Blog De dag van Jan Berndsen

Jan Berndsen vervult momenteel een opdracht bij de gemeente Gennep. Een kleine gemeente waar hij zich met allerlei zaken bezighoudt. Hier vertelt hij over zijn werkdag.

Hoe ben je deze werkdag begonnen?

“Ik heb de kinderen naar school gebracht en rond negen uur ben ik gestart met werken. Of ik de kinderen naar school moet brengen bepaalt hoe mijn dag begint. Of ik rustig kan opstarten of wat later begin.”

Waar werk je op dit moment aan?

“Momenteel werk ik bij de gemeente Gennep. Het is een kleine gemeente, de afdeling verkeer bestaat uit vier personen, waaronder Mobypeople collega Jurgen

Bij de verdeling van het werk kijken we naar ervaringen en affiniteit. Zo ben ik bij eerdere opdrachten betrokken geweest bij plannen rondom woningbouwontwikkeling. Dus toen dat in Gennep voorbij kwam, stak ik mijn hand op. Verder hou ik me met van alles en nog wat bezig. Ook af en toe met meldingen, als Jurgen die tenminste niet ‘s ochtends vroeg al opgepakt heeft. 

Het verschil met mijn vorige opdracht bij de gemeente Rotterdam is heel groot. Daar is de afdeling verkeer ongeveer net zo groot al het gehele ambtenarenapparaat van Gennep. Zo’n groot team geeft je de kans om je te specialiseren. Ik hield me daar bezig met drie projecten: fietsparkeren, de toekomst van de speed pedelec en het herinrichten van milieuzones voor vrachtauto’s.  

Jan Berndsen podcast

Ik heb geen duidelijke voorkeur voor een grote of kleine gemeente. Daarom is werken bij Mobypeople ook zo fijn. Je kunt alle kanten op en ze helpen je echt aan een opdracht die op dat moment bij je past.”

Tijdens onze podcast Frisse Blik op de Weg vertelde Jan eerder alles over fietsparkeren. Luister hier de aflevering met Jan.  

Waaruit blijkt jouw frisse blik bij Mobypeople?

“Niet iedereen vindt het even makkelijk om ergens iets van te vinden en dit te delen. Waar mogelijk probeer ik dit zoveel mogelijk te doen, om een zetje in de goede richting te geven. Dit uit zich in elkaar nieuwe inzichten geven en mensen met elkaar in verbinding brengen. Het is fijn om elkaar op weg te helpen. Mijn werkervaring en het grote netwerk wat ik bij Mobypeople heb opgebouwd dragen hieraan bij.”

Wat maakt jou een goede verkeerskundige?

“Als Mobypeople zijn we een vliegende keep die van hot naar her springt. Mensen die al jaren bij een gemeente werken hebben qua kennis een voorsprong op ons, de tijdelijke inhuurkrachten. Zij kennen de jarenlange historie van een project of gebied. Keerzijde is dat hun beeld eendimensionaal wordt. Door open te staan voor kritiek en tips van anderen en daar vervolgens mee aan de slag gaan, wordt mijn toegevoegde waarde voor de klant ook groter.  

Daarnaast kan ik zaken helder uitleggen, ik merk dat dat een pluspunt is in dit werkveld. Voor een grote zaal staan vind ik de eerste vijf minuten eng, maar daarna krijg ik daar heel veel energie van.” 

🔎 We zijn altijd op zoek naar ervaren verkeerskundigen als Jan. Denk je dat Mobypeople ook bij jou past?
Bekijk dan hier onze vacatures

Wat is jouw ambitie? Waar droom je van?

“Vorig jaar waren we sterk vertegenwoordigd op het Nationaal Verkeerskundecongres in Utrecht. Het lijkt me heel leuk om op een soortgelijk event mijn kennis te mogen delen. Dat heb ik behalve voor zaaltjes met inwoners van de gemeente nog nooit gedaan.” 

Waar kunnen we iets van jouw werk ervaren?

“Een project waar ik zelf een tijdje terug ben gaan kijken, is het centrum van Katwijk aan Zee. Tot een jaar of vijf geleden kon je in de grote, drukke winkelstraat aan twee kanten je auto parkeren. In ieder andere soortgelijke badplaats zou deze straat allang autovrij gemaakt zijn. Uiteindelijk is dat hier ook gelukt. Ik heb daar twee jaar aan gewerkt. Dit heeft behoorlijk wat overleg, mails en telefoontjes met winkeliers, politie en bewoners gekost. Dan is het extra leuk om je eigen werk op straat terug te zien. 

Verder heb ik me in Rotterdam samen met een collega beziggehouden met de aanpassing van de milieuzones in het centrum. Vanuit landelijk beleid moest elke gemeente dat voor 1 januari 2022 toepassen. Toen we er in de zomer van 2021 aan begonnen leek het een ambitieuze opgave, maar we hebben dat destijds toch mooi in een paar maanden voor elkaar gebokst samen.”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Ik probeer vaak nog even naar buiten te gaan om te ontspannen. Dat vond ik altijd al leuk, maar in de Corona-tijd is dit echt een gewoonte geworden. Dit helpt me om weer fris de avond in te gaan. Vaak duik ik na het werk de keuken in.”