Schoolstraten: Een Veilige Oplossing voor Schoolomgevingen

De schoolbel rinkelt sinds een paar weken weer en de ochtendspits is terug van weggeweest. De veiligheid rondom scholen is zoals altijd hot topic. Niet zo gek als ouders met haast staan te dringen om hun kind te droppen om snel door te kunnen rijden naar het werk. Maar wat als we je vertellen dat deze drukte eenvoudig op te lossen is met een schoolstraat? Janneke deelt samen met Eveline van Mobycon haar kennis over dit onderwerp.

Kinderen moeten nog leren om te gaan met de risico’s in het verkeer. Een schoolomgeving is de ideale plek om veilig met deze risico’s om te leren gaan. Maar auto’s kunnen voor een heel chaotisch en onvoorspelbaar verkeersbeeld zorgen, zeker als er veel ouders met de auto kinderen naar school brengen.

Een schoolstraat is een straat waar een schoolingang zit en waar auto’s even niet welkom zijn als de school begint en eindigt. We hebben het dan over een half uurtje zonder brullende motoren, behalve natuurlijk voor hulp- en nutsdiensten. In die tijd is de straat het domein van voetgangers en fietsers. Kom je je kids met de auto brengen? Geen probleem, maar je parkeert een stukje verderop en loopt het laatste stukje samen naar de schoolpoort.

De pluspunten

Laten we eerlijk zijn, een schoolstraat is een win-win. Ten eerste, de verkeersveiligheid schiet omhoog. Geen stress meer voor ouders en kinderen kunnen veilig naar school hobbelen. Ten tweede moedigt een schoolstraat aan om die fiets uit de schuur te halen of gewoon te voet te gaan. Goed voor je gezondheid en de planeet! Daarnaast leert een kind veel meer over de risico’s in het verkeer als het wandelt of fietst naar school.

Maar, de schoolstraat kent ook nadelen

Een schoolstraat implementeren is niet zomaar gedaan. De inrichting is een puzzel en dan hebben we het nog niet eens over de bereikbaarheid van de wijk. Want kun je zomaar een straat afsluiten? En wat betekent dat voor de verkeersdrukte die ergens anders ontstaat? Daarnaast zijn er bij tijdelijke afzettingen vaak ook vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. Vooral in de eerste periode van ingebruikname. En vergeet de kosten niet; het is nooit goedkoop om een bestaande straat opnieuw in te richten. Als inrichting, gedrag en educatie in balans zijn, kun je ook al spreken van een veilige schoolomgeving. Dus als de nadelen van een schoolstraat te groot zijn gaan we op zoek naar alternatieven. 

Is het succes van een schoolstraat meetbaar?

Jazeker, we kijken bij een schoolstraat naar verschillende dingen. Denk aan het aantal ongelukken, maar ook aan hoe blij de school en de ouders zijn. En ja, we kijken ook of mensen vaker de fiets pakken of gaan lopen.

One size fits all?

Kan elke school een schoolstraat gebruiken? Nou, in theorie wel. Maar het hangt echt af van de situatie. Vooral bij basisscholen zien wij veel potentie. Maar het is altijd maatwerk en er zijn ook alternatieven. Bij het voortgezet onderwijs komen leerlingen namelijk uit zichzelf al vaker met de fiets, daar is een schoolstraat minder nodig. 

Kijkje in de Toekomst

Er is nog een hoop te doen, maar schoolstraten kunnen echt een verschil maken. Wij dromen van een toekomst met minder verkeersongevallen. En van een toekomst waarin we die autosleutels vaker laten liggen. Met schoolstraten krijg je de keuze: ga je lopen of pak je de fiets?

Zoals je kon lezen zijn schoolstraten veelbelovend, maar niet zonder uitdagingen. Het is een ingewikkeld, maar waardevol instrument om de boel rondom scholen veiliger te maken. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg!