Interview De dag van Pauline

Pauline Schoterman werkt via Mobypeople als adviseur mobiliteit bij de gemeente Lelystad. Eerder hoorden we al wat haar werk inhoudt en wat haar werk interessant maakt. 

Benieuwd naar haar werkdag en ervaringen bij Mobypeople? Je leest het in dit artikel.

Hoe start je normaal gesproken je werkdag?

“In de trein lees ik al wat mailtjes. Om half negen ben ik op kantoor. Dan klap ik mijn laptop open en ga ik verder met het beantwoorden van mails. Ook bekijk ik wat ik die dag moet doen. Soms zijn er veel overleggen ingepland, andere dagen heb ik meer bureauwerk.”

Waar werk je op dit moment aan?

“Ik kom net terug van een tweedaagse training van Mobypeople, dus ben nu vooral bezig met het bijwerken van mijn inbox. Er liggen veel meldingen en verkeersbesluiten die ik moet behandelen. Ook heb ik een aantal terugbelverzoeken.”

Wat voor werkzaamheden vallen er nog meer onder jouw takenpakket?

“Ik ben verantwoordelijk voor de verkeerseducatie in Lelystad. Dat betekent dat ik mij onder andere bezighoud met het initiëren, opzetten en in goede banen leiden van gedragscampagnes. Zo starten we in september met High Five: een project om fietsen en lopen naar school te stimuleren. Daarvoor heb ik volop contact met alle betrokken partijen om hen te informeren en te zorgen dat ze op het juiste moment in actie komen. Een ander voorbeeld van een programma waar ik actief in ben, is Doortrappen, bedoeld om ouderen tot op hogere leeftijd te laten fietsen.”

Je neemt als starter deel aan het kickstartprogramma. Hoe ervaar je dat?

“Ik vind het heel fijn dat ik nog een team heb waarop ik kan terugvallen, juist omdat het er een van buiten de gemeente is. Daardoor krijg ik nieuwe ideeën over hoe dingen ook anders kunnen. De trainingen, groepsapp en supervisie zijn bovendien waardevol. Zo leerde ik tijdens de laatste training meer over communicatie richting burgers. Als verkeerskundige schiet je snel door in een adviserende rol, terwijl een luisterend oor vaak al genoeg is om hen te helpen. Meestal weten ze best dat wat zij voor ogen hebben, niet realistisch of fair is.”

Wat is jouw ambitie? Waar droom je van?

“Verkeersgedrag vind ik heel interessant. Daar wil ik graag meer over leren. Daarnaast zou ik meer projectmatig te werk willen gaan in plaats van kleine dingen als klachtenmeldingen op te pakken. Ik zie mijzelf niet voor altijd bij een gemeente werken, maar het is wel een perfecte omgeving om veel te leren. Ik wil het communicatieaspect verder verdiepen en zou daarnaast graag mijn creativiteit meer kwijt willen in mijn werk, bijvoorbeeld door het maken van ontwerpen en visualisaties.”

Waar kunnen we iets van jouw werk ervaren?

“Zodra de campagne High Five van start gaat, komen er palen met posters en dergelijke rond de betrokken school te staan. Dat geldt uiteraard ook voor andere projecten.”

Wat heb je al geleerd in jouw baan?

“Mijn studie was sterk gericht op het nemen van infrastructurele maatregelen, maar door het werk leer ik dat het gedragsaspect minstens zo belangrijk is. Ik herken steeds beter wat wel en niet werkt om burgers te beïnvloeden en hoe je het beste met hen kan communiceren.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

“Ik maak mij hard om nieuwe projecten binnen te halen, bijvoorbeeld de gedragscampagne High Five. Tijdens een bijeenkomst van de provincie hielden zij een presentatie. Dat sprak mij direct aan. Er waren flink wat gesprekken voor nodig, maar uiteindelijk lukte het om deze campagne ook naar Lelystad te brengen, gefinancierd door de provincie.”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Meestal kijk ik wat ik de dag erna moet doen. Daarvan maak ik een lijstje in mijn hoofd. Vervolgens doe ik mijn laptop uit, klets ik nog wat met collega’s en ga ik met de trein terug naar huis.”

Ook werken via Mobypeople?

Heb jij ook interesse in een baan via Mobypeople? Bekijk dan eens onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Zijn er geen passende vacatures op dit moment? Dan zien we jouw open sollicitatie graag tegemoet!