Interview Even kennismaken met senior verkeerskundige Janneke

Janneke Schoonen is recent gestart bij Mobypeople als senior verkeerskundige. Hoe ervaart ze haar rol als interim professional? Janneke vertelt hierover.

What you see is what you get

“Voordat ik bij Mobypeople begon, werkte ik als Coördinator regionale uitvoeringsgerichte mobiliteitszaken bij de Regio West-Brabant. Ik was aan de ene kant coördinator waar ik het mobiliteitsbeleid voor de regio afstemde zodat de provincie de financiële middelen op de juiste plek kon inzetten. Bijvoorbeeld het regionale verkeersveiligheidsbeleid met de risicogestuurde aanpak. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het contractbeheer voor Deeltaxi West Brabant in de zestien gemeenten.

Als opdrachtgever heb ik in die tijd veel samengewerkt met Mobycon en Forseti, net als Mobypeople onderdeel van de Concordis groep. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe uitdaging dronk ik digitaal een kopje koffie bij Concordis groep om te zien of wij iets voor elkaar konden betekenen. En dat bleek zo te zijn.

Ik wilde mezelf niet meteen vastleggen bij één gemeente. Mobypeople bleek het aangewezen bedrijf en sloot ook aan op mijn CV. Ik ben heel blij hoe het gelopen is. Er is een hele open structuur bij Mobypeople. What you see is what you get. Ze zijn transparant naar medewerkers toe. Dat vind ik heerlijk.”

Creatieve lijntjes

“Mijn toegevoegde waarde binnen Mobypeople is dat ik veel kennis heb op het gebied van verkeersveiligheid. Daarnaast heb ik een groot netwerk en kan heel goed verbindingen leggen. Niet alleen tussen mensen, maar ik leg ook creatieve lijntjes tussen onderwerpen om weer wat stappen verder te komen. Het is een talent wat ik doorontwikkeld heb tijdens mijn werk, omdat ik denk in associaties.

In mijn vrije tijd ben ik ook veel creatief bezig. Ik vind het leuk om achter mijn naaimachine te zitten en maak graag muziek. Creativiteit uit zich bij mij ook in probleemoplossend denken. Ik ontwerp een paar keer per jaar een escape room. Ik bedenk hoe mensen gaan puzzelen en hoe lijnen bij elkaar komen in de oplossing.

Dubbele opdracht

“Momenteel werk ik aan twee opdrachten. Ik breng nieuwe kennis naar opdrachtgevers en voer de opdrachten zo goed mogelijk uit. Ik wil het na elke opdracht zo achterlaten dat er structuur is waardoor ze kunnen doorgroeien.

Bij de gemeente Oisterwijk ben ik beleidsmedewerker verkeer. Er liggen veel opgaven op tafel, maar er is te weinig capaciteit om hier uitvoering aan te geven. Deze ben ik nu aan het stroomlijnen en van advies aan het voorzien.

Bij de gemeente Venlo ben ik verantwoordelijk voor verkeers juridische besluiten zoals wegonttrekkingen en verordeningen voor nieuwe deelsystemen.

Het is een mooie combinatie van opdrachten. Juist die afwisseling vind ik heel fijn. Ik ben graag generalistisch bezig. De juridische kant is leuk om te puzzelen, maar dat zou ik bijvoorbeeld niet de hele week willen doen. Bij een volgende opdracht zou ik me meer met verkeerseducatie bezig willen houden. Waarom maakt iemand bepaalde keuzes? En wat zijn de factoren die daar invloed op hebben en kunnen we die beïnvloeden? Dat bekijk ik vanuit de drie invalshoeken infrastructuur, educatie en handhaving. De meeste collega’s opereren het liefst op de infrastructuur kant en ook daar heb ik veel kennis, maar het educatieve gedeelte vind ik leuker. Je hebt meer interactie met mensen en verleidt als het ware mensen om hun gedrag aan te passen. Dat vind ik heel interessant.”

We zijn altijd op zoek naar ervaren verkeerskundigen als Janneke. Denk je dat Mobypeople ook bij jou past?