, betrokken ben bij een landelijk kader voor licht elektrische voertuigen en nog veel meer. Hiervoor heb ik bijna vier jaar in Schiedam gezeten en het laatste jaar deed ik ook nog een klus bij de provincie Overijssel.

Naast mijn opdracht heb ik recent ook een opleiding gevolgd gericht op mobiliteit en gedrag. Met mijn kenniscoach Rik had ik dat al eens eerder besproken, maar nu was het er eindelijk van gekomen. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gepakt. Ik heb mij verdiept in het gedrag van mensen en hoe je dit gedrag kunt veranderen. Behalve dat het mega leerzaam is, vind ik het een super gaaf onderwerp. Ik probeer de geleerde lessen dan ook zoveel mogelijk in de praktijk te brengen bij mijn huidige opdracht.

Tijdens mijn opleiding kwam ik met een andere deelnemer in gesprek en wisselde kennis en ervaring uit. Als je dan te horen krijgt dat je voor je leeftijd en werkervaring al een groot netwerk heb opgebouwd is dat natuurlijk een mooi compliment.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik bij Mobypeople?

“Voor een provincie werken is toch net weer even wat anders dan werken voor een gemeente. Denk aan verschillen door het type weg en daarmee ook het soort inrichting wat nodig is. Maar ook de omgeving; provinciale wegen liggen veelal buiten de bebouwde kom, waar Schiedam amper buiten de bebouwde kom wegen heeft en vooral hoog stedelijk is. Dat brengt andere vraagstukken en ervaringen met zich mee. Deze ervaringen heb ik weer meegenomen naar mijn huidige opdracht.”

Wat is jouw ambitie?

“Voor mijn gevoel begin ik een plekje te krijgen binnen de verkeerskundige wereld en me steeds meer te specialiseren in dat wat ik leuk en interessant vind. Tweeënhalf jaar geleden schreef ik al dat mijn ambitie is om expert te worden op het gebied van verkeersveiligheid. En ik ben inmiddels aardig op weg.

Het gedrag van mensen in het verkeer vind ik erg interessant. Als je het gedrag van mensen steeds meer kan doorgronden, kun je ook je werk beter doen. De opleiding die ik heb gevolgd is een stapje dichterbij mijn droom.”

Wil jij ook impact maken bij verschillende opdrachtgevers?
En heb je al ervaring in de verkeerskundige wereld?

Solliciteer dan direct!

Wanneer deed je voor het laatst iets nieuws?

“Tijdens mijn vorige opdracht in Overijssel heb ik naast een adviserende rol ook meer een projectleider-achtige rol gehad. Ik begeleidde processen en had afstemming met verkeerskundige collega’s en andere disciplines zoals groen en wegbeheer.

Deze rol heb ik in het verleden nog niet eerder gehad en het ging me goed af. Het was heel leerzaam en interessant, maar het is niet waar mijn passie ligt.”

Wat doe je om contact te houden met jouw Mobypeople collega’s?

“Een tijdje terug is er een lunch georganiseerd vanuit een samenwerking tussen Mobycon en Mobypeople in de randstad. Het was leuk om op deze manier eens te horen wat er bij elkaar speelt.

Daarnaast hebben we als kerstborrel een wandeling in kleine groepjes gemaakt. Dat was heel leuk geregeld. Het is fijn om contact te hebben met elkaar, ook buiten whatsapp.”

Wat maakt jou een goede verkeerskundig adviseur?

“Ik ben iemand die gestructureerd en diepgaand werkt. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Of dit nou werk of privé is. Hier heb ik de afgelopen tijd complimenten over gehad. Dat is toch een teken van waardering dat ik een goede verkeerskundige ben.”

Verkeerskundig adviseur Lennert Kuip bij de gemeente Rotterdam -Mobypeople

Waar kunnen we iets van jouw werk ervaren?

“In Schiedam zijn hier en daar wat plekken. Denk aan kruispunten en buurten die de komende jaren heringericht gaan worden. Mijn werk voor de provincie Overijssel was meer bijdragen aan het het uitvoeringsprogramma voor de komende jaren. Uiteindelijk zul je dit natuurlijk wel gaan terugzien. Voor Rotterdam werk ik samen met een aantal collega’s aan het verbeteren van bijvoorbeeld het verkeersveiligheidsmodel. Daarmee gaan we proactief te werk om ongevallen te voorkomen in plaats van reactief in te grijpen. Uiteindelijk hoop ik dat mijn werk, maar ook op andere zaken, bijdraagt aan een steeds verkeersveiligere gemeente Rotterdam.”

Waar kijk je naar uit vandaag?

“Ik houd heel erg van sparren. Dus samenkomen met collega’s en een vraagstuk op tafel gooien. In mijn ogen kom je dan tot een beter product of idee. Je versterkt elkaar, want iedereen kijkt met een andere blik.

Ik heb dit in Overijssel ervaren. Dan heb je bijvoorbeeld twee uur samen gespard met collega’s over de mogelijke inhoud van het uitvoeringsprogramma en dan merk je echt dat je vooruitgang boekt. Dat vind ik wel heel leuk.”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Meestal schrijf ik op wat ik de komende dagen ga doen. Een korte update van mijn planning. Dan sluit ik mijn werkomgeving af en ga ik lekker iets voor mezelf doen. Sporten, een serie kijken of ik sla een boek open.”