Blog Even kennismaken: Rowan van de Klippe

Rowan van de Klippe is na het afstuderen bij zusterorganisatie Mobycon en na een half jaar werken GIS-topograaf, klaar voor een frisse start. Op 1 april is hij gestart als junior verkeerskundige bij Mobypeople en zit nu voor een opdracht bij de Gemeente Hoorn. 

“Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in de manier waarop steden zijn opgebouwd en hoe mensen zich door deze steden verplaatsen. Tijdens een studiekeuzecheck van Hogeschool Windesheim kwam ik in aanraking met de studie Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit, die mij erg aansprak.”

Afstudeeronderzoek

“Ik ben iets meer dan een jaar geleden afgestudeerd bij zusterorganisatie Mobycon. Het doel van het onderzoek was het optimaliseren van de combinatie fiets + trein, ofwel fiets/trein onder de studenten die studeren in Groningen en Münster, Duitsland. Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk studenten met de fiets naar het station gaan, de trein pakken en vervolgens per fiets doorreizen naar de campus? Het was een complex en arbeidsintensief onderzoek waarbij ik onder andere leerde om planmatig te werken.

Tijdens mijn afstudeerstage maakte ik ook kennis met Mobypeople. Toen al was er wederzijdse interesse en hielden we contact.

Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan als GIS-topograaf bij het Kadaster waar ik veel werkte vanuit huis. Ik leerde werken met het geavanceerd geografisch data systeem ArcGIS, een geografisch data systeem dat inzichtelijke data kan verwerven. Het wordt in de verkeerswereld gebruikt bij onder andere verkeersonderzoeken. Ik heb er zelf nog niet vanuit een verkeerskundig oogpunt mee gewerkt, maar ik heb wel veel kennis van het programma. Deze kennis neem ik weer mee naar Mobypeople.”

Terug van weggeweest

“In mijn tijd bij Mobycon viel me op dat hier altijd een goede sfeer hangt. Je wordt niet als nummertje ergens geplaatst en persoonlijk contact vinden ze heel belangrijk. Dat was ook een reden om naar Mobypeople te komen. 

Als junior verkeerskundige wil ik op dit moment vooral ervaring opdoen. Met een leuke opdracht als medewerker verkeersmeldingen bij de gemeente Hoorn hoop ik mij in de breedte te ontwikkelen. 

In deze functie, komen alle meldingen wat betreft verkeer bij mij binnen. Ik kan veel vanachter mijn bureau afhandelen, maar er komt zeker een moment dat ik fysiek op locatie moet zijn. Meteen een goede manier om feeling te krijgen met de gemeente Hoorn.

Daarnaast ga ik het vaste team ondersteunen bij andere opdrachten en projecten. Wellicht dat mijn kennis van ArcGIS daarbij kan helpen. Het is leuk dat er afwisseling is in werkzaamheden.” 

In het hoofd van de weggebruiker kruipen

“Mijn interesses liggen voornamelijk bij gedragspsychologie. Ik vind het erg interessant hoe weggebruikers zich in het verkeer gedragen en hoe dit gedrag beïnvloed kan worden. Dus om echt in het hoofd van de weggebruiker te kruipen. Hierbij vind ik fietsstimulering het meest intrigerend. Het lijkt mij geweldig om een bijdrage te leveren aan het fietsgebruik door middel van het bedenken en/of creëren van slimme en creatieve ideeën.

Juist door in te zoomen op een bepaald onderwerp kan je als generalist toch meepraten over specifieke onderwerpen. Bij mijn huidige opdracht heb ik te maken met bewoners, waar ook een soort psychologie achter zit. Af en toe moet ik bijvoorbeeld een nee toch positief verkopen. Hierbij is communicatie heel belangrijk.“

Ambitie voor de toekomst

“Op korte termijn wil ik vooral ervaring opdoen om mezelf als verkeerskundige te ontwikkelen. Het is daarom fijn dat ik bij Mobypeople kennismaak met diverse opdrachtgevers. Ik wil de komende periode uitzoeken of ik mij wil specialiseren op een bepaald vakgebied of juist een allround verkeerskundige wil worden, zodat ik breed inzetbaar ben. 

Op de lange termijn is het voor mij heel belangrijk om plezier te houden in mijn werk. Een goede combinatie van werk en privé is daarbij van belang. Als je het goed naar je zin hebt in je werk, is het werk ook leuk. Een fijne werkomgeving en jezelf prettig voelen horen daar bij.“