Vuilniscontainers, beleid en kennisdelen: De dag van Inez

Inez van den Nouweland werkte tien jaar als beleidsmedewerker op het gebied van verkeer. Na een onderbreking van zestien jaar is ze nu via Mobypeople werkzaam als verkeerskundig adviseur bij de gemeente Oisterwijk. Hoe haar dagen eruitzien? Dat lees je hier.

Hoe start je normaal gesproken je werkdag?

“Ik begin om half acht ‘s ochtends en besteed het eerste uur aan het lezen en beantwoorden van mails. Die komen voor negentig procent van collega’s. Actiepunten voor het toetsen van bouwplannen of contact met een collega van de afdeling Juridische Zaken over het nemen van een beslissing op bezwaar komen regelmatig terug. Het is prettig om dit in alle rust op te pakken.”

Waar werk je op dit moment aan?

“In Oisterwijk zijn een paar smalle straten waarin aan beide kanten auto’s zijn geparkeerd. Daardoor is er geen plek voor vuilniscontainers. Al drie jaar is de gemeente met bewoners bezig om hier een oplossing voor te verzinnen. Er is nu een verkeersbesluit genomen. Dat houdt in dat er een nieuwe plaats is aangewezen waar containers mogen staan. Een aantal bewoners heeft ook weer bezwaar tegen dat besluit gemaakt. In nauwe samenwerking met een jurist werk ik aan dit dossier, waarbij ik de verkeerskundige aspecten voor mijn rekening neem.”

“Een ander project betreft de ontwikkeling van een woongebied binnen de gemeente. Dat moet natuurlijk goed aansluiten op het wegennet. Ik kijk mee hoe dat het beste uitgevoerd kan worden.”

Op welke gebieden heb jij jezelf ontwikkeld sinds je bij Mobypeople werkt?

“In mijn eerste baan richtte ik mij puur op het ontwikkelen van beleid. Deze functie, die ik nu een jaar vervul, is een stuk operationeler. Op het gebied van verkeerskunde is er weinig veranderd sinds toen, maar taken als het schrijven van verkeersbesluiten en het toetsen van bouwplannen zijn nieuw. Het is voor mij een fijne basis die ik goed kan gebruiken als ik straks weer de beleidsmatige kant op ga.”

“Daarnaast brengt het mij veel om via Mobypeople te werken. In Oisterwijk heb ik drie verkeerskundige collega’s; bij Mobypeople zijn dat er wel veertig. Ik steek veel op van de kennisdagen, casusbijeenkomsten en de appgroep waarin iedereen vragen kan stellen. Het is bovendien een superleuke club die openstaat voor contact.”

Waaruit blijkt jouw frisse blik bij Mobypeople?

“Alle kennis die ik via Mobypeople krijg, kan ik in de praktijk inzetten bij de gemeente. Zo deelde een collega van Mobypeople laatst zijn ervaringen met een cursus Geografisch Informatiesysteem. Daar kunnen we wel wat mee in Oisterwijk, dacht ik. In de gemeente zijn ze zo gewend om zaken op een bepaalde manier aan te vliegen. Ik kan ze af en toe wakker schudden met nieuwe ideeën.”

Welke capaciteiten zou je verder willen ontwikkelen? 

“Na een jaar met de poten in de klei als verkeerskundige te hebben gewerkt, stap ik binnenkort intern over naar mijn oude rol: die van beleidsmedewerker. Daar kijk ik erg naar uit. Wel moet ik die tak van sport mij weer eigen maken. Ik krijg daarbij gelukkig ondersteuning vanuit Mobypeople. Met mijn coach heb ik hierover gespard en ik ben van plan om binnenkort een cursus te volgen. Een Mobypeople-collega ging mij al voor; van hem kan ik alvast wat kennis en vaardigheden oppikken.”

Wat maakt jou een goed verkeerskundig adviseur?

“Als ik een vraag krijg, dan kijk ik breder dan de vraag op zich. Wat zijn de effecten op de omgeving? Vinden er ontwikkelingen plaats in de gemeente die hetzelfde onderwerp raken? Ik vind het belangrijk om daar ook aandacht te besteden en de vraag zo in de context te plaatsen.”

Waar kijk je naar uit tijdens een werkdag? 

“Dat is het contact met collega’s. Ons team is ontzettend leuk. Dat alleen al maakt dat het gemakkelijk is om naar mijn werk te gaan. Ook met de andere collega’s van ruimtelijke ordening ga ik prettig om, zowel tijdens samenwerkingen als bij persoonlijke gesprekken.”

Al enig idee hoe je deze werkdag eindigt?

“Ik eindig altijd met een half uur rommelen. Ik streep taken van mijn to-dolijst af, stel een nieuwe op voor de volgende werkdag, maak mijn bureau netjes en sluit de laatste kleine taken af. Zo ga ik met een opgeruimd en voldaan gevoel naar huis.”

Ook werken via Mobypeople?

Geïnspireerd door het verhaal van Inez? Check dan onze carrièremogelijkheden voor meer informatie! Zijn de huidige mogelijkheden niet helemaal wat je zoekt, maar heb je wel raakvlakken met de wereld van mobiliteit? Dan zien we jouw open sollicitatie graag tegemoet!