De frisse blik van De frisse blik van Lennart

Onze mensen komen niet zomaar bij een opdrachtgever te zitten. Hun toegevoegde waarde is hun expertise, stevige achterban en frisse blik. Dat klinkt fantastisch, maar wat betekent dat in de praktijk? In deze blog vertelt verkeerskundig adviseur Lennart Arends hoe hij zijn frisse blik laat zien.

Vanaf half september vervult Lennart een een dubbele functie bij gemeente Rotterdam. “Ik ben voor drie dagen adviseur gebiedsontwikkeling en twee dagen adviseur fietsparkeren. Gelukkig werk ik nog op dezelfde afdeling als voorheen. De mensen daar ken ik al wat beter. Dat is wel fijn in deze tijd van thuiswerken en videobellen.  

In mijn vorige functie zat ik het grootste gedeelte van de tijd echt te tekenen dus meer op de uitwerking. In deze beginfase worden doelen bepaald en ontwerpplannen geschreven. Hier komt mijn achtergrond als stedenbouwkundige goed van pas.” 

Geïnspireerd blijven

“Als adviseur gebiedsontwikkeling ben ik het aanspreekpunt voor een aantal gebiedsontwikkelingen. Interdisciplinaire teams leggen vraagstukken voor en ik ga vervolgens met mijn collega’s van de afdeling mobiliteit in gesprek om een goed antwoord te formuleren. Ook ga ik soms op pad om locaties te bezoeken. In de toekomst verwacht ik met een aantal externe stakeholders rond de tafel te zitten. 

Zo werk ik nu mee aan een nieuwe onderwijscampus. Voor inspiratie kijk ik naar recente campusontwikkelingen in zowel binnen- als buitenland. Ik analyseer hoe ze het daar hebben aangepakt en wat daar geregeld is op het gebied van mobiliteit. Je kan het allemaal wel zelf verzinnen, maar juist door te kijken naar de aanpak van andere gemeenten kun je veel leren. En ook al zit je al een hele lange tijd bij dezelfde organisatie, op deze manier kun je altijd met een frisse blik naar een opdracht kijken.”

Alle hens aan dek

“Als adviseur fietsparkeren werk ik eigenlijk aan twee opdrachten tegelijkertijd. Eén daarvan heb ik meegenomen vanuit mijn oude functie als Verkeerskundig ontwerper. Daar was ik vooral bezig met het uittekenen van verkeerskundige ingrepen. Nu ga ik eigenlijk tussen het beleid en het ontwerpen inzitten. Dus meer op het proces ertussen ‘hoe krijgen we nou het gewenste beleid uitgevoerd?’.  Ik werk nu bijvoorbeeld aan het project ’stadshart van Hoogvliet’. We kijken daarbij hoe we de verspreide fietsen rond de ingangen van het winkelgebied kunnen concentreren. Dit vergt veel afstemming met ondernemers en verschillende projectmanagers van ontwikkelingen die daar spelen. Ook de buitenruimte wordt aangepakt. Hierbij is het belangrijk om de kansen en uitdagingen die hierdoor ontstaan voor het fietsparkeren te signaleren en op in te spelen. Hierbij is veel afstemming tussen alle betrokken partijen nodig.

De andere opdracht waar ik aan werk is echt super gaaf. Hier ondersteun ik Maaike Konijn, zzp’er verkeerskundig adviseur via Mobypeople. Zij schrijft momenteel een memo voor een korte termijn aanpak voor de verbouwing van de Coolsingel. We moeten een oplossing bedenken om de komende drie tot vijf jaar te overbruggen zonder dat het een chaos wordt met geparkeerde fietsen. Maaike heeft een aantal locaties onderzocht en samen met de projectgroep gaan we dat verder uitwerken. Er zal waarschijnlijk ook een stuk ontwerp bij zitten, maar ook afstemming met landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen over hoe het straks wordt vormgegeven. Als dit gaat spelen, is het alle hens aan dek.”

“Om het overzicht van alle opdrachten te bewaren, bespreek ik regelmatig de stand van zaken met mijn collega’s. Ik ben zelf visueel ingesteld en maak daarom aan de hand van de aantekeningen stroomschema’s van de processen. Ook helpt een organogram mij om de verschillende spelers in het speelveld in beeld te brengen. Zo weet ik bij wie ik voor wat moet zijn. Een soort spiekbriefje dus. Bij zo’n complexe organisatie als de gemeente Rotterdam is dat wel handig.” 

Blik verbreden

“Ik vind het gewoon heel leuk om vanaf helemaal niets, samen resultaat te behalen. Dus niet perse het ontwerpen of inhoudelijk zaken uitzoeken, maar het proces. Dat vind ik wel het allermooiste in mijn werk. Momenteel zit ik nog steeds in een onderzoekende fase van wat ik wil met mijn carrière. Ik heb niet voor niets de switch van ontwerper naar beleidsadviseur gebiedsontwikkeling gemaakt. Ik wil graag mijn blik verbreden.”
“Samen met mijn kenniscoach Rik  heb ik het over de toekomst gehad. Zo deed hij een voorstel voor een ander soort coachtraject. Van een redelijk vrijblijvend gesprek naar een meerjarenplan. Mobypeople wilt meer kijken waar je behoefte aan hebt en wat ze voor jou kunnen betekenen. Dus waar wil je over vijf tot tien jaar staan en hoe gaan we daar met kennis en budget naartoe werken. Het lijkt me super gaaf om de middelen en kennis van je kenniscoach goed in te zetten. Ik kijk erg uit naar het traject.”