Blog Zichtbaar op afstand

Na een periode waarin thuiswerken de standaard was, zijn we benieuwd hoe collega’s dat ervaren hebben. Jan was net begonnen aan een nieuwe klus toen de coronacrisis uitbrak en hij gedwongen was vanuit huis te netwerken. Hoe hij dat heeft ervaren, lees je hier.

In januari ben ik begonnen bij de gemeente Vlissingen. In de eerste maanden had ik nog overlap met mijn opdracht in Heusden. In maart ging ik volledig aan de slag in Vlissingen. Dat was ook de periode dat corona de kop opstak. We zaten toen op onze werkkamer met de wethouder grappen te maken dat ik moest thuiswerken omdat ik in Brabant woon. Het idee was nog: ‘ach, dan werk je toch een paar dagen thuis.’ Dat liep anders.

Netwerken op afstand

Mijn functie in Vlissingen is inhoudelijk anders dan ik tot dan toe gewend was. Complexer. Waar ik bij eerdere opdrachten een adviserende rol had en het werk naar me toe kwam, moet ik in Vlissingen veel meer zelf de boer op om mensen bij elkaar te brengen. Van reactief naar proactief.

“Berekeningen controleren en adviezen schrijven, dat is prima te doen op afstand. Maar netwerken is toch iets lastiger. Je loopt niet zomaar even iemands kamer binnen om iets te overleggen, je ontmoet geen collega’s aan de lunchtafel of bij de koffieautomaat.”

In de eerste week dat iedereen moest thuiswerken was het vrij rustig. Maar navraag bij mijn Mobypeople collega’s leerde dat iedereen daar last van had. Het is dan als externe belangrijk om juist zichtbaar te blijven. Ik ben dus gaan bellen. Niet alleen om gemaakte afspraken te verzetten, maar ook om te kijken hoe de vlag erbij hangt bij collega’s. Inmiddels beginnen we iedere werkdag met een call om even bij te praten, en klussen te verdelen.

Creativiteit en mogelijkheden

Het is sowieso altijd even wennen aan een andere plek en andere manier van werken. Nu moest dat wennen op afstand, dat maakte het wel extra uitdagend. Je moet in deze situatie net wat meer moeite doen om mensen betrokken te houden en zelf zichtbaar te blijven.

Als je normaal gesproken bij een gemeente een verhuizing tegemoet gaat, wordt dat maandenlang voorbereid en weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Nu moest iedereen halsoverkop thuis gaan werken. Het is mooi om te zien dat er dan een hoop creativiteit en mogelijkheden loskomen. Zo’n gemeente blijkt dan creatiever en flexibeler te zijn dan het heersende beeld van stoffig en stug doet vermoeden. 

Een voordeel is dat het thuiswerken veel meer voet aan de grond heeft gekregen. Want zolang we de hardnekkige neiging blijven houden om allemaal in datzelfde half uur naar datzelfde kantoor te willen rijden verandert er niet zoveel aan verkeersdrukte en parkeerproblemen.

Verandering werkzaamheden

In Vlissingen waren er plannen om een groot parkeeronderzoek op te zetten en verkeerstellingen te houden. Maar die werkzaamheden zijn op de lange baan geschoven. Het verkeer dat toen reed was niet representatief voor een normale periode in Vlissingen. Behalve dat er weinig woon-werk verkeer was, waren er ook nog eens een stuk minder toeristen. Op basis van die resultaten kunnen we geen advies geven waar ze jaren mee vooruit kunnen. 

We hebben nu tijd gehad om klussen op te pakken die al lange tijd liggen. Zo heb ik bijvoorbeeld de complete werklijst weer doorgesproken met de wethouder om prioriteiten te stellen.

nieuwe opdracht

Eind juni loopt mijn opdracht af. Inmiddels combineer ik deze al met mijn nieuwe uitdaging bij de gemeente Zwolle. Waar het werken op afstand iedereen in Vlissingen overviel, begin ik hier op afstand. In deze nieuwe opdracht ga ik als verkeerskundige deelnemen aan een werkgroep ruimtelijke ontwikkeling. We kijken naar allerlei lopende zaken, bijvoorbeeld een nieuwbouwproject waarbij een kantoor wordt omgebouwd naar woningen. Of we bespreken welke invloed het hele stikstofverhaal op het verkeer in de stad gaat hebben. Dit keer zit ik in een team van twaalf mensen, in Vlissingen zijn we met z’n tweeën. Die afwisseling , dat is wat mijn werk zo leuk maakt. 

Er is in Zwolle een hele reeks kennismakingsgesprekken voor mij gepland met een aantal sleutelfiguren in de projecten waarin ik ga meedraaien, zodat ik naar hen niet zelf op zoek hoef. Ik ben gelijk toegevoegd aan de Whatsappgroep van Team Mobiliteit. En heb vaker afstemming met mijn teamleider dan in een kantoorsituatie het geval zou zijn. 

Het is, zeker als inhuurkracht, belangrijk jezelf te profileren en laten weten waar je mee bezig bent en wat je nodig hebt. De situatie in Vlissingen heeft laten zien hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn.