Blog Zo gebruikt Daan Luiten zijn jaarlijkse opleidingsbudget

Daan Luiten is verkeerskundige bij Mobypeople. Op dit moment werkt hij voor Ingenieursbureau Den Haag. Daarnaast blijft hij zich constant ontwikkelen. In zijn vakgebied, maar ook als persoon.

Eerder dit jaar gebruikte Daan zijn jaarlijkse opleidingsbudget om een cursus projectmatig werken te volgen. Waarom hij dat deed? En wat hij er nu in de praktijk aan heeft? Dat lees je in dit artikel. 

Projectmatig werken

“Op dit moment werk ik voor het Ingenieursbureau Den Haag (IbDH). Daar zit ik samen met Mobypeople collega Nico Hopman en werken wij aan verschillende projecten voor gemeente Den Haag. Anders dan onze Mobypeople collega’s werken wij volledig in projecten, wat betekent dat we alle uren moeten wegschrijven op taken die wij uitvoeren binnen het IbDH.

Inhoudelijk adviseren wij verschillende opdrachtgevers van de gemeente Den Haag. Wij adviseren bijvoorbeeld op verkeersveiligheid, hierbij kan gedacht worden aan juiste wegprofielen, rijcurves, snelheidsregimes en voorrangssituaties. Soms moeten we adviseren bij geheel nieuwe infrastructuur binnen een bestaande situatie.  Op dit moment ben ik bezig met een fietsbrug die aan beide kanten aangesloten moet worden op de omgeving. Daar komt veel bij kijken.

We werken bij het Ingenieursbureau projectmatig. Dat moet ook wel, anders is het onmogelijk om alle projecten in goede banen te leiden.”

Cursus was logische keuze

“In januari volgde ik bij het NCOI de cursus Projectmatig werken. Dit sloot perfect aan bij de opdracht in Den Haag. Ik wilde graag meer weten van deze manier van werken en samen met Jan, Hinke en Rik keek ik naar de mogelijkheden. 

De cursus duurde drie dagen en was volledig online. We waren met ongeveer tien cursisten met verschillende achtergronden. Zo waren er onder andere mensen van de gemeente, een zorginstelling, een fietsfabrikant en uit de aannemerswereld. Allemaal wilden we weten wat erbij komt kijken om een project soepel te laten verlopen. En hoe tijd, budget en kwaliteit zich tot elkaar verhouden in een project.” Het was interessant om te zien dat mensen uit verschillende vakgebieden gebruik kunnen maken van dezelfde set tools.

De cursus in de praktijk

“Ik had direct profijt van de cursus in de praktijk. Zo merkte ik dat er in Den Haag een aantal projecten omgekeerd opgezet waren. Zo begonnen we bijvoorbeeld met het bedenken van verschillende varianten, of scenarios. Daarna dachten we pas na over kaders, randvoorwaarden en klanteisen. Andersom was logischer geweest, want veel varianten vielen af omdat ze niet aan de randvoorwaarden of klanteisen voldeden.

De cursus gaf me handvatten om projecten anders te benaderen, structureren en om collega’s ervan te overtuigen dat het anders kan. Ik weet nu ook wat de verschillende rollen zijn binnen een project en wat ieders belang is binnen het geheel.

Naast een duidelijke procesplanning kan ik nu ook een goede planning voor mezelf maken. De principes daarvoor blijven hetzelfde.” 

Kennisdelen bij Mobypeople

“Samen met Nico heb ik onlangs een kennismiddag verzorgd. De eerste helft van de middag ging over projectmatig werken en de tweede helft over onze opdracht bij het Ingenieursbureau Den Haag. 

Tijdens het onderdeel over projectmatig werken hebben we het voornamelijk gehad over het maken van een goede planning voor je werkzaamheden. Daarnaast zijn de verschillende fases in een project voorbij gekomen met de bijbehorende producten. We merkten dat dit vooral interessant was voor onze jonge collega’s met weinig werkervaring. Het helpt hen enorm als ze weten wat de verschillende rollen binnen een project zijn en waar ze rekening mee moeten houden.” En weten hoe ze een goede planning kunnen maken en deze vervolgens ook kunnen bewaken.

De volgende stap

“Ik blijf me graag ontwikkelen en daar helpt het jaarlijkse opleidingsbudget bij. Dagelijks ervaar ik de voordelen van projectmatig werken, daarom wil ik graag kijken naar een vervolgcursus richting projectmanagement of projectleiderschap. Dat past bij mijn ambitie om ooit een multidisciplinair project te mogen leiden.“