frisse blik De frisse blik van Daan Luiten

Onze mensen komen niet zomaar bij een opdrachtgever te zitten. De toegevoegde waarde is hun expertise, stevige achterban en frisse blik. Dat klinkt fantastisch, maar wat betekent dat in de praktijk? In deze blog vertelt Daan Luiten hoe hij zijn frisse blik laat zien.

“Ik moet iedere dag uitgedaagd en getriggerd worden in mijn werk. Anders is de lol er snel vanaf. Die uitdaging zoek ik ook wel op.” 

Daan is afgestudeerd als planoloog. Dat hij zonder enige verkeerskundig ervaring aan de slag ging bij Mobypeople was al een uitdaging op zich. “Mijn eerste klus was bij de gemeente Delft als bereikbaarheidscoördinator,” vertelt Daan. “In mijn functie werkte ik veel samen met een verkeerskundige. Ondanks dat die twee functies veel met elkaar te maken hadden, konden we geen taken van elkaar overnemen als er een zieke was. Niet handig.” 

Betere afstemming

“Toen ik dat aankaartte bij de teamleider vroeg hij hoe ik het zou oplossen. Uiteindelijk kreeg ik de tijd om daarover na te denken en heb ik binnen een paar maanden een nieuw functieprofiel geschreven. In dat profiel heb ik de twee bestaande functies gecombineerd en de taken verdeeld. Zodat beide functies van elkaar weten waar ze mee bezig zijn en er altijd een vangnet is in geval van afwezigheid. Ik heb nog contact met een oud-collega en goede vriend uit Delft en van hem hoor ik terug dat ze nog steeds op die manier werken. Dat vind ik heel leuk om te horen. 

In Zeist, waar ik nu zit, merkte ik dat de afstemming tussen het Klantcontactcentrum en de afdeling Verkeer een stuk beter kon. Zo viel het me op dat sommige klachten al drie maanden op de plank lagen voordat er iets mee gedaan werd. Dat moest beter kunnen. Ik heb toen een extra mailbox ingesteld waarin op straatnaam gesorteerd werd. Zo kun je altijd terugzien welke meldingen er eerder in een straat zijn gedaan en hoe daarop gereageerd is. Ook voor nieuwe mensen is het fijn als meldingen goed geregistreerd worden.” 

‘Ik ben een soort breekijzer’

“Beide voorbeelden vallen niet direct onder mijn functie. Het zijn gewoon dingen die me opvallen en die naar mijn idee beter kunnen. Dan wil ik daar ook graag iets mee doen. 

Ik ben een soort breekijzer en zorg voor een frisse blik. Dit wordt ook van me verwacht als inhuurkracht. Iemand die met volle energie er in gaat. Uiteraard moet je dit subtiel doen, maar ik ben niet bang om me kritisch op te stellen en aan te geven hoe iets in mijn ogen efficiënter kan. 

Mensen motiveren

In mijn werk heb ik vaak een nieuwe prikkel nodig. Als iets routine wordt, dan haal ik daar weinig energie en voldoening uit. Het begeleiden van Mark is zo’n nieuwe prikkel geweest de afgelopen periode. Ik vind het leuk om nieuwe collega’s te begeleiden. Zo’n extra taak geeft afwisseling, en dat is precies wat ik nodig heb. 

Wat dat betreft hebben Hinke, Jan en Eva van Mobypeople goed door hoe ik in elkaar steek en wat ik nodig heb. Zo komen ze elke keer met een mooie nieuwe klus voor me waardoor ik steeds getriggerd en uitgedaagd word.

Uiteindelijk wil ik meer richting project management. Samen met mijn kenniscoach Rik heb ik een plan opgesteld om daar naar toe te werken. We hebben een aantal trainingen en cursussen geselecteerd die me verder helpen. Denk aan een training ‘projectmatig werken’. Maar ook een cursus waarin ik leer hoe je een veilig wegontwerp maakt. Want als planoloog heb ik geen verkeerskundige achtergrond. Als projectleider zijn dat straks geen taken die ik op me hoef te nemen, daar zijn experts voor, maar ik moet die experts wel kunnen begrijpen. Dat begrip is nodig om samen dingen voor elkaar te krijgen en mensen te motiveren.”