Blog Verkeerskunde en mobiliteit – waar lopen starters tegenaan?

Elke starter op de arbeidsmarkt krijgt te maken met onbekende dingen. Dat is in de wereld van de verkeerskunde niet anders. Veel van onze werknemers maken hun eerste stappen in het werkveld. Waar lopen zij zoal tegenaan?

Wij zetten een aantal zaken op een rij.

  1. Keuzestress

    Op het moment is er veel vraag naar goede verkeerskundigen. Als je van school komt is dat fijn, de banen liggen voor het oprapen. Maar waar kies je voor?
    Al tijdens de opleiding krijgen studenten aanbiedingen en wordt er op ze ‘gehunt’ door recruiters. En als er op je gejaagd wordt, kan het zomaar zijn dat je je opgejaagd voelt. De combinatie van veel aanbod en het opjagen zorgt voor keuzestress.

    Onze tip? Doe rustig aan, neem de tijd om te bedenken wat je zelf wilt. Bekijk waar je interesses liggen en ga niet zomaar op het eerste de beste aanbod in. Volg je gevoel, niet het (te) mooie verhaal dat je wordt voorgeschoteld.

  2.  Geen overzicht

    Het grote aanbod in banen gaat ook gepaard met onoverzichtelijkheid. Welke baan is nou iets voor jou? Ga je aan de slag bij een commercieel bedrijf of bij een overheidsorganisatie?
    Werken bij de overheid heeft – vaak ten onrechte – een stoffig imago. Veel opdrachtgevers van Mobypeople zijn overheidsinstanties. En we kunnen je zeggen dat er van een stoffig imago geen sprake is. Ook bij bijvoorbeeld gemeenten is het werk afwisselend, is er ruimte voor flexibiliteit en multidisciplinair werken en denken ze mee met jouw ambities en wensen. En je wordt gezien als specialist op verkeerskundig vlak, ook als je nog veel moet leren.

  3. Gebrek aan ervaring

    Tijdens je studie heb je veel kennis vergaard, die nog vers in je geheugen zit. Maar vaak vragen ze in vacatures om praktijkervaring. En die mis je. Want alleen een stage is vaak onvoldoende. Dus die super leuke baan gaat aan je neus voorbij omdat een andere sollicitant meer ervaring heeft.

  4. Te veel hooi op je vork

    Als starter wil je graag laten zien wat je kan. Je wilt jouw kennis in de praktijk brengen, daar heb je tenslotte een aantal jaar voor in de schoolbanken gezeten.
    Zo’n begin is lastig. Je moet je niet alleen de werkzaamheden eigen maken. Maar ook de mensen leren kennen, weten hoe alle systemen werken, ontdekken hoe het er in de organisatie aan toe gaat. Moet je opdrachten net zo uitgebreid aanpakken als je op de opleiding hebt geleerd of kan dat ook effectiever? Verkeerskundig werk kan complex zijn, waak er voor dat je je daar niet in verliest.

Traineeship

Vooral in het begin is het goed daar heel bewust mee om te gaan. Om te voorkomen dat je overspoeld wordt. Het is dan fijn als je dit soort zaken kunt bespreken met mensen die in dezelfde situatie zitten of juist met ervaren verkeerskundigen.

Daarom bieden wij starters een traineeship. Benieuwd of het iets voor jou is? Hier vind je meer informatie.