Even kennismaken met Lasse en Wessel

Lasse Lansky en Wessel Bouthoorn begonnen gelijktijdig als verkeerskundigen via Mobypeople. Hun frisse blik? “Als starters kijken we met andere ogen naar verkeersuitdagingen en durven we kritisch te zijn.”

Wessel werkt bij de gemeente Putten, na een opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle te hebben gevolgd. Lasse volgde dezelfde studie in Almere en belandde daarna bij de gemeente Wageningen.

Wat houdt jullie werk in?

Wessel: “Grotendeels draait het om het in behandeling nemen en afwikkelen van meldingen van bewoners. Die zijn heel divers. Ze hebben bijvoorbeeld een probleem met parkeren of vinden dat er in hun straat te hard wordt gereden. Ik kijk wat we hieraan kunnen doen en schrijf een besluit met daarin een advies. Als de bewoner dat wil, koppel ik het besluit ook terug.”

“Daarnaast stel ik verkeersbesluiten op. Denk bijvoorbeeld aan een parkeerplaats bij een basisschool waar auto’s van alle kanten op- en afrijden. Om die overzichtelijker en veiliger te maken, doe ik een voorstel. Dat zet ik vervolgens door naar de uitvoerder.”

Lasse: “De werkzaamheden die Wessel benoemt, vallen ook onder mijn takenpakket. Daarnaast ben ik volop bezig met het thema laadpalen. Daarvan zijn er nu ruim zestig in Wageningen en jaarlijks komen er zo’n negen bij. Ik bekijk waar we ze plaatsen en leid het proces van idee tot realisatie. Ook houd ik mij met kleine projecten bezig, zoals de aanvraag van evenementen en het wijzigen van een voorrangssituatie buiten de bebouwde kom. Het werk is hierdoor zeer gevarieerd.”

Hoe start jullie werkdag?

Lasse: “Ik begin met het openen van mijn mailbox met bewonersklachten. Daarna behandel ik die van verkeer en sluipverkeer. Externe partijen vragen ons bijvoorbeeld om advies, een bewoner wil meer weten over hoe die een oprit bij zijn huis kan creëren of iemand wil controleren of de plannen voor verkeersborden kloppen.”

Wessel: “Bij mij verschilt het. Soms heb ik eerst een overleg, maar meestal start ik ook met het openen van mijn mailbox en het oppakken van binnengekomen meldingen en vragen.”

Wat maakt jullie werk interessant?

Wessel: “Ik haal de meeste voldoening uit het naar tevredenheid afhandelen van meldingen van bewoners.”

Lasse: “Wij verzamelen binnen de gemeente verkeersdata, bijvoorbeeld fiets- en autotellingen. Een collega is volledig gespecialiseerd in GIS: op basis van deze data stelt hij een kaart op die we vervolgens intern en extern verspreiden. Ik vorm een spin in het web en die rol geeft energie.”

Waaruit blijkt jullie frisse blik?

Lasse: “Als je vanuit de opleiding komt, kijk je met een frisse blik naar verkeerskundige uitdagingen. We komen met andere ideeën dan iemand die al een aantal jaren op dezelfde positie zit en gewend is aan een bepaalde manier van werken.”

Wessel: “Ik probeer altijd zoveel mogelijk door te vragen. Kritisch, vanuit een nieuw perspectief. Daardoor ontdekken we soms dat bepaalde processen beter of efficiënter kunnen.”

Hoe ervaren jullie het werken via Mobypeople?

Wessel: “Als je als verkeerskundige net van school komt en bij een gemeente wil werken, is Mobypeople een goede keuze. Het biedt flexibiliteit, omdat je niet vast bij een gemeente zit. Dat houdt je in beweging wanneer je als starter in korte tijd veel wilt leren. Zo leer ik hoe ik het beste communiceer met bewoners. Iets dat je in de praktijk pas echt ervaart.”

“Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden goed. Zo krijgen we een lease-auto voor woon-werkverkeer. En de kennis- en casusdagen die Mobypeople organiseert, zijn ook echt een meerwaarde. Het geeft verdieping aan het werk en brengt je in contact met collega’s die met soortgelijke zaken te maken hebben.”

Lasse: “Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Het is bovendien een fijne groep collega’s en een mooie mix van starters en senior verkeerskundigen. Voor vragen hebben we bovendien een groepsapp. Er is altijd wel iemand die reageert en je in de juiste richting stuurt. Mede door dit soort dingen voelde ik mij snel op mijn gemak binnen de organisatie en echt een onderdeel van een team.”

“Maar de grootste reden voor mij om via Mobypeople te werken, is de kenniscoach. Dat is een senior met wie je als starter af en toe om de tafel zit, om te kijken hoe het gaat en om inhoudelijke zaken te bespreken. Je bespreekt ook je ontwikkeling als verkeerskundige en of je in dat kader nog op de goede plek zit. Daardoor voel ik mij zowel persoonlijk als professioneel gesteund.”

Ook werken via Mobypeople?

Geïnspireerd door het verhaal van Wessel en Lasse? Check dan onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Zijn de huidige mogelijkheden niet helemaal wat je zoekt, maar heb je wel raakvlakken met de wereld van mobiliteit? Dan zien we jouw open sollicitatie graag tegemoet!