Interview De opdracht van Mark Wind

Met een HBO diploma Ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit op zak, is Mark Wind sinds november onderdeel van team Mobypeople. Met zijn frisse blik biedt hij ondersteuning aan zijn collega’s en bedenkt hij passende oplossingen voor klachten en meldingen binnen de Gemeente Zeist. In dit interview vertelt Mark over zijn opdracht.

Hoe ziet jouw functie binnen de gemeente Zeist er uit? 

“Het is mijn eerste opdracht binnen Mobypeople en het is echt een leerschool voor mij. Ik ben begonnen als junior, maar ik krijg de ruimte om door te groeien en uiteindelijk te werken aan grotere projecten. Ik houd me vooral bezig met het behandelen van meldingen en aanvragen voor laadpalen. Ik merkte dat het aan het begin van deze coronatijd wel wat rustiger werd. Maar dit zal ook komen door de hogere bijtelling voor elektrische auto’s. Ook waren er minder meldingen. Mensen kwamen natuurlijk minder op straat en zagen dus minder problemen. Inmiddels zijn de meldingen weer een beetje aangetrokken. De mensen hadden waarschijnlijk niet verwacht dat ze zo lang thuis moesten werken. Ik kreeg van de week bijvoorbeeld een melding over een huis dat trilde wanneer er een bus voorbij reed over een drempel. Dat zouden ze anders misschien niet hebben opgemerkt.”

“Daarnaast ondersteun ik het team waar nodig. Zo ben ik nu bezig met een nieuw project, waarin we fietspaden op rotondes gaan verhogen voor extra veiligheid. Aan mij de taak om te inventariseren om welke rotondes het gaat en welke delen verhoogd moeten worden. Ook ben ik aan het berekenen hoeveel parkeerplekken er moeten komen bij een nieuwbouwproject in de Gemeente.”

Wat zijn de leukste werkzaamheden binnen jouw functie?

“Wanneer er een melding binnenkomt, ik het probleem kan oplossen en de bewoners weer blij zijn. Dat maakt het werk leuk. Mensen horen niet graag nee. Als we goed en snel hebben gehandeld, krijgen we vaak nog een bedankje. Dat contact met mensen is leuk.” 

Met welke partijen zit je aan tafel en welke belangen spelen mee?

“De partijen waar ik het meeste mee in contact sta, zijn alle teams binnen de openbare ruimte. Als we bijvoorbeeld een melding binnenkrijgen van fout parkeren, dan zetten we hem door naar Handhaving en dan wordt het opgepakt. Maar ik heb ook contact met het serviceteam. Die plaatsen alle borden en markeringen. En bij grote projecten, waar het riool vervangen wordt en er een stuk van de weg uit moet, werken we ook samen met team riool. Ik vind het mooi dat je met verschillende mensen en disciplines samen moet werken om tot een goede oplossing te komen.”

Zijn er ook minder leuke dingen in je werkzaamheden?

“Het nee verkopen. Soms wil je graag wat veranderen, maar dan hebben we de middelen of het budget er niet voor. Zoals wanneer de snelheid in een straat te hoog is. Soms komt het voor dat de hele inrichting van de straat niet klopt. Het kost vaak veel geld om het duurzaam en veilig in te richten. Deze meldingen worden dan periodiek aangepakt, maar om het op te lossen moeten we de hele weg openbreken, dan is daar niet altijd budget voor.”

Waar ligt de uitdaging binnen jouw huidige werkzaamheden?

”Voor mij is dat iedere keer zoeken naar de beste oplossing met de middelen die beschikbaar zijn. De bewoners denken soms dat we dingen afwimpelen, omdat het ons niet interesseert. Maar eigenlijk roeien we met de riemen die we hebben.”

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen de gemeente?

“Ik heb een achtergrond in smart data, dus de technische kant van verkeer. Hierdoor heb ik goed technisch inzicht. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om te controleren of de gegevens uit de verkeerslichten (VRI) betrouwbaar zijn. Dus of het aantal auto’s goed wordt geteld. Met deze data kan de verkeersgroei op dat kruispunt worden voorspeld en eventuele aanpassingen worden gedaan.”

“Verder bied ik ondersteuning en probeer mijn collega’s zoveel mogelijk te ontlasten. Daar leer ik heel veel van. Iedere keer gaat de melding ergens anders over. Met behulp van collega’s kom ik met een oplossing. Ik krijg wel steeds meer vrijheid en kan nu steeds beter zelfstandig meldingen beantwoorden. Ik zou graag zelf nog een opdracht willen doen waarin ik adviezen mag geven. Dus minder uitvoering en meer een adviseursrol krijgen zoals mijn collega Daan. Doordat hij is gegroeid is er ruimte ontstaan op zijn oude functie. En daar zit ik nu.”