Interview Even kennismaken met Daan

Daan Pingen ging na zijn studie bestuurskunde aan de hogeschool van Den Bosch direct aan de slag via Mobypeople. Hij sprong gelijk in het diepe door meteen voor twee opdrachtgevers te werken. ‘Als ik vertrouwen krijg, ben ik op mijn best.’

Waar werk je?

“Ik ben werkzaam bij twee gemeenten, allebei in Oost-Brabant. Bij de gemeente Maashorst ben ik de helft van de week junior verkeerskundige verkeer en vervoer. Dat houdt in dat ik vooral klachtenmeldingen van bewoners afhandel en het contact met hen onderhoud. Op de achtergrond neem ik ook deel aan overleggen met collega’s over allerlei verkeerskundige zaken.

Voor de gemeente Bernheze werk ik twee dagen per week als beleidsmedewerker verkeer en vervoer. In die rol ben ik ook actief betrokken bij het maken van beleid. Ik schrijf memo’s voor het college van B en W en raadsvoorstellen. Ook sta ik aan de basis van de uitvoering van pilots. Zo gaan we in deze gemeente testen waar we in de stoepen laadkabels doorheen kunnen trekken voor laadpalen.”

Hoe ziet het contact met bewoners eruit?

“Een voorbeeld is een klacht in een dertig-kilometer-zone.  De straat is vrij breed, waardoor auto’s snel te hard rijden, tot ongenoegen van de bewoners. Middels een meting kan ik kijken of hun klacht gegrond is. Vervolgens kijken we samen naar een passende oplossing. In dit geval heb ik samen met de bewoners een brief geschreven voor buurtbewoners met de vraag of zij de auto op straat willen parkeren. Zij hebben deze brief verspreid onder de buurtbewoners. Dat maakt de doorgang smaller en remt doorgaand verkeer automatisch af.”

Hoe begin jij jouw werkdag?

“Thuis kijk ik op mijn telefoon om te zien of er al iets belangrijks is binnengekomen. Vervolgens stap ik in de auto. Ik woon in Venlo, dus ben ik een uur onderweg. Eenmaal op kantoor lees ik uitgebreider mijn mail en ga ik afspraken in. Gemiddeld zit ik zo’n zeventig procent van de tijd achter mijn bureau en heb ik dertig procent van de tijd afspraken. Overigens werk ik de helft van de tijd thuis. Dat scheelt veel reistijd.”

Wat maakt jouw werk interessant?

“Ik fleur op als mijn teamleider vraagt of ik iets kan oppakken, zoals het opstarten van die pilot. Het geeft aan dat ze vertrouwen in mij hebben en dat geeft een goed gevoel. Bovendien maak ik daarmee een snelle leercurve door. Ik ben nog geen half jaar bezig, maar heb nu al allerlei kansen gekregen: van het schrijven van stukken tot het contact met bewoners en het initiëren van projecten.”

Je hebt bestuurskunde gestudeerd. Hoe kom je dan in de mobiliteitshoek terecht?

“Verkeer is altijd al een hobby van mij. Het is zo relevant: mobiliteit draait om van A naar B gaan. Daar heeft iedereen mee te maken. Mijn scriptie schreef ik over het OV-plan van PvdA en GroenLinks. Bij mijn presentatie werd ik eerst aangesproken door Forseti en daarna door Mobypeople. Zij vroegen of ik via hen wilde werken. Een supermooie kans, want via hen krijg ik allerlei cursussen aangeboden, vindt er kennisdeling plaats, heb ik een persoonlijke kenniscoach en een thuiswerkbudget.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

“Ik kijk graag verder dan vijf jaar en zoek naar duurzame oplossingen. Als jongere denk ik niet: auto first. Onze generatie vindt het juist belangrijk om de voetganger, fietser en daarna deelmobiliteit als uitgangspunten te nemen. Dat botst soms met het standpunt van oudere collega’s. We hebben het er dan over, of ik bespreek het met de teamleider.”

Hoe ervaar je het werken via Mobypeople?

“Ik ben er zeer positief over. Ze geven je niet alleen kansen, ook zijn ze persoonlijk betrokken bij je ontwikkeling. Is er een cursus die mogelijk interessant is voor mij, dan sturen ze een link door. Regelmatig vraagt mijn kenniscoach of accountmanager hoe het gaat, of ik voldoende leer en of ik nog iets nodig heb.”

Wat is jouw ambitie als het om werk gaat?

“Uiteindelijk wil ik bij een grote gemeente als verkeerskundige aan de slag. De stedelijke problematiek trekt mij het meest. Ook daarom zijn mijn huidige functies ideaal. Steden gaan meestal niet met een pas afgestudeerde in zee. De komende jaren kan ik dus volop ervaring opdoen en dan hopelijk de stap maken.”

Hoe sluit je jouw werkdag af?

“Ik check altijd of ik alle open eindjes van mijn werkdag heb afgerond. Daarna sluit ik mijn computer af en stap ik de auto in, terug naar Venlo.”

Ook werken via Mobypeople?

Sta je net als Daan te springen om te starten als verkeerskundige? Bekijk dan eens onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Misschien zijn de huidige opties niet precies wat je zoekt, maar wil je wel werken op het gebied mobiliteit. In dat geval zien we jouw open sollicitatie graag tegemoet!