Achter de schermen De droom van Nikki

Bij Mobypeople werken mensen met dromen, doelen en ambities. In deze rubriek laten we een van onze mensen hierover aan het woord. Nikki vertelt over haar buitenlandse droom.

“Na mijn bachelor Geografie, Planologie en Milieu en mijn master Urban and Regional Mobility wilde ik nog wat van de wereld zien voordat ik het werkende leven in zou duiken. Mijn droom was altijd om een keer alleen op pad te gaan. Daarom vertrok ik voor vijf maanden naar het buitenland.” 

Toen Nikki terugkwam in Nederland had ze nog geen scherp beeld van wat haar eerste baan precies moest inhouden. “Ik wist wel dat ik een baan wilde met veel flexibiliteit en de mogelijkheid om bij verschillende opdrachten, locaties en opdrachtgevers te kijken. Via een vriendin kwam ik in contact met Mobypeople. Tijdens mijn eerste gesprek voelde het meteen als een warm bad.”

Dynamische werkomgeving

“Momenteel zit ik bij de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Ik ben hier strategisch adviseur mobiliteit en en houdt mij vooral bezig met een aantal grensoverschrijdende projecten, op regionale schaal. Ook ben ik als ambtenaar vanuit Vijfheerenlanden betrokken bij de bestuurstafel mobiliteit van U10: een regionaal samenwerkingsverband van gemeenten uit de regio Utrecht die op verschillende beleidsdomeinen, waaronder mobiliteit, willen samenwerken. Al met al een dynamische werkomgeving, waar ik veel leer van de gezamenlijke projecten en verschillende partijen.“

Ambities

“Aan de ene kant vind ik het strategisch denken op lange termijn heel interessant. Ik houd me graag bezig met visievorming en programmering van de ruimtelijke kwaliteit van de regio. Hierbij moet je denken aan hoe de regio U10 op de langere termijn (na 2040) thema’s als mobiliteit, wonen, werken, groen en energie gaat vormgeven. Allemaal erg grote, ruimtevragende domeinen.”

“Daarnaast ligt mijn interesse ook bij gedragsverandering. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik het heel interessant vond om de achterliggende gedachte van mensen te ontdekken. Waarom gaan mensen met de auto? Waarom kiezen ze niet voor een duurzamer vervoermiddel zoals de fiets? En hoe kun je ze verleiden om daar toch voor te kiezen?”

“Verder lijkt het mij leuk om eens aan de andere kant van de tafel te zitten. En als projectleider/consultant samen met bijvoorbeeld een ander bureau (in de fysieke leefomgeving) voor een overheid een project te doen. Dan zie je een project van een andere kant. Dat lijkt me heel tof.” 

Reislust

“Mijn passie voor reizen komt door vroeger. Iedere zomervakantie gingen we een langere tijd op vakantie, en bezochten verschillende plekken. Daardoor heb ik toen al veel van Europa gezien. Na mijn studie ben ik vijf maanden gaan reizen door Azië en Midden-Amerika. In mijn eentje. Ik raad iedereen aan om een keer alleen op pad te gaan. Het geeft je een enorme positieve boost.”

Het is dus niet zo gek dat Nikki reislust en werk wil combineren. “Ik zou nog graag werkervaring opdoen in het buitenland. Tijdens mijn studie heb ik dit helaas niet gedaan. Het toffe aan Mobypeople vind ik dat zij ook hun horizon willen verbreden, verder kijken en meedenken. Dus hopelijk kunnen we samen een passende uitdaging in het buitenland vinden.”

Werken in het buitenland

“Wanneer je in een ander land werkt, zie je alles in een totaal andere context. In eerste instantie dacht ik aan Scandinavië. Daar lopen ze flink voor op het gebied van duurzame mobiliteit. Hier kan ik veel van leren. Aan de andere kant trekt Canada me ook. En niet alleen om de mooie natuur. Het zusje van Mobypeople, Mobycon, heeft daar een vestiging. Het contact is dus zo gelegd.”

Wanneer de plannen concreet worden, is nog niet helemaal duidelijk. “Met mijn huidige opdracht ben ik voorlopig nog bezig en sinds kort heb ik er een interessante uitdaging bij gekregen. Naast strategisch adviseur mobiliteit bij de gemeente Vijfheerenlanden, ben ik nu ook adviseur in het opgaveteam van het Ruimtelijk-Economisch Programma van de regio. Hier houd ik mij nog meer bezig met de lange termijn ontwikkeling van de regio, en dit gaat verder dan alleen mobiliteit. Erg leuk dus!”