Bij Mobypeople zitten je collega’s op diverse locaties door het land. Je bent onderdeel van twee teams: dat van de opdrachtgever waar je zit, en van het Mobypeople-team. Maar dat team ziet elkaar natuurlijk niet dagelijks. Daarom organiseren we regelmatig kennissessies. De meest recente vond plaats in één van de mooie kelders aan de Utrechtse grachten. Lees hieronder het verslag van collega Jeroen.
Innovatieve verkeersoplossingen worden een steeds groter onderdeel van ons werk. Sommige collega’s houden zich dagelijks bezig met dit onderwerp, Luc Duijkers bijvoorbeeld. Maar niet iedereen is hier al helemaal bekend mee. Daarom was het thema van deze kennismiddag Smart Mobility.
Om iedereen direct bij het thema te betrekken en het onderwerp wat meer te laten leven, presenteerde Nieck Bentum een quiz over slimme verkeersoplossingen. Daarna gooiden we de groep in het diepe. Het grootste gedeelte van de middag bestond uit een onderhandelingsspel rondom het thema “zelfrijdend vervoer”.
Onderhandelen over autonome bus
De case hiervoor was de autonome bus in Capelle, die tot nog toe rijdt op een eigen baan maar omgebouwd wordt naar een autonome bus op de openbare weg. Om problematiek en tegenstrijdige belangen duidelijk te maken is de groep verdeeld in zes duo’s, variërend van buurtbewoners en buschauffeurs tot de wegbeheerder en toekomstige gebruikers. Een mooie manier om diverse belangen als veiligheid, kosten maar ook werkgelegenheid van chauffeurs duidelijk te krijgen.
Het oorspronkelijke doel was tot een compromis te komen waarbij elke groep tevreden werd gesteld. Maar dit bleek een lastige opgave door de verschillen in belang. UIteindelijk hebben we de duo’s beoordeeld op andere factoren. Zoals het nastreven van belangen, overtuigingskracht en meebewegen met andere stakeholders. Collega’s Jan Berndsen en Rik Oppedijk scoorden het hoogst, en kregen daarmee de felbegeerde onderhandelbokaal mee naar huis.
Nieuwe wijk, nieuwe mobiliteit
Tenslotte heeft Sebastiaan van der Hijden van de gemeente Utrecht een presentatie gehouden over de Merwedekanaalzone. Als adviseur ruimte en mobiliteit is hij betrokken bij dit innovatieve project. In deze nieuw te bouwen wijk wordt op grote schaal gebruik gemaakt van nieuwe mobiliteit. Het uitgangspunt is veel meer gebruik dan bezit, waarbij rekening wordt gehouden met alle lagen van de maatschappij. Dit is één van de eerste projecten in Nederland waarbij op deze manier met mobiliteit wordt omgegaan. Een erg inspirerend verhaal!
Na deze leerzame en vermakelijke kennismiddag werd de groep alvast een prettige zomer toegewenst met de enige echte Mobypeople-strandhanddoek en, in geval van té veel zon, een flesje aftersun.