Fietsparkeren. Er is veel om te doen op het moment. Nu er steeds meer gefietst wordt en er meer verschillende vormen tweewielers verschijnen moet er serieus nagedacht worden over fietsparkeren.
Dat daar meer bij komt kijken dan ergens een fietsenstalling neerzetten, blijkt uit dit interview met experts Shelley Bontje van Mobycon en Jan Berndsen van Mobypeople die zich samen bezighouden met fietsparkeren bij Gemeente Rotterdam.
In de podcast Frisse Blik op de Weg gaan we maandelijks op zoek naar herkenbare situaties op de weg. Deze situaties bekijken we zowel vanuit de gebruiker als vanuit de expert. Allerlei onderwerpen passeerden de revue. Eerdere interviews vind je hier.
Wil je niets missen van deze serie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Over Shelley en Jan
Shelley is adviseur mobiliteit bij zusterbedrijf Mobycon. Mobycon heeft als missie om de wereld onafhankelijk te maken van de auto. Op dit moment is ze onder andere betrokken bij een fietsparkeer opdracht voor de gemeente Rotterdam. Shelley praat ons graag bij over haar kennis en ervaring op het gebied van fietsparkeren.
Jan is beleidsadviseur verkeer bij Mobypeople en heeft zich als verkeerskundige breed ontwikkeld. Op dit moment zit hij net als Shelley bij Gemeente Rotterdam en houdt hij zich bezig met fietsparkeren.
Fietsparkeren is hot topic
Hoe meer er gefietst wordt, des te meer de vraag gaat spelen waar je de fiets kunt neerzetten, geeft Shelley Bontje, adviseur mobiliteit bij Mobycon aan: “In eerste instantie zagen we grote verzamelingen fietsen bij bushaltes en stations die goed gestald moesten worden. Tegenwoordig zien we steeds meer aandacht voor fietsparkeren in de binnenstad én in de woonwijken.”
Er is tegenwoordig veel meer aandacht voor fietsen. Dat ziet Jan Berndsen, beleidsadviseur verkeer bij Mobypeople ook: “Uit onderzoek begin dit jaar bleek dat het centrum van Rotterdam plek heeft voor ongeveer veertigduizend fietsen. Op piekdagen komen er maar liefst vijftigduizend fietsen naar het centrum. En in 2040 verwachten we zelfs dat het aantal fietsen in het centrum over de zeventigduizend zal gaan. Met dit inzicht is het niet vreemd dat fietsparkeren hot topic is.”
Zoveel fietsers, zoveel wensen
Iedere stad of gemeente kent zijn eigen uitdagingen als het gaat om fietsparkeren. Volgens Jan zie je dat de verschillen al spelen bij de verschillende soorten fietsers: “Iemand die voor een half uurtje naar de winkel gaat, heeft hele andere wensen dan bewoners in diezelfde wijk. Zij willen ‘s ochtends hun fiets veilig terugvinden. De bezoeker heeft natuurlijk ook behoefte aan veiligheid, maar is misschien nog wel meer op zoek naar een praktische oplossing om de fiets te stallen.”
Naast het type fietser, maakt ook de fiets zelf het verschil. Het valt Shelley op dat er tegenwoordig steeds duurdere fietsen gekocht worden: “Denk maar aan de Van Moofs, waarvan het alarm al begint te piepen als je er langs loopt, en de (elektrische) bakfietsen. De fietsen worden duurder en daarom verwachten fietsers ook meer van een stalling.”
Tekst loopt door onder afbeeldingen
Gluren bij de buren
Er zijn boeken volgeschreven over het parkeren van auto’s. Voor fietsparkeren is dat anders, dat staat echt nog in de kinderschoenen volgens Jan: “We laten ons graag inspireren door andere steden dan Rotterdam. Zo zijn we door Amsterdam uitgenodigd om daar naar een aantal praktische oplossingen te kijken. En een enkele van onze collega’s is onlangs naar Eindhoven gegaan om te kijken naar een nieuwe stalling.”
“Er is ook veel verschil in schaalniveau waardoor ik me laat inspireren,” vult Shelley aan. “Zo heb je bijvoorbeeld de enorme stallingen op Utrecht Centraal of de nieuwe stalling bij het station van Zwolle. Daartegenover staan ook de nieuwe ontwikkelingen rondom fietsenstallingen, ofwel fietsnieten of fietsbeugels, in de wijken, zoals de fietsvlonders, een échte Rotterdamse uitvinding.’’