Blog Over complexe puzzels en de rode lap: de dag van Janneke

Janneke is een senior verkeerskundige met ruim twintig jaar ervaring. Ze is gek op complexe puzzels en zit daarvoor goed op haar plek bij gemeente Waalwijk. Hier vertelt ze over haar werkdag. 

Hoe start je normaal gesproken je werkdag?

“Meestal begint mijn werkdag met de mailbox. Daar kijk ik of er nog vragen open staan. Daarna kijk ik in mijn agenda wat er voor afspraken die dag staan. Welke taken er nu opgepakt moeten worden en welke taken zijn blijven liggen van de vorige dag. Met die input kan ik mijn dag indelen. De ene dag wordt mijn planning bepaald door overleggen en de andere dag zit ik de hele dag achter mijn bureau om raadsvragen te beantwoorden. Zoals vandaag.”

Waar werk je op dit moment aan?

“Op basis van feiten en cijfers geef ik de wethouder advies over de invulling van het mobiliteitsplan. De wethouder maakt vervolgens keuzes die hij tijdens de raadsvergadering zal moeten verdedigen. Ik ben nu technische vragen aan het beantwoorden, waarmee ik de wethouder ammunitie kan geven om zijn keuzes te beargumenteren.

Ook deelmobiliteit is een actueel onderwerp hier in Waalwijk. De afgelopen 2 jaar hebben we een proef gedaan met elektrische stepjes en het proefcontract loopt af. We moesten nu besluiten of we verder gaan. Op basis van ervaringen en data maken we nu de keuze dat het niet de investering waard is. We zoeken nu verder naar een systeem dat beter werkt.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik bij Mobypeople?

“Ik heb ruim 20 jaar ervaring in deze markt en ik weet hoe de hazen lopen. Bij een nieuwe opdrachtgever kijk ik altijd hoe dingen lopen en op welke manier alles gaat. Ik vind het dan ook leuk om veel vragen te stellen om er achter te komen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. 

‘Zo doen we het altijd’ is voor mij een rode lap. Ik ga dan graag voor die frisse oppoetsbeurt om ervoor te zorgen dat dingen nét iets anders en beter gaan. Deze frisse blik geef ik ook graag mee aan mijn collega’s bij Mobypeople.”

‘Zo doen we het altijd’
werkt op mij als een rode lap op een stier

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

“Ons vakgebied blijft zich vernieuwen. Zo is deelvervoer nieuw voor mij en veel collega’s. Een paar jaar geleden zag ik nog nergens een groene scooter. Deze manier van vervoer vraagt toch wel om een andere mindset.

Raadsvragen beantwoorden doe ik al jaren. Maar met een vakgebied dat zich blijft vernieuwen moet ik me toch elke keer de kennis weer eigen maken. Dat vind ik juist het leukst aan het vak. Elke keer weer een andere puzzel met nieuwe stukjes. En voor zo’n complexe puzzel mag je me altijd wakker maken. Er zijn zoveel belangen waar je aan moet denken en die allemaal behartigt willen worden. Die puzzel, daar doe ik het voor.”

Wat maakt jou een goede verkeerskundige?

“Ik luister eerst voordat ik ga kijken naar oplossingen. Het is goed om eerst alle belangen goed in beeld te hebben. We werken in een politieke omgeving en daarom is het altijd goed om op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag. Want wat speelt er? Wat is nu het probleem eigenlijk en kunnen we het probleem op een andere manier aanvliegen zodat iedereen blij is?”

Wat is jouw ambitie? 

“Een hoger doel dat ik per se nog bereikt moet hebben, dat heb ik niet. Ik vind het wel heel tof om te zien hoe anderen zich ontwikkelen. En om bij te dragen aan die ontwikkeling.  Wie weet kan ik ooit als kenniscoach aan de slag als we groter groeien. Dat zou ik wel heel leuk vinden.”

Waar kunnen we iets van jouw werk ervaren?

“Ik heb een sjabloon gemaakt voor het schrijven van verkeersbesluiten in heldere taal. Dat was hard nodig. De verkeersbesluiten worden nu in gewoon nederlands geschreven zodat iedereen ze kan lezen. Ze worden niet alleen beter begrepen, maar ook sneller gelezen. Dat sjabloon wordt inmiddels gebruikt in verschillende gemeente zoals Venlo, Oisterwijk en Waalwijk. Ook onze collega’s bij Mobycon maken gebruik van het sjabloon.”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Ik ga zo verder met beantwoorden van die 54 raadsvragen. Daar ben ik de rest van de dag mee bezig.”

💡 Denk je nu: zo’n werkdag lijkt mij ook wel wat?
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s die met ons de verkeerswereld willen opfrissen