Blog De dag van Jurgen

Jurgen Remmits is begin dit jaar gestart bij Mobypeople. Momenteel werkt hij voor twee opdrachtgevers: de gemeente Gennep en de gemeente Eindhoven. Hier vertelt hij over zijn werkdag én je leest ook hoe Jurgen de held van het gemeentehuis werd.

Hoe start je normaal gesproken je werkdag?

Als ik in Gennep werk, stap ik om zeven uur het gemeentehuis binnen. Ik ben als eerste op de afdeling en kan rustig opstarten. Als mijn collega’s binnenkomen, heb ik mijn mail bijgewerkt en alle meldingen al doorgelopen. Een dag in de week werk ik voor de gemeente Eindhoven, dan moet ik een stukje verder reizen, dus daar start ik wat later. 

Waar werk je op dit moment aan?

De grootte van de gemeente bepaalt voor een belangrijk deel mijn werkzaamheden. Gennep heeft 17.000 inwoners, in Eindhoven zijn dat er ruim 223.000. 

Dat maakt dat ik een afgebakende verkeerskundige functie heb. Ik hou me in Eindhoven bezig met het toetsen van verkeersplannen. Ik bekijk of plannen binnen het beleid passen. 

In Gennep hou ik me eigenlijk bezig met alles wat over verkeer gaat. Vanochtend heb ik een invalideparkeerplaats toegekend. Maar ik heb laatst bijvoorbeeld ook een verkeersbesluit voor zestien nieuwe laadpalen gemaakt. Op basis van een plankaart plaatsen we die openbare palen op strategische plekken. Een aanvraag voor een laadpaal neemt maanden in beslag. Met een goed aanbod aan openbare laadpalen hopen we inwoners aan te moedigen over te stappen op elektrisch rijden.   

Quote Jurgen

Waar kijk je naar uit tijdens een werkdag?

Onverwachte dingen, daar hou ik van. Tijdens de vakantieperiode zat ik alleen op de afdeling. Er kwam toen een mail van de provincie binnen. Of we die week onze subsidieaanvraag voor de fietsstraat wilden indienen. Het voorwerk was al gedaan, ik heb het afgerond en de aanvraag ingediend. 

Toen we hoorden dat de subsidie was toegekend was ik de held van het gemeentehuis. De dame van de postkamer heeft iedereen verteld dat ik die subsidie geregeld had.

Je neemt als starter deel aan het kickstartprogramma. Hoe ervaar je dat?

Het is heel fijn om van andere starters te leren, hun ervaringen te horen. Dan weet je ook hoe je zelf kunt handelen als je zelf tegen die dingen aanloopt. De kenniscoaches begeleiden ons en geven daar ook advies in. 

Waaruit blijkt jouw frisse blik bij Mobypeople?

Ik stel veel vragen. Meerdere keren per dag loop ik binnen bij de afdeling uitvoering. Als ik bijvoorbeeld een melding krijg, check ik daar even of er vaker meldingen over die situatie komen. Dan kan ik beslissen of we op die melding moeten investeren. Bij uitvoer zitten mensen vaak al jaren, ze kennen niet alleen de gemeente heel goed, maar weten ook vaak wie de persoon achter de melding is. Ook weten ze me nog wel eens te vertellen waarom bepaalde besluiten zijn genomen. 

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

Vandaag nog. Ik heb een financiële rapportage ingevuld. De collega die dat altijd doet is ziek, dus dan komt het bij mij terecht. Zo kwam ik erachter dat er budget is voor een onderzoek dat we dit jaar nog moeten opzetten. Eerder is dat door personele onderbezetting niet doorgegaan. 

Waar kunnen we iets van jouw werk ervaren?

Dordrecht_smalle straat

De Google auto is laatst in Dordrecht geweest en nu is mijn werk daar ook te zien. We hadden daar te maken met een smalle eenrichtingsstraat, die een sluiproute voor vrachtverkeer was. Naar aanleiding van een petitie uit de buurt zijn we daarmee aan de slag gegaan. Samen met de adviseur van het centrumgebied heb ik een oplossing bedacht om de straat smaller te laten lijken, zonder dat we vrachtverkeer hoeven te verbieden.

Wat maakt jou een goede verkeerskundige?

Behalve dat ik nieuwsgierig ben, voel ik ook goed aan wanneer ik snel een keuze kan maken of wanneer overleg nodig is. Zo zag ik laatst een verkeersplan waarbij een afwatering midden in het wegdek zat. Ik wist toevallig dat de afdeling riolering daar niet dol op is vanwege het lastige onderhoud. Door tijdig met hen te overleggen zijn we tot een oplossing gekomen die voor iedereen werkt. 

Ik heb een soort fotografisch geheugen voor verkeerssituaties. Laatst vroeg iemand in onze Mobypeople groepsapp of we een situatie kenden waarbij een fietspad tussen schoolplein en school liep. Ik weet dat er in Eindhoven een dergelijke situatie is. Dat ik dit soort dingen weet, kan soms erg handig zijn. 

Wat is jouw ambitie? 

Gelukkig geeft het kickstart programma me de mogelijkheid om te ontdekken waar mijn talenten en ambities liggen. Ik merk dat ik werken bij een kleine gemeente erg leuk vind. Er zijn minder middelen, waardoor je soms creatief moet zijn. En je hebt meer contact met andere disciplines en afdelingen. Dus ik wil me wel doorontwikkelen tot een goede allround verkeerskundige. 

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

Het voordeel van op tijd beginnen is dat mijn werkdag rond drie uur eindigt. Ik check nog even wat dingen die ik de volgende dag moet oppakken en ga naar huis.