Interview Deelmobiliteit hacken in twee dagen

Je twee dagen verdiepen in een vraagstuk over gedeelde mobiliteit met een team van internationale collega’s. Daar had Robbie wel oren naar. Hoe dat bevallen is en of het team er met een prijs vandoor ging, vertelt hij hier samen met teamgenoot Nieve. 

8 en 9 oktober organiseerde Stadslab EIndhoven een Mobility Hackathon. Diverse teams deden mee, waaronder ook het team Mobycon and Friends met Michael Dyblie, Pierre Kidzié, Anna Tailliez, Nieve Greene en Robbie Willems.

De hackathon besloeg een zaterdag en zondag waarin elk team een van de vijf challenges zou behandelen. Aan het eind van de hackathon presenteerde elk team hun oplossing en riep de jury drie winnaars uit. 

Kenniscoach Koen vertelde me over de Hackathon,” vertelt Robbie. “Het leek me een leuk evenement en het feit dat we met een internationaal team zouden werken, sprak me enorm aan. Daarnaast heb ik me bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch met deelmobiliteit beziggehouden, dus het onderwerp ligt me wel.” 

Nieve Greene zat met Robbie en drie anderen in het team. Nieve loopt stage bij Mobycon in Delft en studeert Human Geography aan de Universiteit van Lund in Zweden

Nieve: “Ik had nog nooit eerder meegedaan aan een hackathon, het leek me een mooie ervaring om te leren van anderen.”   

Verkeerde vraag

Het volledige team kwam samen in Eindhoven en koos de challenge van de Gemeente Eindhoven: Hoe kunnen we deelmobiliteit voor iedereen toegankelijk maken? 

“In onze ogen was dit niet de juiste vraag,” legt Robbie uit. We hebben een andere opgeworpen en zijn daarmee aan de slag gegaan. Namelijk: Hoe kunnen we deelmobiliteit gebruiken om Eindhoven bereikbaar te maken voor kwetsbare doelgroepen? Daarvoor hebben we de groepen gebruikt die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid eerder heeft vastgesteld.”

Nieve legt uit waarom: “We hebben gekeken welke challenge het meest van toepassing was op de stad en het grootste voordeel voor de inwoners zou opleveren. We hebben de vraag wat scherper gemaakt omdat hij eigenlijk te breed en complex was om in twee dagen te kunnen beantwoorden.” 

Met onze verschillende expertises hebben we vanuit een vage opdracht een mooie oplossing bedacht

Pierre

Mobiliteitsarmoede

Nieve: “Ik heb aan een project gewerkt over mobiliteitsarmoede en de sociale impact van fietsen voor kwetsbare doelgroepen. Ik wist dus dat de demografische gegevens beschikbaar waren en dat we die heel goed konden gebruiken voor deze challenge.”

Robbie: “We hebben ons hoofd gebroken over welke typen mobiliteit we in ons plan moesten opnemen. We hebben lang geprobeerd om ook deelauto’s op te nemen, maar dat bleek te lastig. Daarom hebben we ons uiteindelijk gericht op deelfietsen en -scooters. Het zou een te complex verhaal worden om in een presentatie van vijf minuten te vatten.” 

En de winnaar is …

Tweede-prijs-Mobility-Hackathon-Eindhoven

Het team ging er uiteindelijk vandoor met de tweede prijs. “We wisten de aandacht van de jury te trekken met onze analyse over de kwetsbare doelgroepen in de stad,” verklaart Nieve. “Het sociale component sprak ze aan, dat sloot aan bij hun eigen werk.”

De kaarten die het team last minute nog in de presentatie heeft toegevoegd leverde een compliment van de jury op. ZO last minute zelfs dat Robbie, die de presentatie gaf, niet wist dat de kaarten er in zaten. 

De kaarten laten duidelijk zien dat in de wijken waar die kwetsbare doelgroepen wonen, weinig deelmobiliteit beschikbaar is. “We hebben hiermee een probleem blootgelegd,” legt Robbie uit.  “Maar helaas hadden we niet genoeg tijd om concrete oplossingen uit te werken.” 

Trots

Nieve: “Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar ondanks dat ben ik trots op het team. We zijn begonnen met één vraag en hebben een uitgebreid rapport opgeleverd. We hebben allemaal bijgedragen en streefden naar een goed resultaat. Super dat ons harde werk is erkend door de jury!” 

Robbie: “We waren een van de weinige teams die veel lol hadden. Ik heb echt genoten van het gezelschap van het team en om het resultaat te vieren zijn we uiteraard nog de stad in gegaan.

Ieder van ons bracht iets mee. Ik vond het erg leuk om te merken dat je
op de anderen kunt vertrouwen in een gemeenschappelijk project.

Anna