Blog Deelmobiliteit, woningbouw en ontwikkelingen: de dag van Robbie Willems

Robbie werkt op dit moment aan twee opdrachten voor Mobypeople, net als zijn collega’s doet hij dat vanuit huis. Hij is geïnteresseerd in politiek en vindt het leuk om te werken aan projecten met een politieke lading zoals deelscooters.

Hoe ben je deze werkdag begonnen?

“Eerst een paar keer snoozen, douchen en rustig opstarten met een kop koffie. Ik check mijn mailbox en bereid me voor op de dag. Wanneer ik thuiswerk begin ik tussen 8 en 9. Die vrijheid is wel fijn.”

Wat houd je op dit moment bezig?

“Op dit moment verdeel ik mijn tijd over twee opdrachten. Bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug ben ik adviseur mobiliteit. Op dinsdag werk ik aan alle lopende projecten op het gebied van woningbouw en ontwikkelingen. Dan houd ik me bezig met vraagstukken als ‘hoeveel parkeerplaatsen zijn er nodig?’ en ‘Hoe zorg je ervoor dat de woningen aansluiten op de infrastructuur die er ligt?’

Verder heb ik nog andere projecten lopen, vaak met bewoners. Het plaatsen van een verkeersmaatregel op straat zoals een drempel of een versmalling. Of minder fysieke projecten zoals geluidsoverlast. Hoe gaan we daarmee om? Kunnen wij daar iets aan doen? Wanneer is overlast ook echt overlast? Het is een tijdrovend proces waarbij je rekening moet houden met het budget en waar veel afstemming nodig is met teamleiders en politiek. 

Regelmatig ga ik naar locatie om zelf het probleem te ervaren. Bijvoorbeeld wanneer bewoners klagen over slecht zicht. Dan ga ik kijken hoe onveilig de locatie is en wat we eraan kunnen doen. En ga ik met bewoners in gesprek. Het is in deze tijd wel extra  fijn om buiten te zijn. 

Bij de gemeente ‘s Hertogenbosch ben ik adviseur deelmobiliteit. Ik onderhoud voornamelijk het contact met de aanbieders van deelscooters, -fietsen en -auto’s. Het is leuk om aan iets nieuws en innovatiefs te werken.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik?

“Om even de deelscooters als voorbeeld te pakken. Het is iets wat in de markt komt en daar moet je als gemeente voor openstaan. Het is heel makkelijk om beren op de weg te zien. Mijn insteek was daarom ook: laten we het gewoon proberen. Door te experimenteren met verschillende concepten weten we wat wel en niet werkt.”

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

“In beide opdrachten gebeurt dit wel dagelijks. In Den Bosch zijn we momenteel bezig met een aantal pilots van verschillende aanbieders voor deelauto’s. Een aanbieder wil bijvoorbeeld in bepaalde wijken deelauto’s plaatsen, maar niet op een vaste plaats. Zij willen dus een parkeervergunning hebben in bepaalde wijken om daar overal te kunnen staan. Dit is anders dan wat we normaal doen en kent zowel voor- als nadelen.

Bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug heb ik de functie van mijn collega Sander Slagmolen overgenomen. Hiervoor behandelde ik klachten en meldingen van bewoners. Nu doe ik projectadvisering, iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan.”

Hoe houd je samen met jouw collega’s jouw kennis op peil?

“Met een aantal collega’s heb ik regelmatig contact en treffen elkaar ook vaak op het Mobypeople kantoor. Sommige collega’s zie ik ook informeel. Toevallig ga ik zondag met collega Robin tennissen en barbecueën. Mijn collega in Zeist bel ik af en toe om te sparren of gegevens uit te wisselen. Dat is wel handig, een collega hebben in een buurgemeente. 

Verder zien we elkaar op gezamenlijke online momenten en met trainingen of de jaarlijkse kerstborrel.“

Wat maakt jou een goede verkeerskundig adviseur?

“Mede door mijn vorige opdracht heb ik goed inzicht in organisatieprocessen en weet ik wanneer ik welk jasje moet aantrekken. 

Door mijn universitaire opleiding in de Planologie  heb ik naast verkeerskunde, ook andere vakgebieden beter leren kennen. Ik had ook duurzaamheids-, woningbouw- of RO-adviseur kunnen worden. Allemaal vakgebieden waar ik dagelijks mee in contact ben in de gemeente. Mijn kracht is dat ik me kan verplaatsen in de mensen aan de andere kant van de tafel. Ik kan daardoor net een stapje verder kijken dan iemand die gefocust is op het verkeerskundig adviseur zijn.”

Kunnen we ergens iets van jouw werk ervaren?

“De Amber deelauto’s en Go Sharing en Felyx deelscooters in Den Bosch. Daar heb ik aan meegewerkt. Maar ook een aantal verkeersborden in de Utrechtse Heuvelrug. Laatst was er een taart voor mij bezorgd met een verkeersbord van glazuur. Het is leuk om waardering te krijgen van bewoners. Met iets kleins kun je mensen heel blij maken.” 

Hoe eindig jij jouw werkdag?

“Ik probeer altijd nog even een wandeling te maken. Vaak op het einde van de week pak ik rond vier uur een radler en beantwoord ik nog een paar mailtjes. Lekker om zo je werkdag te kunnen eindigen.”