De passie van Rik is mensen zien opbloeien en groeien. Met zijn rol als kenniscoach maakt hij dit waar. Naast kennissessies en casusopdrachten zorgt hij er ook voor dat team Mobypeople inhoudelijk kennis bijspijkert tijdens een incompany training. “Kennisoverdracht werkt vaak beter als je zelf direct met de informatie aan de slag gaat tijdens een training”, aldus Rik.
Zo delen wij kennis
Kennisdelen doen we op verschillende manieren.
- Een kennissessie wordt intern georganiseerd samen met onze verkeerskundige adviseurs. Een collega heeft zich ergens in verdiept en deelt zijn of haar kennis met de groep door middel van individuele presentaties en oefeningen.
- Een casusopdracht is meer praktijkgericht. Een team van collega’s komt advies geven over een casus bij een van onze klanten. “Als je met tien frisse blikken kijkt, krijg je misschien net een ander idee om het probleem op te lossen,” legt Rik uit. “Met de klant bespreken we de problematiek en brainstormen ze over mogelijke oplossingen.”
Incompany training
“Behalve de casussen en kennissessies organiseren we ook incompany trainingen,” legt Rik uit. “Daarvoor vragen we een externe expert, die vervolgens een cursus geeft aan onze verkeerskundig adviseurs én die van onze partners.”
Die partners nodigt Mobypeople uit in het kader van het ‘klant als partner’-programma. “We zijn van mening dat je kennis moet delen,“ legt Rik uit. “Wat tijdens zo’n training aan bod komt is niet alleen interessant voor onze mensen. Ook voor de verkeerskundigen die vast in dienst zijn bij onze opdrachtgevers is dit interessant.”
“Na deelname, zijn de reacties altijd super positief,” zegt Rik. Dat blijkt wel uit de reactie van Bas Hendriksen van de Gemeente Zeist. Hij nam afgelopen november deel aan de allereerste incompany training: “Wat goed om zelf te zien en mee te maken hoe Mobypeople in de kennisontwikkeling van zijn mensen investeert.”
“Ook mijn collega’s vinden het hartstikke leuk en interessant. Door ze te laten deelnemen en cursussen aan te bieden, worden ze gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen.”
Persoonlijk budget
Die ontwikkeling is belangrijk binnen Mobypeople. Zeker ook voor het individu. “Ze krijgen ieder een individueel opleidingsbudget om vrij te besteden aan cursussen.”
“Het probleem is alleen dat meer dan de helft van de collega’s het niet uitgeeft. Dit komt vooral voor bij diegene die net van school komen. Ze willen het liefst gewoon lekker werken in plaats van meteen weer de schoolbanken induiken. Daarbij komt dat starters in het begin nog nergens tegenaan lopen, omdat ze een goede basiskennis hebben vanuit hun opleiding. Toch zouden ze eigenlijk wel gebruik moeten maken van hun persoonlijke budget, maar ze zien zelf nog niet altijd de meerwaarde. De collega’s die al een paar jaar bij ons zijn, maken het ontwikkelbudget wél op.”
In zijn rol als kenniscoach, trekt Rik zijn collega’s toch vaak over de streep. “Ik kijk eerst wie er nog geld beschikbaar heeft en ga na wie heeft aangegeven een bepaald onderwerp interessant te vinden. Vanuit daar match ik de juiste persoon aan een bepaalde cursus.”
Proces of inhoud?
“We hebben een samenwerking met Loo van Eck die vooral cursussen geeft op het procesgedeelte. Denk aan e-mail schrijven, presenteren en visueel communiceren. Met mijn komst als kenniscoach vond ik dat het cursusaanbod uitgebreid moest worden naar meer inhoudelijke cursussen. En zo ben ik bij CROW terechtgekomen. Deze partij is dé instantie waar je als verkeerskundige informatie kan halen.”
“Ik zag op hun website dat ze de cursus ‘Verkeersveilig Veiligheid vanuit menselijk perspectief’ aanboden. Voor collega’s die veel te maken hebben met klachten en meldingen is dit een hele interessante cursus. Een voorbeeld van een melding kan zijn: ‘Er wordt te hard gereden, er moet een drempel komen.’ Hoe spreek je deze mensen aan? Hoe kun je deze mensen aanzetten tot gedragsverandering? Dat leer je in deze cursus.”
Interesse om ook eens deel te nemen aan een incompany training? Neem contact op met Rik.