Achter de schermen De week van Luc

Vers bloed bij Mobypeople. Luc is per 1 april begonnen bij Mobypeople en had toen ook meteen zijn eerste werkdag bij Maastricht Bereikbaar. Hier vertelt Luc over zijn eerste werkweek als projectondersteuner …

De eerste paar dagen op weg naar Maastricht heb ik met het OV gedaan, maar gelukkig kreeg ik diezelfde week nog deze leaseauto. Dat scheelt toch wel wat reistijd.

Ik rijd naar P+R Maastricht Noord en neem vanaf daar de bus. Mijn werkplek is midden in het centrum. Parkeren is daar echt veel te duur, dus de P+R is een mooi alternatief.

Goed ontmoedigingsbeleid trouwens 😉

 

De bus stopt recht voor de deur. Ideale verbinding.

Ik werk drie dagen in de week voor Maastricht Bereikbaar. De organisatie kende ik al omdat ik er ook stage liep.

We houden ons bezig met projecten om de bewustwording rondom autogebruik te vergroten en alternatieven te promoten.

Bijvoorbeeld het stimuleren van het gebruik van elektrische deelauto’s.

Maastricht Bereikbaar viel eerst onder het programma Beter Benutten. Daarin werkten het Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren.

Eind 2017 is het Beter Benutten programma gestopt en nu is Maastricht Bereikbaar bezig om allerlei nieuwe, innovatieve projecten op te starten. Bijvoorbeeld rondom autogebruik en logistiek. Ik vind het super leuk om vanaf het begin bij nieuwe projecten betrokken te zijn.

Op kantoor aangekomen begin ik de dag met een kopje koffie.

De eerste dagen was ik vooral bezig met inlezen en bekijken waar ik aan kan bijdragen.

Mijn interesses liggen voornamelijk in nieuwe ontwikkelingen zoals Smart Mobility en Mobiliteitsmanagement. Mijn afstudeeronderzoek ging ook over Smart Mobility en de relatie tot CO2 uitstoot.

Juist die nieuwe onderwerpen waar nog niet zoveel over bekend is, spreken me aan. Er valt bijvoorbeeld nog zoveel te ontdekken over de ‘zachte kant’ van mobiliteit: mobiliteitsmanagement. Hoe beïnvloed je het gedrag van mensen in het verkeer? Hoe krijg je ze bijvoorbeeld uit de auto en op de fiets of in de bus?

‘s Middags wordt er een taart bezorgd van Mobypeople ter ere van mijn eerste werkdag. Ik stuur Eva een appje om te bedanken. We hebben regelmatig contact deze week om praktische zaken af te stemmen en te laten weten hoe het gaat.

Als de taart op is, ga ik aan de slag voor het project Band op Spanning. Met een slimme bandenpomp controleren we de spanning van autobanden. Zo attenderen we mensen op het belang van goede bandenspanning. Het gaat niet alleen slijtage tegen, maar het scheelt ook in de kosten en CO2 uitstoot.

Eind van de middag ga ik terug naar de P + R. Moe maar voldaan op weg naar huis. Zo’n eerste week is toch wel even zoeken.

Maar het mooie vind ik dat ik nu op een plek zit waar ze niet bang zijn om te experimenteren en nieuwe kennis in de praktijk brengen.

Ook zin om jouw kennis op het gebied van verkeerskunde in de praktijk te brengen bij zo’n toffe opdrachtgever? Check snel onze vacatures.