Interview Even kennismaken met Leon, Daniël en Nick

Sinds afgelopen zomer werken Nick Klaverdijk, Daniël van der Velden en Leon Veneberg via Mobypeople bij verschillende gemeenten. Vers uit de collegebanken zijn ze eager om hun kennis over verkeer en mobiliteit in te zetten en verder te ontwikkelen. Hun frisse blik? “Als starters hameren we op het nemen van duurzame keuzes.”

Leon (22) werkt bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug, met zijn hbo-diploma Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit op zak. Daar is hij adviseur mobiliteit. Daniël (24) studeerde Urban Design en werkt nu ook als adviseur mobiliteit in Capelle aan den IJssel. Nick (21) doet hetzelfde werk in Schiedam na het afronden van de opleiding Built Environment – Mobiliteit.

Wat houdt jullie werk in?

Daniël: “Ik houd mij vooral bezig met het schrijven van verkeersbesluiten en het afhandelen van verschillende verkeerskundige opgaven zoals ontwerpen voor kruispunten. Daarnaast behandel ik ook bewonersmeldingen. Zo was er onlangs een inwoner die vroeg of er gekeken kon worden naar de verkeerssituatie bij de school van haar zoon. Ouders parkeren hun auto’s op plekken waar dat niet mag, geven elkaar geen ruimte en rijden er ook nog te hard. Omdat we al vernomen hadden van deze slechte situatie, waren wij al bezig met een aantal ‘quick wins’. Via een telefonisch gesprek kon ik dit ook uitleggen aan deze inwoner, maar dat we ook aan het kijken zijn naar veranderingen op de lange termijn. Dat vond ze erg fijn om te horen en ze was ook erg blij dat we snel op haar melding zijn teruggekomen.”

Leon: “Ook ik behandel bewonersmeldingen en neem verkeersbesluiten. Daarnaast houd ik mij bezig met het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Ik toets ook bouwplannen en maak deel uit van het team dat educatie verzorgt bij verschillende onderwijsinstellingen en het asielzoekerscentrum in de gemeente.”

Nick: “Naast meldingen afwikkelen, houd ik mij bezig met kleine projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwaanvragen en maak ik een start voor een onderzoek naar een zero-emissiezone in Schiedam. Voor dat laatste vraag ik data op bij de RDW, die ik vervolgens analyseer.” 

Hoe begint jullie werkdag?

Daniël: “Eenmaal op kantoor een werkplek uit. Ik check mijn e-mail om te zien of er nog iets nieuws is binnengekomen en daarna start ik met het oppakken van taken die op mijn to-dolijst staan.”

Nick: “Dat geldt voor mij ook. Ik probeer gedurende de dag altijd mijn hele lijstje af te werken, maar soms komt er een dringend belletje van een bewoner tussendoor. Spoedzaken gaan altijd voor. Het gaat dan vaak om een last-minute-aanvraag voor een ontheffing, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing waardoor iemand – tegen de regels in – op de stoep wil parkeren. Ook al moet je dat eigenlijk een paar weken van tevoren regelen: we willen als gemeente toch coulant zijn als daar mogelijkheden voor zijn. Dit soort niet-geplande werkzaamheden horen erbij en maakt het werk ook dynamisch.”

Leon: “Er zit natuurlijk wel een grens aan. Ik wil mijn planning niet volledig in de soep laten lopen door spoedklussen. Dat vraagt om timemanagement. Mijn dag start ik altijd met een praatje met collega’s. Als afdeling mobiliteit zitten we ook iedere dag even bij elkaar om door te spreken wat er bij iedereen speelt.”

Hoe ervaren jullie het werken via Mobypeople?

Nick: “In onze eerste werkmaand kregen we verschillende trainingen en cursussen, onder andere over parkeren, presenteren en de werkwijze van Mobypeople. Heel nuttig om goed beslagen ten ijs te komen.”

Daniël: “Ook leerden we hoe je verkeersbesluiten schrijft en hoe een gemeente in elkaar zit.”

Leon: “Voor ons alle drie is het onze eerste baan. Als starters zijn we gekoppeld aan een kenniscoach met wie we minimaal één keer per maand een gesprek hebben. Daarnaast spreken we regelmatig met andere collega’s. Het is fijn om op hen terug te kunnen vallen.”

Nick: “Mobypeople kijkt echt naar ons om. Regelmatig vraagt iemand hoe het met mij gaat, zowel persoonlijk als op werkvlak.”

💡 Benieuwd naar de carrièremogelijkheden bij Mobypeople?
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s die met ons de verkeerswereld willen opfrissen

Wat willen jullie nog leren?

Nick: “Verkeerslichten hebben mijn bijzondere interesse. Ik zie ook altijd verbetermogelijkheden als ik zelf aan het verkeer deelneem. Een belangrijk thema binnen de gemeente is het stimuleren van het pakken van de fiets in plaats van de auto. Auto’s moeten bij verkeerslichten dan ook minder prioriteit krijgen, maar dat is nog lang niet altijd het geval.”

Daniël: “Ook is er veel aandacht voor het verlagen van de maximumsnelheid binnen gemeenten van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat vraagt om een andere inrichting van de wegen en dergelijke. Ik wil mij in de toekomst graag met dat soort verkeerskundige ontwerpen toeleggen.”

Leon: ”Ik zou me in mijn dagelijkse werkzaamheden meer bezig willen houden met duurzaamheid. Zoals met duurzame oplossingen in de mobiliteit.” 

Waaruit blijkt jullie frisse blik?

Leon: “Als tijdelijke kracht bij een gemeente zijn wij de aangewezen personen om kritisch te zijn op gemeentelijk beleid. Ik ben altijd al nieuwsgierig naar het waarom achter een idee. Dat levert vaak interessante discussies met collega’s op.”

Daniël: “Als pas afgestudeerden leeft het thema duurzaamheid sterk bij onze generatie. Ik denk dat wij bovenmatig aansturen op het nemen van groene beslissingen.”

Nick: “Daarnaast zijn wij meer gewend aan het digitaal uitwerken van maatregelen; en daarin vaak ook vaardiger, wat tot frisse ideeën kan leiden.”

Hoe sluiten jullie de dag af?

Leon: “Als het een beetje meezit, heb ik mijn hele to-dolijst afgewerkt. Als ik in de auto stap, denk ik nog wel aan wat ik heb gedaan die dag of nog moet doen. Om de werkdag echt af te sluiten heb ik een vast punt op mijn route bepaald. Vanaf dit punt laat ik mijn werk los en kan de vrije avond beginnen. ”

Daniël: “Ik kan mijn werk juist heel goed los laten op het moment dat ik in mijn auto stap. Voor mij is de werkdag dan afgesloten.”

Nick: “Soms is een dag enorm hectisch en ga ik met een wat gejaagd gevoel naar huis.  Maar zodra ik in de metro zit, met mijn koptelefoon op, ontspan ik al. Er wordt ook niet van mij verwacht dat ik tot ‘s avonds laat doorwerk als ik niet alles heb gedaan wat ik van plan was.”

Ook werken via Mobypeople?

Geïnspireerd door het verhaal van Leon, Daniël en Nick? Check dan onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Zijn de huidige vacatures niet helemaal wat je zoekt, maar heb je wel raakvlakken met de wereld van mobiliteit? Dan zien we jouw open sollicitatie graag tegemoet!