Blog Over ontwikkelen en specialiseren: de dag van Jacco

Jacco is nieuw in het vak als verkeerskundig adviseur. Met een achtergrond als sociaal geograaf kijkt hij anders naar situaties dan de gemiddelde verkeerskundige. Op dit moment zet hij deze frisse blik in bij de gemeente Renkum. Hier vertelt hij over zijn werkdag. 

Hoe start je normaal gesproken je werkdag?

“Ik sta graag rustig op ‘s ochtends, tijdens mijn ontbijt bekijk ik het voetbalnieuws. Als ik thuis werk, start ik rond 8:00 uur. Op kantoor een half uur later, vanwege de reistijd. Meestal start ik de werkdag met het checken van mijn mail en zorg ervoor dat ik de meeste e-mails al weggewerkt heb voordat mijn collega’s er zijn voor de dagstart.”

Waar werk je op dit moment aan?

“Op dit moment werk ik bij de gemeente Renkum als operationeel beheerder. Ik houd me daar voornamelijk bezig met klachten en meldingen van bewoners. Ook geef ik verkeerskundig advies aan andere collega’s binnen de gemeente. Daarnaast denk ik mee over verkeersbesluiten en af en toe ga ik op pad om bepaalde situaties te bekijken in de omgeving. 

Dan gaat het bijvoorbeeld over hoe we een situatie groener kunnen maken. Of veiliger als er te hard gereden wordt. In het laatste geval overleg ik met andere collega’s binnen de gemeente, de politie en andere hulpdiensten hoe we de gemeente veiliger en beter kunnen maken.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik bij Mobypeople?

“Mijn achtergrond is sociale geografie. Door mijn niet-verkeerskundige blik kijk ik anders naar situaties dan dat een verkeerskundige misschien zou doen. Als sociaal geograaf kijk je naar de invloed van de mens op de omgeving. Door deze frisse blik kom ik met andere oplossingen dan een verkeerskundige. Ik kijk denk ik eerder naar het sociale aspect. Wat is het beste voor de inwoners en de omgeving en niet direct naar harde verkeerskundige maatregelen.”

Het vak is heel breed,
tot nu toe vind ik alles leuk

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

“Omdat het verkeerskundige vak nieuw is voor mij, doe ik bijna iedere dag iets nieuws. Ik leer dagelijks nieuwe dingen. Zo heb ik me de afgelopen tijd flink gefocust op mijn communicatie. Ik leer nu duidelijk communiceren om een punt te kunnen maken. Daar helpt Mobypeople met alle cursussen en terugkomdagen bij.

Op den duur wil ik me graag specialiseren. Op dit moment ben ik aan het onderzoeken welke specialisatie dat zou moeten zijn. Het vak is zo breed en tot nu toe vind ik alles leuk. Wat me heel interessant lijkt is verkeersgedrag en -psychologie. ”

Wat maakt jou een goede verkeerskundige?

“Het feit dat ik leergierig ben en heel veel dingen interessant vind. En dat ik durf te zeggen hoe we het gaan doen en de knoop doorhak. Daarnaast sta ik open voor andere inzichten. En ik vind dat ik mijn gebiedskennis snel ontwikkel. ”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Aan het einde van de dag kan ik ernaar uitkijken om alle taken op mijn lijstje af te vinken. Dan heb ik echt het gevoel dat ik iets gedaan heb. Daarna gaat mijn laptop dicht en ga ik nog even een uurtje sporten.”

💡 Denk je nu: zo’n werkdag lijkt mij ook wel wat?
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s die met ons de verkeerswereld willen opfrissen