Even kennismaken met Pauline

Na haar studie Ruimtelijke Ontwikkeling aan NHL Stenden startte Pauline Schoterman in november 2023 als adviseur mobiliteit bij de gemeente Lelystad. “Onze generatie denkt eerst vanuit de wandelaar en fietser in plaats vanuit de automobilist.”

Wat houdt jouw werk in?

“Ik heb een breed palet aan taken, zoals het behandelen van klachten en meldingen van bewoners, het nemen van verkeersbesluiten en het toetsen van evenementaanvragen. Denk ook aan de inrit-aanvragen van bedrijven. Ik check of een inrit niet tot een onveilige situatie leidt, bijvoorbeeld omdat die op het fietspad uitkomt. Meestal is dat overigens geen probleem.” 

“Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor verkeerseducatie in de gemeente. Er is budget beschikbaar om samen met externe organisaties, zoals de Fietsersbond of Veilig Verkeer Nederland, programma’s te organiseren. Een voorbeeld van zo’n programma is Rijvaardig waar 65-plussers kunnen kijken in hoeverre ze nog rijvaardig zijn en waarbij ze op een leuke, educatieve manier hun verkeerskennis kunnen testen. In samenwerking met de provincie proberen we ook nieuwe verkeerseducatieve pilots binnen te halen.”

Hoe start je jouw werkdag?

“In de trein, een ritje van een kwartier, check ik alvast mijn mail op mijn telefoon. Kleine zaken werk ik alvast weg. Het stadhuis is tegenover het station, dus eenmaal in Lelystad ben ik zo op kantoor. Dan klap ik mijn laptop open, haal een kop koffie, klets bij met collega’s en ga aan de slag met mijn to-dolijstje.”

Wat maakt jouw werk interessant?

“De gedragsmatige kant van verkeersproblematiek vind ik interessant. Lelystad is bijvoorbeeld heel erg op de auto gericht. Hoe kan je bewoners aanmoedigen om toch voor lopen of fietsen te kiezen? Er is binnen de gemeente ook een potje voor verkeersveiligheid, waar een collega – ook iemand van Mobypeople – verantwoordelijk voor is. We sparren soms met elkaar als verkeerseducatie en verkeersveiligheid overlappen, zoals wanneer infrastructurele maatregelen nodig zijn.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

“Op school heb ik geleerd om eerst de focus te leggen op wandelaars en fietsers en pas daarna op het autoverkeer. Dat is echt iets van mijn generatie. Oudere collega’s denken vaak nog andersom. Ik denk dat het komt omdat er nu steeds meer aandacht is voor bewegen als manier om gezondheidsproblemen te tackelen, het behalen van klimaatdoelen en veiligheid in het verkeer.”

Hoe ervaar je het werken via Mobypeople?

“Ik vind het heel fijn om naast mijn collega’s bij de gemeente ook een groep te hebben van ‘collega’s’ die hetzelfde werk doen, maar ergens anders. Met hen kan ik sparren en op een andere manier naar situaties kijken dan hoe ze het in Lelystad gewend zijn. Daarnaast krijg ik de kans om met mijn opleidingsbudget dingen te doen waar ik anders niet in had geïnvesteerd. Zo ging ik laatst naar de VerkeersGedragDag. Met mijn kenniscoach besprak ik dat ik mogelijk ook een cursus over verkeersgedrag kan volgen. Daar kijk ik nu al naar uit.”

Wat heb je al geleerd in je baan?

“Ik heb een beter beeld van de gemeentepolitiek en snap nu ook beter waarom het soms zo lang duurt voordat een besluit wordt genomen. Vaak is dat omdat veel mensen iets moeten vinden van een onderwerp. Door de klachten en meldingen heb ik verder contact met bewoners. Ik leer mezelf duidelijk te maken bij allerlei soorten mensen. Ook via mijn rol bij de verkeerseducatie heb ik contact met bewoners, maar ook met andere partijen, zoals de provincie en Veilig Verkeer Nederland. Hoe stel je jezelf op? Hoe maak je verwachtingen duidelijk? Dat soort zaken komt regelmatig voorbij.” 

Wat zijn je ambities?

“Ik hoop uiteindelijk steeds meer projecten op te pakken, het liefst op het gebied van verkeersgedrag. Ik zie daarbij ook veel kansen op creatief gebied. Beelden spreken meer dan woorden, dus het lijkt mij mooi om dat ook in verkeerseducatie te gebruiken. Het lijkt mij bijvoorbeeld leuk om te leren hoe een beeld een verhaal over kan brengen zonder dat daar veel extra uitleg bij nodig is.”

Hoe sluit je jouw werkdag af?

“Ik zet op een rijtje wat ik de dag erna niet moet vergeten. Dan doe ik mijn laptop uit, klets nog wat met collega’s en stap in de trein naar huis.”

Wil je ook deel uitmaken van het Mobypeople-team? 

Voel je je aangesproken door de ervaringen van Pauline? Bekijk dan eens onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Misschien zijn de huidige opties niet precies wat je zoekt, maar wil je wel werken op het gebied mobiliteit. In dat geval zien we jouw open sollicitatie graag tegemoet!