Interview De opdracht van: Lennart Arends

Lennart Arends is opgeleid als stedenbouwkundig ontwerper en sinds augustus onderdeel van team Mobypeople. Met zijn frisse blik werkt hij momenteel aan verschillende projecten bij de Gemeente Rotterdam. In dit interview vertelt Lennart over zijn opdrachten.

Hoe ziet jouw functie binnen de gemeente Rotterdam er uit? 

“Ik ben assistent ontwerper binnen het team Mobiliteit. In Rotterdam onderscheiden wij twee gebieden, Noord en Zuid. Ik ben de assistent op gebied Zuid en dat betekent dat ik ondersteun bij projecten waar nodig. Zo leer ik naast de diverse projecten ook andere ontwerpers en collega’s kennen. 

Een voorbeeld van een project is een nieuwe bouwmarkt op een bedrijventerrein. Om het verkeer op een goede manier te leiden, moet er een nieuwe rotonde aangelegd worden. Mijn taak is om het ontwerp uit te werken voor deze rotonde. Er wordt dan onder andere gekeken naar de impact van deze nieuwe situatie op het verkeersnetwerk. Als ontwerper ga ik dan kijken of het voor alle weggebruikers goed gaat; kan de fietser nog op zijn bestemming komen op een veilige manier?”

Wat zijn de leukste werkzaamheden binnen jouw functie?

“Met alle belangengroepen van verschillende afdelingen en organisaties aan tafel gaan om een goed ontwerp te maken. Dat betekent de discussie aan gaan en afvragen wat concreet de belangen van een organisatie zijn. Ook wordt er gekeken op welke manier de belangen elkaar kunnen versterken. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik vind het wel erg leuk om te kijken waar de speelruimte zit en hoe het voor alle partijen op een goede manier samenkomt.”

Met welke partijen zit je aan tafel en welke belangen spelen mee?

“Dat verschilt per project. Momenteel ben ik bezig met een oversteekplaats vanaf een trambaan. Zojuist heb ik hierover interne gesprekken gevoerd met onder andere een landschapsarchitect, een projectleider en een stedenbouwkundige. Daarnaast voeren we gesprekken met de landschapsarchitect en stedenbouwkundige van een externe partij en de projectontwikkelaar. Al deze partijen hebben hun eigen belangen. Wij als verkeerskundige hebben onze waarden te verdedigen met betrekking tot verkeersveiligheid en dienen dus een maatschappelijk belang. Het is een uitdaging om deze belangen te matchen met de commerciële belangen die je bij veel organisaties aantreft.”

Zijn er ook minder leuke dingen in je werkzaamheden?

“Dat het soms zo lang duurt. Ik ben ongeduldig van aard. Door te accepteren dat het veel tijd kost, kan ik mijn energie in andere projecten stoppen. Zo probeer ik de wachttijd goed te benutten.”

Waar ligt de uitdaging binnen jouw huidige werkzaamheden?

“Voor mij als starter is het verkeerstechnisch ontwerp een uitdaging. Ik ben afgestudeerd als stedenbouwkundig ontwerper, maar de maatvoering van een ontwerp had ik al snel onder de knie. In het begin was het wel lastig, aangezien ik zelf ben opgegroeid in een gebied waar ik nog nooit een tram heb zien rijden. Dan is het toch een cultuuromslag om uit te zoeken hoe zoiets werkt in het verkeer en in een grote stad. De grenzen opzoeken en verleggen. In mijn ogen kenmerkend voor een goede ontwerper.”

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen de gemeente?

“Mijn toegevoegde waarde is mijn frisse blik en soms dus een andere manier van denken. Op mijn afdeling willen wij de ontwerpers meer sturen op het onderzoekend ontwerpen, hier ligt mijn focus al op dankzij mijn opleiding. Daardoor kan ik mijn ervaringen delen met collega’s.”