Blog Mart gelooft in de kracht van de fiets

Bij Mobypeople werken mensen met dromen, doelen en ambities. In deze rubriek laten we een van onze mensen hierover aan het woord. Mart Stroomberg trapt af.

“Ik heb de ambitie bij te dragen aan het nóg beter en meer gebruiken van de fiets. Zeker met het oog op de energietransitie en de klimaatdoelstellingen is dit gewoon hét transportmiddel bij uitstek.

Schone lucht

Voordat ik bij Mobypeople aan de slag ging, heb ik 2,5 jaar in Oostenrijk gewoond. Het werd me daar duidelijk hoe uniek de relatie van Nederlanders met de fiets eigenlijk is. Het is voor ons zo vanzelfsprekend om op de fiets te stappen. Dat zie je bijna nergens anders.

In Oostenrijk merkte ik ook wat veel uitlaatgassen doen met de luchtkwaliteit. In tegenstelling tot het algemeen heersende beeld van hoge bergen en schone luchten, heeft Oostenrijk op lokaal niveau te kampen met smog. Zeker in Graz waar ik woonde, bleef de smog soms zichtbaar hangen. Ook in Nederland zijn uitlaatgassen een probleem. Ik woon zelf aan een drukke straat, en zet mijn ramen echt niet open overdag.

De fiets is sneller

Nederland is in vergelijking met andere landen erg goed ingericht op fietsers. Toch is er nog heel veel winst te behalen in het gebruik van de fiets. Zelfs in een fietsland als Nederland is meer dan 50% van de autoritten korter dan 7,5 kilometer. Ook al is de fiets de snelste manier om van A naar B te komen, zeker in de stad. Daarbij is het ook gewoon goed voor de mens, zowel fysiek als mentaal.

Om mensen zover te krijgen de fiets te pakken, opereer je op verschillende vlakken. Je moet mensen overtuigen, maar ook faciliteren. Dus zorgen dat het aantrekkelijk is om op de fiets te gaan. Bijvoorbeeld door goede fietsinfrastructuur aan te leggen, maar ook door het autoverkeer te ontmoedigen.

Mobiliteit & maatwerk

In stadsontwikkeling wordt bijvoorbeeld steeds vaker de vraag gesteld of het nog wel wenselijk is om veel ruimte te reserveren voor auto’s. Het wordt tenslotte steeds drukker en steden lopen nu al over. Ik vind het heel mooi om hier vanuit een verkeerskundig oogpunt over mee te denken.

Welke oplossing werkt, is sterk afhankelijk van het gebied. Elk land en elke stad of dorp heeft zijn eigen mobiliteitsvraagstukken. Daarom is het zo belangrijk om maatwerk te leveren. Gelukkig denkt Mobypeople met me mee en vindt opdrachten die aansluiten bij mijn ambitie.”