Achter de schermen De dag van Nico in Den Haag vanuit zijn thuiswerkplek

Nico werkt vier dagen per week als verkeerskundig ontwerper binnen het cluster Integraal Ontwerp bij het Ingenieursbureau Den Haag (IdDH). Dit is, zoals de naam al aangeeft, het ingenieursbureau van de gemeente Den Haag. 

Het IbDH pakt alle werkzaamheden op vanaf het maken van een schetsontwerp tot de aanbesteding van het werk en de directievoering. Voor de herinrichting van een kruispunt bijvoorbeeld. Alle opdrachten komen vanuit de gemeente zelf, zoals de beleidsafdeling of vanuit beheer en onderhoud. Zeker bij de complexe situaties die Den Haag kent, kan zo’n proces langer dan een jaar duren.

Lekker uitslapen

“Normaal gesproken begint mijn werkdag erg vroeg. Ik vertrek meestal rond 6:15 uur met de auto vanuit ‘s-Hertogenbosch naar Den Haag om de ergste files voor te zijn. Het laatste stukje doe ik met de tram en parkeer de auto op een Park & Ride langs de A4. Zo hoef ik niet met de auto het drukke centrum van Den Haag in.

Door de maatregelen rondom het coronavirus werk ik inmiddels al vier weken vanuit thuis. Daardoor kan ik ‘uitslapen’ en sta ik rond 7:30 uur op. Binnenkort verhuis ik naar Utrecht. Tegen de tijd dat we niet meer thuis hoeven te werken, woon ik daar en dat maakt mijn reistijd een stuk korter.”

Structuur en houvast

“Ik begin de ochtend in de mailbox en maak een to-do-lijstje voor de dag. Dit geeft structuur en houvast om mijn werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren. 

De werkzaamheden verschillen van dag tot dag en variëren van het maken van een schetsontwerp, tot het maken van adviesnota’s en memo’s voor de onderbouwing van bepaalde ontwerpkeuzes.”

Anders overleggen

“Binnen het Cluster Integraal Ontwerp zijn we met acht verkeerskundig ontwerpers. Elke ontwerper heeft een buddy. Mijn buddy is een senior verkeerskundig ontwerper van ons cluster. Dat is in de meeste gevallen mijn eerste aanspreekpunt en sparringspartner. Elke dinsdag is er de mogelijkheid om een ontwerpvraagstuk in een breder verband te bespreken in het vakoverleg verkeer. 

Normaal doen we dat in een overlegruimte waar we tekeningen op het scherm tonen of op tafel leggen. Nu doen we dat via Microsoft Teams, waarbij we de tekeningen digitaal kunnen bekijken. Het werkt iets minder handig, maar het is een mooie oplossing om de overleggen toch door te laten gaan.”

Frisse neus

“Rond 13:00 uur loop ik meestal een rondje en eet ik mijn lunch. Er ligt een mooi park voor mijn deur, dus dat is fijn wandelen. Even weg van het beeldscherm en heerlijk in de zon en de frisse lucht.”

Virtueel locaties bezoeken

“Na de lunch ga ik weer aan de slag. Ik probeer gedurende de dag een goede balans te vinden in afwisseling tussen de verschillende werkzaamheden. Die afwisseling houdt mijn energielevel hoog en daardoor ben ik aan het einde van de dag minder vermoeid. Als ik op kantoor ben, ga ik regelmatig op locatie kijken naar een bepaalde situatie. Dat geeft mij meer gevoel bij het ontwerpvraagstuk waar ik aan werk. 

Vanuit huis is dat natuurlijk lastig, maar gelukkig kan ik gebruik maken van Cyclorama. Dat is vergelijkbaar met Google Streetview, maar dan frequenter en actueler bijgewerkt. Zo heb je een goed beeld van de situatie en zie je snel of de tekening klopt met de werkelijkheid.”

Flexibele werkdagen

“Normaal gesproken maak ik werkdagen van negen uur. Dan ga ik na de avondspits weer naar huis en beperk ik mijn reistijd. Nu ik thuis werk stop ik soms wat eerder om een rondje te gaan hardlopen. Dan werk ik vervolgens na het avondeten nog even verder. 

Je moet er zelf het beste van maken in deze situatie. Ik zie het als voordeel dat ik mijn dagen flexibel in kan delen, maar ik kijk er ook weer naar uit om samen met collega’s op kantoor te werken. De dynamiek en drukte op kantoor geeft mij namelijk ook meer energie, evenals de sociale contacten die ik nu veel minder heb”