Achter de schermen De dag van Tom

Tom volgde het kickstartprogramma van Mobypeople bij de gemeente Waalwijk. Daar waren ze zo blij met hem dat hij mocht blijven. Momenteel werkt hij als junior verkeerskundige bij deze opdrachtgever. Hieronder vertelt hij hoe zijn dag eruit ziet.

Rond 8 uur kom ik aan in Waalwijk. Ik kom vanuit Nijmegen met de auto, meestal ben ik ongeveer een uur onderweg. Eenmaal op kantoor start ik rustig op, haal koffie en maak een praatje met collega’s. Dan bekijk ik mijn mailbox, en check wat me die dag te doen staat.

Dankzij het Kickstartprogramma zit ik bij deze opdrachtgever. Dat kan ik iedere verkeerskundige starter aanbevelen. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig supervisiemomenten met andere kickstarters. Die zijn erg waardevol omdat je allemaal in dezelfde carrièrefase zit en tegen dezelfde problemen aanloopt. Zoals: hoe je je agenda moet indelen, hoe je moet omgaan met meldingen en klachten, maar ook hoe je bepaalde gesprekken moet voeren. Of juist vragen over het politieke aspect van een organisatie. We zitten tenslotte allemaal bij een gemeente.

Meestal heb ik één of twee overleggen per dag. We werken in Waalwijk met drie verkeerskundigen aan allerlei projecten. Dat zijn IUP-projecten, maar ook parkeeronderzoeken en aanvragen vanuit Economische Zaken voor bouwplannen. Bij die plannen zijn we vaak betrokken vanwege verkeersomleidingen of parkeeroplossingen.

Na het kickstartprogramma mocht ik blijven als junior verkeerskundige. Ik kreeg er taken bij zoals het publiceren van verkeersbesluiten en uitvoeren van parkeeronderzoeken. Daarnaast kreeg ik een lease auto en natuurlijk een salarisverhoging.

Er veranderde verder niet zoveel, behalve dan dat we niet meer maandelijks een supervisiemoment met collega’s hebben. Maar nog steeds is er genoeg mogelijkheid tot vragen.

Regelmatig stap ik op een dienstfiets. Het komt wel eens voor dat ik een melding moet gaan bekijken. Een situatie kun je soms beter ter plaatse beoordelen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mensen gehoord worden. Dat ze merken dat we hun melding serieus nemen.

Ik pak ook graag even een dienstfiets om een rondje door Waalwijk te fietsen en te zien wat er gebeurt met onze plannen. Dat is het grote voordeel van werken bij een gemeente: je ziet resultaat van je werk. Wanneer je als consultant werkt, breng je advies uit, maar je ziet vervolgens vaak niet meer wat er mee gedaan wordt.

Als het weer het toelaat, gaan we lunchwandelen met collega’s. We zitten op de afdeling Openbare ruimte en lopen vaak met een groepje.

Ik zit nu anderhalf jaar bij deze opdrachtgever en heb het er prima naar mijn zin. Ik wil me graag wat meer ontwikkelen richting de beleidsmatige kant van het werk. Wellicht is daar ruimte voor in het nieuwe mobiliteitsplan waar we binnenkort mee aan de slag gaan.

Rond vijf uur zit de werkdag erop, ik ga ik weer richting huis. Hopelijk geen file vandaag …

Wat ik andere starters wil meegeven? Begin met een kickstartprogramma, doe het!

Het is super handig om te kunnen sparren met mensen die in dezelfde situatie zitten, zeker in het begin van je carrière. En probeer je weg te vinden in een organisatie. Schroom niet om vragen te stellen, kijk veel mee met ervaren verkeerskundigen. Daar leer je heel veel van.