Blog Smart mobility, mobiliteitsvisie en ‘kenniscoachen’: de dag van Koen

Koen van Neerven werkt intern als Kenniscoach voor onze collega’s en extern aan een opdracht bij de gemeente Waalwijk. Je kunt hem wakker maken voor een creatieve sessie en is een echt mensenmens. Hij vertelt over zijn werkdag.

Hoe ben je deze werkdag begonnen?

“Om 7 uur maak ik een korte wandeling naar de bakker. Ik ontbijt met een verse boterham en start om half 8 met werken. Even mijn mail en de planning checken. Rond 8 uur begint mijn werkdag echt.” 

Wat houd je op dit moment bezig?

“Naast mijn rol als kenniscoach bij Mobypeople,  werk ik aan de mobiliteitsvisie voor de gemeente Waalwijk. Daarnaast werk ik vanuit de gemeente Waalwijk 1 à 2 dagen voor de regio. Hier ben ik  bezig met de gebiedsgerichte aanpak smart mobility. Het is vernieuwend en leuk om aan te werken.” 

Meer weten over slimme mobiliteit? Luister dan deze podcast waar Koen te gast is:

Abonneer je op onze podcast via Anchor | Google Podcasts | Spotify

Mijn rol als kenniscoach begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. We zien dat mensen zelf steeds meer initiatief nemen. Ze zijn zelf verantwoordelijk om na te denken over welke ontwikkeling ze willen doormaken en hoe ze dat gaan doen. Wij helpen ze daarbij, maar we gaan het niet voor ze verzinnen.

Vanochtend had ik toevallig een gesprek met een opdrachtgever en een verkeerskundige collega over zijn ontwikkeling. Dat levert positieve verhalen op. Ze vinden het mooi dat we op een andere manier naar de wereld kijken en zulke gesprekken aangaan. Dat is wel heel waardevol.”

Tekst gaat verder onder foto

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

“Bij de gemeente Waalwijk zie ik dat vooral in het stimuleren van verandering. Niet vastzitten in ‘we doen het al jaren zo’. De mobiliteit in de gemeente en de stad kan anders én beter functioneren.

Als kenniscoach is het de manier waarop we met onze mensen omgaan. Het progressiegericht coachen vertalen we nu ook door naar de plaatsing van onze collega’s. Welke opdracht(gever) past goed bij de ontwikkeling van onze mensen? 

Een frisse blik proberen we continue te tonen. Zonder dat je iets verandert om te veranderen. Het afgelopen jaar hebben we hier hard aan gewerkt. Daar biedt deze tijd ook kansen voor. We kunnen namelijk niet bij iedereen meer op bezoek. Deze tijd kunnen we op een andere manier inzetten.” 

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

“Met weinig voorkennis werd ik projectleider bij de regio. Ik werkte met verschillende partners uit de regio samen. Dit was voor mij nieuw en even schakelen om deze kennis onder de knie te krijgen. Ik deed dit door de juiste mensen om mij heen te verzamelen en daarmee te sparren. Een ingewikkeld, maar erg leuk traject.”

Waar kijk je naar uit op je werkdag?

“Waar heel veel mensen dat niet doen, vind ik het heel erg leuk en inspirerend om een creatieve sessie te houden. Daar kun je me wel voor wakker maken. 

In Waalwijk zijn we bezig een centrumvisie. In een creatieve sessie creëren we dan samen een plan hiervoor. Hierbij moeten we wel fysiek op locatie aanwezig zijn, wat tegenwoordig lastig is. Maar we krijgen het wel voor elkaar.”

Hoe houd je samen met jouw collega’s jouw kennis op peil?

“Contact met collega’s is voor ons essentieel. Je wilt weten wat er speelt. En wanneer ze ergens tegenaan lopen, wil je een laagdrempelig aanspreekpunt zijn. Dat zij zich veilig voelen om zich kwetsbaar op te stellen. Daar begint het mee.’.

Ik bel de collega’s die ik begeleid maandelijks via teams om de ontwikkelingen door te lopen en te peilen hoe de opdracht gaat. Met de medewerkers die wat nieuwer in een opdracht zitten of die werken aan een dubbele opdracht, houd ik wat nauwer contact.’’

Wat maakt jou goed in jouw rol?

“Ik ben goed met mensen. En weet vaak de juiste mensen om me heen te verzamelen om kennis bij elkaar brengen. Het is echt een samenspel. Dat maakt dat binnen Mobypeople een veilige setting ontstaat waarin mensen zich open durven te stellen en hun verhaal doen. 

Bij de gemeente ontstaat er een gevoel dat alles goed loopt.  Het vertrouwen dat je de opdracht tot een goed einde brengt.”

Kunnen we ergens iets van jouw werk ervaren?

“De vijftig gifgroene Go Sharing scooters zouden eigenlijk in maart al geplaatst moeten zijn in Waalwijk. Door omstandigheden is dit uitgesteld naar begin juli. Dan heeft Waalwijk naast de eerste Nederlandse elektrische deelsteps, ook elektrische deelscooters. Dus dat zou een heel concreet voorbeeld zijn. 
Onlangs is de mobiliteitsvisie door de raad gegaan. De visie is vastgesteld op 10 juni. Verder ben ik voornamelijk bezig met redelijk abstracte dingen die niet direct zichtbaar zijn. Zeker de smart mobility projecten hebben niet de grootste zichtbaarheid. Dit is veel achter de schermen in de vorm van data.”

Hoe eindig jij jouw werkdag?

“Ik ruim mijn werkplek op en ga graag direct daarna koken. Koken werkt voor mij ontspannend en maakt mijn hoofd leeg. Dat vind ik echt fijn.”