Interview Even kennismaken met Ilse

Ilse Dusseljee studeerde ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Sinds 2024 werkt zij via Mobypeople als verkeerskundig adviseur bij de gemeente Hardenberg. “Dankzij Mobypeople sta je er nooit alleen voor.”

Hoe ben je bij Mobypeople terechtgekomen?

“Tijdens mijn afstudeerstage werkte ik bij de gemeente Zwolle. Een van de collega’s daar was Björn, die via Mobypeople bij de gemeente aan de slag was. Hij vertelde over hoe Mobypeople je begeleidt, zoals met een kenniscoach die je iedere maand spreekt. Daardoor raakte ik enthousiast. Ik voelde mij als student best onzeker over of ik het werk wel zou kunnen en of ik genoeg wist om de theorie in de praktijk te brengen. Werken via Mobypeople gaf mij een geruststellend gevoel.”

Wat doe je voor werk?

“Als verkeerskundig adviseur handel ik voornamelijk klachten en meldingen van bewoners af, bijvoorbeeld over een tekort aan parkeerplaatsen of over te hard rijden. Ook aanvragen voor een laadpaal in de straat komen regelmatig voor. In de gemeente plaatsen we ieder jaar proactief zestien laadpalen; de rest doen we op verzoek. Laadpalen vallen ook onder mijn verantwoordelijkheid. Zo schreef ik onlangs nog een voorstel voor het college van B&W over waar die zestien laadpalen dit jaar het beste kunnen worden neergezet.”

Hoe start je jouw werkdag?

“Bijna altijd werk ik op kantoor. Dat is zo’n veertig minuten rijden vanaf mijn huis. Ik begin met het checken van mijn e-mails en kijk mijn zelfgemaakte lijst van to-do’s door. Op basis daarvan maak ik een planning voor de dag. Is er per mail een spoedverzoek tussen gekomen, dan neem ik dat uiteraard mee.”

Wat maakt jouw werk interessant?

“Vooral het contact met de bewoners. Hierdoor krijg ik inzicht in wat er speelt in de gemeente. In de toekomst hoop ik ook verkeersmaatregelen te mogen ontwerpen. Door nu al te weten wat er leeft, kan ik dat tegen die tijd proactief meenemen. Natuurlijk is het ook leuk om bewoners blij te kunnen maken als ze een klacht inwilligen.”

Wat heb je tot nu toe geleerd?

“Ik heb geleerd hoe ik het beste kan communiceren met bewoners. In mijn mails probeer ik begrip te tonen voor hun situatie, bijvoorbeeld door aan te geven dat ik hun teleurstelling begrijp. Dit doe ik op een duidelijke en zakelijke manier om de boodschap helder over te brengen. Daarnaast leer ik hoe belangrijk het is om open en eerlijk te zijn in mijn communicatie met bewoners. Verder leer ik hoe processen binnen de gemeente werken, zoals hoe een besluit via de wethouder en het college tot stand komt.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

“Ik maak een overzicht van waar meldingen binnenkomen. Zijn er in korte tijd meerdere meldingen in dezelfde straat of buurt, dan zie ik dat als signaal om het gebied opnieuw te analyseren. Dit kan resulteren in het inwilligen van een verzoek of het toevoegen van informatie op de website van de gemeente. Door deze informatie op de website te plaatsen, zorgen we ervoor dat bewoners direct weten waar ze aan toe zijn en deze vragen niet meer aan ons hoeven te stellen.”

Hoe vind je het werken via Mobypeople?

“Het bevalt erg goed. Iedereen die er werkt, is betrokken en geïnteresseerd. Als ik een vraag heb, kan ik altijd bellen. En ook al werken we bij verschillende gemeentes: het voelt als een hechte club.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Voorlopig blijf ik werken in Hardenberg. Ik heb het daar erg naar mijn zin. Later lijkt het mij leuk om ook technische tekeningen te maken. Als je dat kan, is dat naar mijn idee ook waardevol voor een gemeente. In Hardenberg besteden we dat nu bijvoorbeeld uit. Ik zou niet alleen verkeersmaatregelen willen tekenen, maar het lijkt mij voor de afwisseling wel interessant om te doen.” 

Hoe eindigt jouw werkdag?

“Ik zet op een rijtje wat ik de dag erna wil doen. Daarna zeg ik mijn collega’s gedag, sluit mijn computer af en rijd terug naar huis.”

Ook werken via Mobypeople?

Heb je door het verhaal van Ilse ook interesse in werken bij Mobypeople? Bekijk dan eens onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Zie je niet direct wat je op het oog hebt, maar heb je wel affiniteit met mobiliteit? Dan ben je welkom om een open sollicitatie te sturen!