Interview Even kennismaken met Inez

Inez van den Nouweland vervult sinds juni een opdracht voor de gemeente Oisterwijk. Ze vertelt ons hoe ze, na een lange periode van afwezigheid, opnieuw als verkeerskundige aan de slag ging, hoe het bevalt en hoe ze bij Mobypeople terechtgekomen is.

Toen ik aan de slag ging in Oisterwijk, was daar vooral behoefte aan iemand die helpt met klachten en meldingen en die bouwplannen toetst. Daar hou ik me nu nog steeds mee bezig, dit is werk dat nooit stopt. Uiteindelijk is het bedoeling dat ik weer meer beleid ga maken, daar heb ik al ruime ervaring mee. Maar doordat ik een aantal jaar geen verkeerskundig werk heb gedaan, is het fijn om zo weer in het vak te rollen. 

Hoe is het om als herintreder weer aan de slag te gaan? 

Het was spannend om weer aan het werk te gaan, maar het is fijn om te merken dat ik mijn zelfvertrouwen vlug opbouw. Omdat onze zoon chronisch ziek is en intensieve zorg nodig had, ben ik 16 jaar geleden gestopt met werken. Stilgezeten heb ik niet. Ik ondersteunde mijn man in zijn bedrijf. Het grote voordeel was dat ik mijn eigen tijd in kon delen.

Na het tekenen van mijn contract bij Mobypeople, besefte ik dat ik nog maar 25 vakantiedagen had. Je weet dat je leven er anders uit gaat zien en dat je minder vrijheid hebt. Dit heeft niet alleen op mij, maar op mijn hele gezin effect. Gelukkig is het goed gegaan.

Via Janneke leerde ik Mobypeople kennen. Hoewel ik er na mijn laatste verkeerskundige baan aan twijfelde of het vak wel echt bij me paste, zei zij tegen mij: “Praten kan altijd.” Toen ik de website van Mobypeople bekeek, begon het toch weer te kriebelen. Ik werd enthousiast.

In mijn laatste baan werd weinig samengewerkt, terwijl dat juist zo leuk is aan het vak. Hier in Oisterwijk kan je overal zo binnenlopen, je kan iedereen makkelijk aanspreken. We hebben hier een open cultuur waar iedereen goed samenwerkt. Zo kwam ik erachter dat mijn aanvankelijke tegenzin niet aan het werk lag, maar aan de plek waar ik zat. 

Wat vind je het leukste aan je vak?

Die samenwerking met collega’s past echt bij mij. Hier krijg ik veel energie van en dat wil ik niet meer kwijt. In een woonomgeving, of binnen een stadsgebied, heeft alles met elkaar te maken. Je kunt de dingen niet los van elkaar zien en moet de goede balans vinden. Die krijg je door samenwerking. 

Ik heb veel leuke collega’s bij de gemeente en ook bij Mobypeople. Dat is een heel leuk clubje. Omdat je contact hebt met verkeerskundige collega’s van buiten de gemeente, kan je uitzoomen en raad bij hen vragen. Dit is goed om je kennis op te frissen. Bovendien hebben we bij Mobypeople extra cursussen en leuke uitjes.

‘Een fietspad blijft een fietspad’

Moest je je kennis bijspijkeren omdat je er een tijdje uit bent geweest?

Nee, dat viel mee. Inhoudelijk bleek er niet zoveel veranderd. Uiteraard werk je digitaler, maar een weg blijft even breed en een fietspad blijft een fietspad.  

Ik ben heel goed opgevangen in Oisterwijk. Omdat ik op projectbasis werkte toen ik in dienst kwam bij Mobypeople, kon ik nog geen gebruik maken van alle extra kennisdeling en cursussen. Dat was een bewuste keuze van mij, omdat ik zo kon kijken of het me beviel om het vak weer op te pakken.

Het is ook fijn om mijn eigen kenniscoach te hebben. Iemand om mee te sparren, die je bevestiging en feedback geeft, en waar je een vraag aan kan stellen. Maar eerlijk gezegd valt alles me inhoudelijk gezien reuze mee.

Hoe toon jij je frisse blik?

Op Google kwam ik een project tegen in de gemeente. Een landgoed dat opnieuw wordt ingericht, onder andere met woningbouw en horeca. Er was nog geen verkeerskundige bij betrokken, dus heb ik me daarvoor opgeworpen. Het is goed om al in het begin met een projectleider te brainstormen, want verkeerskunde wordt vaak vergeten in dit soort projecten, zodat je het later maar moet uitzoeken. 

De projectleider kijkt niet naar de verkeersveiligheid of een logische inrichting van een weg. Die tekent bijvoorbeeld een lange weg in, waar mensen teveel snelheid gaan maken. Een verkeerskundige zou een bochtje er in maken of verkeersremmende maatregelen treffen. Vaak regent het klachten als zo’n project eenmaal gerealiseerd is, maar dan is er geen budget meer om er snel iets aan te doen, of zijn er andere prioriteiten in de gemeente.

Wat brengt het je dat je weer bent gaan werken?

Het maakt me zekerder. Mijn wereld is groter geworden, want ik ontmoet meer nieuwe mensen en sta niet alleen maar in dienst van mijn gezin. Het werken bij een kleine gemeente is een mooie manier om weer in het vak te rollen, omdat je van alles doet: van parkeren tot langzaam verkeer en wat er nog meer voorbij komt.

Heb je ook ervaring als verkeerskundige en wil je (weer) aan de slag? Dat kan bij ons!
➡️ Check deze vacature ⬅️