Interview De opdracht van: Maarten van Loenen

Als broekie van drieëntwintig ging Maarten van Loenen aan de slag bij de gemeente Leiderdorp. Inmiddels werkt hij ruim twaalf jaar binnen het verkeersvak. Maarten is Senior Beleidsadviseur Verkeer bij Mobypeople. Momenteel zit hij bij opdrachtgever gemeente Zoetermeer. Wat hij daar doet, lees je hier.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit? 

“Ik kom meestal rond 10.30 uur aan op mijn werk en werk ’s avonds langer door. Het kantoor bestaat uit flexwerkplekken, dus ik ga eerst op zoek naar een werkplekje. Vervolgens pak ik een kop koffie en check mijn mailbox. Meestal staat er een aantal overleggen op de planning, dit kunnen bijvoorbeeld team- of projectoverleggen zijn. Er ligt altijd een hoop werk op me te wachten. Ik hoef me dus geen moment te vervelen. Als ik op kantoor ben, maak ik ook graag een praatje met collega’s. Het is fijn om te weten waar anderen mee bezig zijn.”

Wat zijn je meest uitdagende werkzaamheden? 

“Ik geef graag advies over verkeers- en nieuwbouwplannen. Ook vind ik het erg leuk om in overleg met mijn collega’s te bepalen hoe en waar nieuwe wegen moeten komen. Een project waar ik nu aan werk, is De Entree. Voor dit project gaat Zoetermeer zo’n 5.000 woningen bouwen. Verkeer speelt een grote rol in dit project. Wat ik hier mooi aan vind, is dat mijn rol zinvol is. Daarnaast is het tof om te zien dat iets gerealiseerd gaat worden zoals ik het bedacht heb. De omvang en de tijdsdruk maken dit project uitdagend, allerlei elementen komen hierin samen. Ik ga bijvoorbeeld in gesprek met burgers, maar adviseer ook op het reken- en tekenwerk.”

Wat doe je minder graag?

“Inhoudelijk zijn er niet echt werkzaamheden die ik niet leuk vind. Wat ik bij mijn vorige werkgevers minder leuk heb gevonden, is het afhandelen van klachten. Dit is gelukkig niet meer mijn taak. Wat ik minder fijn vind, is dat ik lang onderweg ben om op kantoor te komen. Gelukkig heb ik de ruimte om 1 à 2 werkdagen vanuit huis te werken en om buiten de files te reizen. Die flexibiliteit vanuit de gemeente is erg fijn.”

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen deze gemeente?

“Met mijn inhoudelijke kennis help ik de gemeente vooruit. Uiteindelijk ben ik hier om een gat op te vullen en dat probeer ik zo goed mogelijk te doen. Daarnaast kijk ik als tijdelijke inhuurkracht binnen de gemeente blanco naar de zaken. Ik ben bijvoorbeeld niet ‘gekleurd’ door het verleden. Ik kijk met mijn verkeersbril naar de zaken en met mijn vakkennis geef ik advies. Van collega’s hoor ik vaak terug dat ze mijn open blik waarderen. Het is voor mij ook makkelijker om iets voor te dragen, omdat dit een tijdelijke klus is. Ik neem geen blad voor de mond.”

Wat motiveert jou in je werk? 

“De klussen die ik mag doen, motiveren mij elke dag weer. Ik kan mijn ei kwijt in de lopende projecten. Daarnaast heb ik leuke collega’s en is het ontzettend gezellig, dat vind ik heel belangrijk. De waardering die ik krijg vanuit Mobypeople en de gemeente houden mij ook gemotiveerd.”

Wat zijn jouw werkgerelateerde ambities? 

“Ik ben blij met wat ik nu doe. Met verkeer bezig zijn vind ik het allerleukst en daarom blijf ik graag actief binnen dit gebied. Ik zou me in een volgende klus meer bezig willen houden met het schrijven van beleid, dat lijkt me een leuke uitdaging!”