Schetsen, verkeersveiligheid en frietzakken: de dag van Simon

Eigenlijk is Simon afgestudeerd stedenbouwkundig ontwerper. Via Mobypeople kreeg hij de mogelijkheid om als verkeerskundig ontwerper bij de gemeente Den Haag aan de slag te gaan. Een kans die hij met beide handen aangreep. 

Hoe start je normaal gesproken je werkdag?

“Ik begin altijd met het checken van mijn mail. Omdat ik op vrijdag vrij ben, is mijn inbox op maandag goed gevuld. De rest van de ochtend staat in het teken van overleggen: face to face of via videobellen op de twee dagen waarop ik thuiswerk. Meestal zijn het interne meetings. Niet alleen met directe collega’s, maar ook met landschapsontwerpers, werkvoorbereiders en anderen die bij onze projecten betrokken zijn. Soms zijn er ook externe partijen bij, zoals de Fietsersbond. Of we organiseren een bewonersavond op een plek waar we van plan zijn verkeersmaatregelen te nemen.”

Waar houd je je op dit moment mee bezig?

“Mijn werk is heel divers. Ik maak vooral schetsen en tekeningen voor plekken waar de verkeersveiligheid omhoog moet. In een grote stad als Den Haag komt het helaas vaak voor dat er verkeersongelukken gebeuren. Onder andere op die plekken grijpen we in. Daarnaast ben ik in contact met scholen om te kijken of er voldoende aandacht is voor het stimuleren van de fiets als vervoermiddel. De kiss-and-rides verdwijnen gestaag, zodat ouders hopelijk steeds vaker de auto thuis laten staan als ze hun kind wegbrengen.”

Je neemt als starter deel aan het kickstartprogramma. Hoe ervaar je dat? 

“Ik vind het erg waardevol. Luisteren naar ervaringen van anderen geeft nieuwe inzichten, of iemand nu een werkgerelateerde of een persoonlijke casus inbrengt. Wat ik ook interessant vind, is om te horen hoe het er in andere gemeenten aan toe gaat. In een plaats als Den Haag heb je als verkeerskundig ontwerper een totaal andere rol dan in een kleinere gemeente.”

Wat maakt jou een goed verkeerskundig ontwerper?

“Met mijn studieachtergrond, Urban Design aan de Breda University of Applied Sciences, ben ik gewend om in oplossingen te denken. Niet één of twee mogelijkheden zien, maar een paar handen vol. In mijn huidige vakgebied is het waardevol om een brede en oplossingsgerichte instelling te hebben. Ik denk dat ik in dat opzicht waarde toevoeg aan het team.”

Op welke gebieden heb je je ontwikkeld sinds je bij Mobypeople werkt?

“Ik heb al zoveel geleerd sinds ik bij de gemeente ben gestart. Alleen al alle verkeerskundige termen waren nieuw voor mij. Wat de verkeerskundige termen frietzak, banaan en eiland betekenen, wist ik bijvoorbeeld niet. Het is niet ingewikkeld, maar je moet het wel even weten. Daarnaast kom ik erachter hoe allerlei processen in zijn werk gaan. Denk aan het indienen van een project bij de raad die beslist of het doorgaat. Of het opstellen van een memo. Bijna al mijn werkzaamheden zijn nieuw, daardoor leer ik iedere dag.”

Hoe eindig je je werkdag?

“Waar de ochtend in het teken staat van meetings, ben ik in de middag meestal vooral met schetsen en tekenen bezig. Als het een beetje meezit, rond ik aan het einde van de werkdag een ontwerp af. Een meer voldaan gevoel bestaat bijna niet!”

💡 Benieuwd naar de carrièremogelijkheden bij Mobypeople?
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s die met ons de verkeerswereld willen opfrissen